Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Van értelme még manapság...

Van értelme még manapság egyetemre menni?

Figyelt kérdés

Azt látom, hogy egy szakmával, mint a villanyszerelő vagy a gázszerelő, a diplomás bér sokszorosát is meg lehet keresni. Egy építőmérnök is fele annyit sem kap, mint egy kőműves.. A mi kőművesünk havi nettó 800-at megkeres, a mérnök meg kb 250-et.

De egy gázszerelő is elkér 30 ezret, hogy átnézze a kazánunkat, 15 perc alatt végez. Elmegy naponta 5 helyre, napi 150 ezret megkeres. A szobafestő kifestette a szobámat, 2 óra alatt végzett, 25 ezer.

Ehhez képest meg diplomával keresnék 200-300-at havonta. Én tökre megbántam ennek fényében, hogy egyetemre mentem, nagyon gondolkodom rajta, hogy itt is hagyom. Gazdasági szakra járok és úgy látom, hogy ezzel nem lehet jól keresni és elhelyezkedni is nehéz.

2020. okt. 9. 23:52
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
100%

Apám "munkásember", pár év és 50 éves, a főállását kb. 17 évesen kezdte, mikor végzett a szakmunkással.

Mostanra már tényleg egész sok pénzt keres, de milyen áron?

Nincsenek már izületei, mert tiszta reuma,visszér. A rendszertelen és stresszes élettől magasvérnyomással küzd, a 4:30-as kelés se tesz neki jót, meg a 7/7-6napos munkahét 12 órában stb. Cserébe apám se volt, mert mindig csak késő éjjel jött haza, a nyaralásokat leszámítva sosem töltöttünk együtt minőségi időt, mint egy idegen, aki hazaadja a pénzt. És nem, nem keresett egyből világi nagy pénzeket, csak mert szaki, sok-sok év kellett, hogy normálisak legyenek az anyagiak. Ezeket ő is tudja, azt is, hogy valószínűleg ilyen kemény fizikai munka után ő nem fog majd 70-80 éves koráig élni, de neki nem volt másra lehetősége, ezt dobta a gép. Összességében pont emiatt soha nem is akarta, hogy én is munkás legyek, hanem inkább diplomás, így a tanulás felé terelgetett. Lehet sosem fogok annyit keresni, mint ő (aztán lehet mégis...), de fognak ismerni a gyerekeim, lesz hétvégém, ünnepnapom, és talán még ízületem is.

Szerintem ne hagyd, hogy becsapjanak a mostani "legyen mindenki szakmunkás" szólamoknak, mert az sem mese habbal és garantált milliók.

Csak akkor menj annak, ha egyébként is az érdekelne.

2020. okt. 10. 16:44
 32/32 anonim ***** válasza:
100%

"6/31 A kérdező kommentje:

Persze és azt hiszed, ha lesz egy diplomám, akkor majd én leszek a vezérigazgató? Azért maradjunk már a realitás talaján"

Olvasd el mégegyszer amit írtam, de úgy, hogy közben értelmezed a szöveget.

2020. okt. 10. 18:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!