Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Van értelme még manapság...

Van értelme még manapság egyetemre menni?

Figyelt kérdés

Azt látom, hogy egy szakmával, mint a villanyszerelő vagy a gázszerelő, a diplomás bér sokszorosát is meg lehet keresni. Egy építőmérnök is fele annyit sem kap, mint egy kőműves.. A mi kőművesünk havi nettó 800-at megkeres, a mérnök meg kb 250-et.

De egy gázszerelő is elkér 30 ezret, hogy átnézze a kazánunkat, 15 perc alatt végez. Elmegy naponta 5 helyre, napi 150 ezret megkeres. A szobafestő kifestette a szobámat, 2 óra alatt végzett, 25 ezer.

Ehhez képest meg diplomával keresnék 200-300-at havonta. Én tökre megbántam ennek fényében, hogy egyetemre mentem, nagyon gondolkodom rajta, hogy itt is hagyom. Gazdasági szakra járok és úgy látom, hogy ezzel nem lehet jól keresni és elhelyezkedni is nehéz.

2020. okt. 9. 23:52
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%
Hibás az a gondolat, hogy minden gázszerelő, burkoló és villanyszerelő havi egy millió felett keres. Ha nem hiszed el akkor szerintem nem menj egyetemre és legyél inkább egy gazdag burkoló!
2020. okt. 10. 06:07
 12/32 anonim ***** válasza:
97%
Igen, van. A szakmák jók, és tényleg lehet velük keresni, HA jó vagy és már felfutottál (előtte elég sokáig húzod az igát alkalmazottként más felfutott szakinak). Hosszabb távon viszont nem 100%, hogy fogod tudni csinálni. Apum szakmunkás (épipari elsődlegesen, előtte szakács végzettségével dolgozott), és nagyon jól dolgozott 20-30-40 évesen, de most már lassan 60, és nagyon-nagyon örül, hogy időközben irodai jellegű munkára váltott, mert már nem tudna a tetőn rohangálni meg a tűző napon dolgozni, vagy épp szakácsként a műszakokat meg a sok tízkilós lábasokat emelgetni... viszont a nyugdíj még messze van neki.
2020. okt. 10. 06:51
 13/32 anonim ***** válasza:
94%
Én főleg azért mentem egyetemre, mert egészségügyi problémáim vannak, és szeretnék egy olyan diplomát, amivel sokáig lehet fix melóhelyem. Ezért lettem gyengeáramon villamosmérnök.
2020. okt. 10. 07:39
 14/32 anonim ***** válasza:
0%

Én a 7-es válaszolót nagyon nem értem:D

Infó az tipikusan az a terület ahova nem kell diploma. Ha tudsz programozni, értesz a rendszerhez és van egy kis referenciád onnantól tök mindegy, hogy mi van/nincs. Különböző felmérések vannak, hogy a szakmában dolgozók igen nagy részének semmilyen infós végzettsége nincs. Az, hogy lesz egy infós papírod, nem ad majd el ha nem tudsz, ellenben ha nincs és tudsz akkor meg vagy véve.

Faterod alatt meg azért nem kerestek jól, mert fater a hasznot kegyetlenül lefölözte... Nem újdonság. Melós 15 éve keresett 90 ezret a vállalkozó meg már akkor is megkapta a misit. Látok 1-2 vállalkozót, akinél a melósok napi 10 órát nyomták heti 6 napot. A vállalkozónak több nyaralója van, a melósok meg örülnek, hogy most végre kicsit emberibb bérélt dolgoznak.

Nem kell mindenkinek egyetemre menni... Ez a baj az egyetemmel, hogy kommersz lett. Boldog boldogtalan elbambulászik meg bulizik egyetemen, csak hogy legyen egy diplomája. Így a 200-300 fős előadások kb az emberek 10-20%-át érdeklik, gyakorlatot meg mindenkinek tartani kell tehát csak az időt veszik el, főleg a tömegben nyomott diplomával aminek még gyakorlati haszna sincs, kutatónak pedig nem fog maradni XY.

Egyetem célja, egy miért megismerése lenne. Ezért tanulnak matekot/fizikát stb. Aki pénzt akar keresni szakmunkással is kereshet 5 év tapasztalattal és akkor mire valaki kijön egyetemről vs a szakmunkás valószínűleg utóbbi fogja a többet keresni.

2020. okt. 10. 09:47
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodtan nézd majd meg burkoló és kőműves emberek egészségi és fizikai állapotát 35, 40, 45 évesen (ki mikor kezdi és mennyit vàllal). Nem fogják bírni az izületeik egy idő után. Minden bajuk lesz.

Hegesztő embereknél a látás fog idő előtt tönkre menni.

Szobafestő dettó. Te csak annyit látsz, hogy 120 ezerért festi ki a nagyszobát. De közben meg a váll és kar izületei szarrá mennek és koravén lesz.

Nem hiába megy az emberek egy része szellemi munkásnak. Mert felismerik, hogy a fizikai munka kicsinál. Rájönnek, hogy az egészségből csak egy van és ha egyszer eljátsza az ember, akkor bizony sokáig kell még fájós háttal élnie.

Így is olyan vonzó a szakmunka?

2020. okt. 10. 10:07
 16/32 anonim ***** válasza:
100%
Meglehetősen tájékozatlan vagy Kérdező. Ahogyan írják, lehet, hogy egy jobb gázszerelő havi 5-600.000-et keres (többről kár ábrándozni, a havi 600K az napi 20 ezer forint), de ebből le kell vonni az adót, TB-t, anyagköltséget stb. Marad havi 300K. Nem rossz, de egy jobb diplomával (mérnök, közgazdász) ez csak kezdő fizetés, és innen csak felfele visz az út.
2020. okt. 10. 10:16
 17/32 anonim ***** válasza:
100%
Azt értem hogy szerinted többet keres egy szakmunkás kérdező de valamit elfelejtesz szobafestő, kőműves, gázszerelő nem olyan munka amiből állandóan ugyan annyit keressel szóval rendben bekeressel reálisan nem eltúlozva kb. 600.000-800.000 Ft-ot egy hónapban és utána nincs munka kb. 2-3 hónapig vagy csak ennek a töredék részét keresed be szóval ha elosztod azokra a hónapokra egyből nem olyan jó az a fizetés meg még a testedet is tönkre teszed vele aztán csodálkozol majd ha járókerettel tudsz menni öregkorodra.
2020. okt. 10. 12:09
 18/32 anonim ***** válasza:
100%
14: Ja, módot baxkodni elég, ha udemyt nyomkodsz, de aki mesterséges intelligenciával foglalkozik, annak például nem árt, ha beléverik istenesen a matekot meg az algoritmuselméletet. Az informatikán belül egy csomó olyan terület van, ahova kérik a papírt. Tőlem is mindig kérték, havertól is gazdasági területen. Ráadásul az ilyen autodidakta emberek dobnak össze olyan munkát, amivel utána bárki más, aki hozzányúl, keresztbeszopja magát... Egy kezemen meg tudom számolni, hány embert láttam papír nélkül, aki tényleg szakmai minőséget produkált, műszaki vagy matematikai igényességgel. Húgyagyú kóderekkel tele a padlás.
2020. okt. 10. 13:57
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon túltoltad az árakat a kérdésedben, kevesen keresnek ennyit egy sima okj-val. Egy alkalmazott szintén alig keres többet a minimálbértől. Általában a vállalkozó maga aki jól keres, de ott is lehet annyi buktató, sőt talán még több is, mint például abban az esetben ha elmennél egy multihoz irodára havi 300-ért egy diplomával.

Mellesleg az se mindegy mit dolgozok egy életen át, nyilván megbecsültebbnek és emberibbnek hangzik szellemi munkásnak lenni, mint betonon térdelni repedezett kézzel, sérvvel meg térdfájásokkal küzdve 10 év után.

2020. okt. 10. 14:25
 20/32 A kérdező kommentje:

A közgazdász nem keres jól manapság, jogász meg még annyit sem.. Esetleg a mérnök, de abból is csak gépész, villamos stb.. Ismerek agrármérnököt aki traktorosként dolgozik

A gázszerelő meg nem 5-600 ezret keres.

Már egy kiszállási díj 6 ezer forint, 25-ért átnézi a kazánt, napi 5 helyre elmegy, millió felett keres

2020. okt. 10. 14:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!