Mi értelme van továbbtanulni, egyetemre menni, ha egy szakmával 2x annyit is lehet keresni, mint diplomával?
Átlagosan nettó 200-400 közt kaphat egy diplomás. Max egy villamosmérnök/IT-s kap többet.
Tegyük fel egy közgazdász több év tapasztalattal Budapesten keres nettó 500-at.
Meg ezekkel leginkább csak Pesten lehet elhelyezkedni, vidéken nincs munka, max elmegy aktatologatónak bérminimumért.
Na most egy vidéki falusi kőműves meg megkeres nettó 800-at. Nem is kell ehhez Budapesten lakni
Hát, nekem a szüleim biztosították a lehetőséget az egyetemre. Apa ugyanis villanyszerelő és jól keres.
De tudod mi ebben a gáz? Az, hogy én diplomával nem fogom tudni biztosítani ugyan ezt a gyerekemnek, mert fele annyit sem keresek, mint egy villanyszerelő..
Szóval nem érte meg. Lettem volna inkább villanyszerelő én is, havi 6-700 ezerért
"Katás egyéni vállalkozó megkeres ennyit."
Persze, ha szürkén csinálja. Bejelenti magát minimál bérre és minden mást zsebre rak. Csak tudod mi a szívás? Van ilyen ismerősöm, és 65 felett is dolgozik, mivel olyan alacsony a nyugdíja a minimál bér miatt, hogy most emiatt szív.
Mellesleg ha szarul csinálod, akkor ez sem garantált pénz. Ha jól csinálsz valamit, akkor diplomásként is jó fizetést kapsz, ha pedig szarul, akkor szakmunkásként sem fognak kifizetni. És ha így állsz hozzá, akkor valószínűleg szakmunkásként sem fogsz sokat keresni.
Ja, amúgy a vállalkozáshoz érteni is kell. Nem csak úgy megy, hogy én holnaptól vállalkozok és milliókat keresek. Egy vállalkozás felépítése komoly feladat tud lenni és sokaknak - még diplomával - sem megy.
"Hiába magasabb a fizetésem, ha a rohadt pesti albérlet elviszi"
Amúgy ez jól mutatja, hogy mennyire szűklátókörű vagy. Így tényleg nem fogsz sokat keresni "vállalkozóként" sem.
Egyszerűen annyi a megoldás, hogy kiköltözöl az agglomerációba, ahonnan igaz, hogy hosszabb ideig tart beérni, de alacsonyabbak az albérlet árak és még akár zöld övezet közeli heylet is lehet szerezni.
Persze, ha olyan a munkád, akkor igazából be se kell járni és homeoffice-ból tolhatod. Van olyan ismerősöm, aki hivatalosan Kanadában dolgozik, de amúgy távmunkán van és nem nagyon utazik oda.
Szerinted olyan nehéz vállalkozni? Hiányszakma, válogatni tudnak a munkák közt
Büfészakkal meg Pesten sem élek meg.
"Szerinted olyan nehéz vállalkozni? Hiányszakma, válogatni tudnak a munkák közt"
A jó diplomás emberekből is hiány, mégha büfaszakon végzett akkor is. Szakértőkre mindig szükség van. Ez max azt jelenti, hogy szar vagy a munkádban.
Mellesleg vállalkozni tényleg nem egyszerű. Ismerősöm is hiányszakmában kezdett vállalkozni. Csak 4-6 évig kellett munka mellett a vállalkozásával pluszban foglalkoznia, mire beindult, mert azért mert hiányszakma valami, még nem fogsz tudni vállalkozni.
"Büfészakkal meg Pesten sem élek meg."
Igen, érteni is kéne hozzá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!