Jogásznak vagy kőművesnek érdemesebb tanulni?
"Sokan lenézik a fizikai munkát, de közben fogalmuk sincs, hogy egy kőműves milyen jól kereshet.
Nettó 8-900 ezer is megvan, ha egyéni vállalkozóként dolgozik. Jobban keres, mint egy mérnök."
Le vagy maradva, kérdező. Itt a gyakorin már milliók repkednek. :D
Figyi, nagymenőként összejöhet ez a pénz, ahogy nagymenő jogászként is. Átlagjózsiként viszont senki sem fogja ezeket az összegeket hozzádvágni, bármelyik szakmát is választod. Ha ez nem világos, akkor én is azt mondom, hogy válaszd inkább a kőműves szakmát.
“ Azt írtad, nincs műszaki érzéked - így biztos jó ötlet a kőműves szakma?”
Épp ezért gondoltam a kőműves szakmára, mert szerintem ehhez kevesebb műszaki érzék kell. Gépész meg villanyszerelô nem lennék, nem tudnák megszerelni semmit sem. De téglát rakni más.
Bár ez csak az én elképzelésem.
De jogászként hol lehetne elhelyezkedni egyáltalán a közigazgatáson kívül? Versenyszférába felvennének vele?
Szerintem inkább ugorj neki az általános iskolának. Elsőként az olvasást és a szövegértést javaslom.
Egyáltalán tudod mit jelent a jogász(aki valóban az nem csak jogi diplomát szerzett)? (5 év egyetem (jó esetben), 3 év joggyakorlat 1 év jogi szakvizsga)
És el kell, hogy keserítselek a kőműves egy szakma és nem csak a téglák rakosgatásáról szól.
A kőművesnek nincs egész évben munkája, a téli hónapok kiesnek bármilyen jó szakember. Szóval télen nincs fizu. Az apám 50 éves, alig bír megmozdulni, mindene fáj, max 1-3 evet bír még, fogalma sincs, mi lesz ezután, tekintve, hogy egész életében vállalkozó volt. Nyugdíj, alig talán valami, annyi megtakarítás nyilván nincs hogy 20 évig vagy akar csak öt, vígan éljen vagy akar csak normálisan. Azt mondta, bárcsak egyetemre ment volna, most nem nézne ki 10 evvel idosebbnek, szó szerint leharcoltnak, akinek minden lépés fáj. Minket az öcsémmel egyetemre küldtek, azt mondták, jobb életet akarnak nekünk. Szóval elég árnyalt ez a sok pénz dolog. Meg aztán tényleg nem buli, amikor apa otthon csücsül 2,5 hónapig minden évben, anya meg nyögi a rezsit plusz a bevásárlásokat mert -10 fokba milyen munkát akarsz te csinálni... meg esőben pl...
Meg azért ne haragudj már de szerinted lesz kőművesként egy értelmes, jól szituált baratnod/ feleséged? Vagy otthagy inkább egy jogászért? + mennyire hiteles vagy amikor azt mondod a gyerekeidnek hogy tanuljanak? Rávágják, hogy te se tetted, akkor ők minek tegyék.
Bármelyik diplomával meg tudsz élni, csak jónak kell lenned abban amit csinálsz, ne várni hogy megtaláljon a havi 1 milka meg az oledbe hulljon minden.
Nyugdíj, alig talán valami
Nem kötelező ám a minimál után járulékot fizetni, fizethette volna a valós jövedelem után
Persze, nem csak téglák rakodása.
"Meg azért ne haragudj már de szerinted lesz kőművesként egy értelmes, jól szituált baratnod/ feleséged? Vagy otthagy inkább egy jogászért? + mennyire hiteles vagy amikor azt mondod a gyerekeidnek hogy tanuljanak? Rávágják, hogy te se tetted, akkor ők minek tegyék."
Pont ez az... Jogi diplomával beülök majd egy önkormányzathoz nettó 160 ezerért.. Ennyi fizetésből egyáltalán hogy fogom eltartani a családomat, hogy fizetem a sulit a gyerekeimnek? És az "értelmes/jól szituált" barátnőm honnan tudjam, hogy nem hagy el valakiért aki meg 4-500 ezreket keres?
Egy tanár is tanul 6 évig az egyetemen, hogy végül kapjon havi 120 ezer forint fizetést..Megéri?
Ismerek valakit aki pár évvel idősebb nálam hegesztőként dolgozik, egyéni vállalkozó, rengeteget keres, már saját lakása, drága kocsija van, külföldre jár nyaralni, a legújabb iPhone-t használja..
Idén felvettek egyetemre, de ezeket látva elbizonytalanodtam abban, hogy tényleg belekezdjek e...
Tisztában vagy azzal, hogy kőművesként is évek kellenek ahhoz, hogy olyan tudás és gyakorlat legyen a birtokodban, akinek már önálló munka megfordulhat a fejedben? Ott sem fogsz többet kapni az elején, lehet, hogy be sem jelentenek, stb.
Nulla motivációval viszont ne menj a jogra, mert nincs értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!