Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Érdemes úgy jelentkeznem az...

Érdemes úgy jelentkeznem az Elte fizika szakára, hogy a matekot utálom és nem is vagyok jó benne?

Figyelt kérdés

A matekot mindig is utáltam, nem is értettem soha, ezáltal nem is vagyok jó belőle. Először is; felvesznek-e egyáltalán úgy, hogy fizikából jó vagyok, matekból viszont gyenge? Tehát a fizika szaknál a matektudás is számít, azt is nézik vagy elég ha a fizika megy? Sokan azt mondják, hogy ott számolni tudni kell. Na most én a fizikai számításokat tudom, a képletekben is jó vagyok, de ha mondjuk egy tipikus matek feladatot kell megoldani (aminek semmi köze a fizikához), az már nem megy annyira.

A fizikai feladatokban is, ha nagy számokról van szó, akkor azt is jobban szeretem számológépen kiszámolni, vagy ezt ott nem engedélyezik? Csak mert mindenki mondja, hogy kell egy alap matektudás, tudni kell számolni, ezért kérdezem, hogy számológépet nem használhatnak a hallgatók, mindenkinek fejben vagy írásban kell számolnia, vagy miért olyan fontos a matek tudás a fizika szakon?

A válaszokat előre is köszönöm!

2020. máj. 15. 03:13
1 2
 11/16 Tom Benko ***** válasza:
100%

Hű, a sokszögek tényleg unalmasak! Oh, wait, ott vannak például a szimmetriák, amikből lehet levezetni a csoportelméletet, az meg a fizikában igencsak lényeges dolog.

Ja, meg a halmazok, na az aztán tényleg semmi valósat nem tartalmaz... Csak mondjuk egy kvantumrendszer lehetséges állapotait. Amire fel lehet írni a mértékeket, azokból meg aztán érdekes eredményeket levezetni.

2020. máj. 21. 10:07
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyetemi szinten szeretnél fizikával foglalkozni, akkor a matek az több mint elengedhetetlen. Sőt, ha nem érted és nem tudod kisujjból kirázni, akkor érteni sem fogod a fizikát.

Középsuliban kimerül a fizikához szükséges matek az alapműveletek ismeretében, meg egy kis trigonometriában.

Egyetemi szinten differenciálegyenletek/egyenletrendszerek, vektoranalízis, kalkulus, valószínűségszámítás és minden másra is szükség van. Ezek az alapjai a fizikának, hiszen alkalmazott matematika.

Persze lehet érteni az elektromágneses tereket matek nélkül is, de akkor megmaradsz egy középiskolás szintjén. Valódi ismeret akkor lesz amikor a matematikai leírásokból látod hogyan viselkedik egy adott tér, és számolni is tudsz vele.

Egyetemen általábban nem engednek számológépet használni, vagy ha igen, akkor sem tudod úgy használni mint középiskolában, mert a feladatot úgy is paraméteresen kérik levezetni, és maximum az utolsó sorban kell (lehet) behelyettesíteni hogy számosítható eredményt kapj.

Azaz: ha nem szereted és nem is vagy jó matekból, attól még megpróbálhatod a fizika szakot, de nem lesz az igazi. De ki tudja, lehet hogy az egyetemi matekot meg fogod szeretni. Nagyon szép részek vannak benne.

2020. máj. 21. 10:37
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

A fizikánál nincs érdekesebb dolog a világon ez igaz.

Nem értem viszont azt hogy akar valaki fizika szakra menni ,ha nem szereti a matekot ez olyan mint ha azt monandaná valaki,nehargudjatok tesi szakra akarok menni ,de nem szeretek futni vagy sportolni ,vagy jogát akarok oktatni ,de nem szeretek jógázni.

Jó hogy nem azt mondod ,neharagudjatok matek szakra akarok menni,de nem szeretem a matekot,amugy magát a kérdést se értem.

Szetintem ha enyire utálod a matekot az első hét után sírva fogsz onnan elfutni.:(

2020. jún. 26. 14:52
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Már bocsi,de hogy akarsz fizika szakra menni ,ha utálod a matekot😂😂

Üdv:Egy jövö beli kolléga

2020. aug. 17. 12:41
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Anélkül, hogy bántani szeretném a kérdezőt, szerintem látott valami filmet, amiben volt valami fizikai felfedezés, és levonta a következtetést, hogy ez milyen menő dolog. Igen, az. De hogy az ember elérjen arra a szintre, sok-sok munkával jár, és ennek jó része felső matematika minél mélyebb elsajátítása. Egyébként ez óriási szívás is a fizikus hallgatóknak, mert nem fér bele a tanrendbe annyi matek, amennyi igazából szükséges lenne.
2021. júl. 7. 00:01
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Felejtős. Hagyj ki inkább pár évet, és hozd fel a matektudásod emelt matekos szintre. Sokan mondják hogy a gimis anyagnak nincs köze az egyetemi matekhoz, de szerintem ad egy alapot, ami után könnyebb megérteni ezeket a nemtudommilyen diferenciál analízises cuccokat. Úgy kéne egyetemre menned, hogy már jól megy a kalkulus meg az analízis. Én legalábbis úgy képzelem, hogy az ottani matek krva nehéz
2022. okt. 26. 17:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!