Mennyire igaz az, hogy 2012-től a matek érettségi nem lesz kötelező?
Illetve, hogy pontosítsak: a történelem nem fontos, a matek meg NAGYON sok diáknak nagyon nehezen megy, az nem olyan, hogy megtanulom és kész. Mert ha valakinek nem megy, akkor nem megy.
A matek és a töri érettségi tárgyként full felesleges.
Tegyük fel, 70.000-ren jelentkeznek egy évben főiskolára. Hány százalékuk megy olyan helyre, ahova vagy a matek, vagy a töri kötelező (tehát nem választható, hanem kötelező érettségi tárgy)? Kb. 20? 30?
De nem 60, az tuti.
Ezzel ellentétben ami igazán fontos, az a magyar (mert az anyanyelvét tudnia kell mindenkinek és a nemzeti irodalmat, van abban annyi töri úgyis, ami tényleg fontos) és egy idegen nyelv (nincs ugyanis olyan egyetemi szak, amiről diplomát lehet kapni nyelvvizsga nélkül).
Tulajdonképp ilyen alapon a töri és/vagy az irodalom is megtanít logikusan gondolkodni a mű-/forráselemzések révén, nem?
Egyébként én is tapasztalat alapján vagyok matekellenes, mert a környezetemben mindig azt láttam, hogy néhány szerencséstől eltekintve mindenki szenved vele.
Én pl. olyan országban érettségiztem, ahol (most figyeljetek, csoda következik) nem kötelező a matek érettségi. Helyette mentem biológiára és még élveztem is a tanulást, magát az érettségit is.
És 3 évvel gimi után (már Magyarországon) suliban volt pénzügy és bankügy nevű órám is, mindkettőből (csoda 2) 5-ös voltam...Úgy, hogy nem vagyok egy matekos érdeklődésű. Ez nem az érettségi fog múlni.
"De ez általában azért van, mert nem is akarják megérteni"
Hahaha.
Nővérem otthon vállal matektanítást. Látom, mit szenvednek azok a kölykök. Nehéz felfogni, hogy egyszerűen nem megy nekik, bármit csinálnak?
Egyszerűen hozzá vagytok szokva, hogy ez kötelező érettségi tárgy, azért hiszitek azt, hogy ha nem lenne az, akkor már az baj lenne, és mindenki sík hülye lenne.
Amúgy magyarból is kötelező érettségizni: szétnéztetek már a neten, hogy milyen a cikkek helyesírása? Pedig magyarból ugye legyen kötelező érettségizni, mert megtanít a helyesírásra. Tényleg?
Az, hogy valamiből nem kötelező érettségizni nem egyenlő azzal, hogy nem kötelező tanítani. Ne tévesszétek össze.
Attól, hogy kötelezővé teszik - esetünkben - a matekot, a társadalom többsége még nem fog jobban számolni, logikusabban gondolkodni. Mint ahogy a többség helyesen sem tud írni. Pedig kötelező az az érettségi, de mire is jó...
Felesleges a töri? oO
A töri tárgy szinte mindennek az alapja. Nem csak a szó szoros értelmében történelmet tanulsz, hanem ezen belül:
egy kis társadalomtudományt, egy kis gazdaságtudományt, egy kis politikatudományt, kis földrajz stb.
Gyakorlatilag a töri a belépő a politikába, ha ezt tudja, akkor a politikát is érteni fogja. Itt tanulod meg, hogy mi az a konzervativizmus, liberalizmus stb.
Arról meg gondlom nem kellene beszélnem, hogy minden magyar embernek illene tudni a magyar történelmet, irodalmat, kultúrát, elvégre ettől leszünk magyarok, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!