Szerintetek miért nézik le ennyien a szociológia szakot?
Túl azon, hogy a szak közvetlenül is piacképes (piackutatóként vagy ügynökségeknél vagy nagyobb vállalatoknál), ez adja a legjobb alapot más üzleti funkciókhoz is, például nem hiszem, hogy egy social media menedzsernek van jobb végzettség a szociológiánál.
A szociológusok két olyan dolgot tudnak, amelyek nagyon értékesek az üzleti életben: értenek a fogyasztói magatartáshoz, társadalmi trendekhez; illetve nagyon jók kutatásban és adatfeldolgozásban. A survey statisztika mesterszak (amely direkt nekik lett kitalálva) az egyik legjobb alap a data science, machine learning engineer karrierhez – akik a jelen és a jövő egyik szupersztárjai. A szociológia ezek alapján az egyik legértékesebb szak kellene, hogy legyen.
Én eredendően nem hasonlítottam össze a szociológiát sem a matekkal sem az infóval, és egyetlen szóval sem állítottam, hogy a szociológia jobb vagy könnyebb lenne, mint ezek. Csak a “mekizés”, “110 nettózás”, “szakmunkás”-ozás hatására pillantottam rá a mérnökinfó tantervére, hogy mire vannak egyesek ilyen nagyra – és ekkor állapítottam meg, hogy például a data science / machine learning területéhez a mérnökinfo egyáltalán nem ad jobb alapot, mint egy szociológia + survey statisztika. (Mindkettőre rá kell tanulni, ez nem kérdés.) És persze a survey statisztikát is elővettem, mert ez valóban kell hozzá. Csak annyit akartam mondani, hogy ANNYIRA nem gagyi a szociológia, amilyen rossz híre van. (Azt, hogy milyen az eltén az oktatás, nem tudom, nem jártam ide. De a rossz hírnévvel mindig együttjár az oktatás elgyengülése sajnos.)
De! Nem szídtam sem a matekot se a mérnökinfót, és egy szóval se mondtam, hogy ezek ne lennének nehezebbek, mint a szociológia.
ma 13:22
Akkor miért nem tudod feldolgozni végre, hogy egy erősen informatikai és matematikai szakmához a szociológus nem fog tudni érdemben hozzászólni. MSc nem ad annyi pluszt. Jártál egyáltalán egyetemre?
Azért nem tudom “felfogni végre”, mert nincs így. Mint fentebb kifejtettem:
- A szociológusok (különösen a kifejezetten rájuk szabott survey statisztika mesterszakkal) a machine learning pipeline egy nagyon jelentős részét fedik le
- A mérnökinformatikusok valóban tanulnak alapokat, de például az egy félév valszám+statisztika bevezetés maximum bevezetésnek jó, ennél azért sokkal erősebb statisztika kell oda – és hiányzik a curriculumból a pipeline-nak az a fele, amelyet pont a szociológusok fednek le jobban
Tehát azt gondolom, hogy ha kutatásról van szó, akkor egy matematikus phd valóban behozhatatlan előnyben van; a valós gyakorlati munkában meg max. a mítoszok a szintjén vannak előnyben az infósok, a valós tudásuk ugyanúgy esete válogatja, mint a szociológusok esetében.
Felesleges veled vitatkozni. Látszik rajtad, hogy nem jártál még egyetemre. Aki azt hiszi, hogy két félév statisztika egyből machine learning sztárrá teszi, azzal nincs értelme vitatkozni.
Védd be a szociológusokat. Felőlem ne is értsd hogy miért van lenézve. Ettől a tény még tény marad, szarul keresnek, kicsi az igény rájuk. Ha érdekel, nézz felvi.hu statisztikát a szakról, és beszéljenek a tények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!