Szerintetek miért nézik le ennyien a szociológia szakot?
Túl azon, hogy a szak közvetlenül is piacképes (piackutatóként vagy ügynökségeknél vagy nagyobb vállalatoknál), ez adja a legjobb alapot más üzleti funkciókhoz is, például nem hiszem, hogy egy social media menedzsernek van jobb végzettség a szociológiánál.
A szociológusok két olyan dolgot tudnak, amelyek nagyon értékesek az üzleti életben: értenek a fogyasztói magatartáshoz, társadalmi trendekhez; illetve nagyon jók kutatásban és adatfeldolgozásban. A survey statisztika mesterszak (amely direkt nekik lett kitalálva) az egyik legjobb alap a data science, machine learning engineer karrierhez – akik a jelen és a jövő egyik szupersztárjai. A szociológia ezek alapján az egyik legértékesebb szak kellene, hogy legyen.
1. Hány piackutató álláshirdetést nézegettél meg az elmúlt időszakban?
2. Igen, ezért is kérdeztem, hogy miért van ennyire lebecsülve. Pedig a survey statisztika például tagadhatatlanul az egyik legjobb diploma manapság.
Mondjuk piackutatáson még életemben nem láttam se informatikust, se matematikust (nem mintha nem tudnák megtanulni); de a data science területén is aratnak a biológusok, közgazdászok stb. Ez utóbbit egyébként mind a matek mind az info csak részben fedi le, és nem nagyobb részben, mint egy survey statisztika vagy egy gazdasági matek elemző.
Magyarország oktatási szerkezete amúgy e téren fullra le van maradva, nincs statisztika major (egyedül a survey statisztika), nincs data science bsc vagy machine learning mesterszak.
Összességében szerintem data science-re az egyik legjobb elérhető kombináció ma a szociológia + survey statisztika.
Megnézed a valós életben kik a data scientistek: [link]
... és feltűnően sok a szociológus meg a közgazdász.
Megnéztem mi ez az MSc amiről beszélsz, és ELTE oldalán ezt a leírást találtam:
"A munkaadók többsége azért keres survey statisztikai és adatanalitikai tudással rendelkező hallgatóinkat, mert az itt megszerzett tudásuk lehetővé teszi, hogy tolmács szerepben közvetítsenek az informatika világából érkező „data scientist”-ként dolgozó, valamint a társadalomtudományi, közgazdasági háttérrel rendelkező kollégák között."
Ez alapján semmi köze ennek a machine learninghez de még a data sciencehez, mint abban való munkához sem.
Egyszerűen a szociológia szakon nincs annyi matek és info oktatás, hogy abból bármiféle használható legyen végeredményben ilyen téren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!