Fogorvosnak vagy gyógyszerésznek tanulnátok? Miért? Nemet és kort is írjatok!
Az, hogy az orvosi milyen nyugodt, nem általánosítható. Egy bőrgyógyászat biztos nyugodtabb. Egy radiológia osztály, fogorvosi, vagy akár háziorvosi rendelő szintén nyugisabb.
Ami biztos nem nyugodtabb, az a kórházi sürgősségi, nőgyógyászati, traumatológiai, intenzív osztályok pl.
Én kilenc hónapig dolgoztam patikában gyógyszerészként, és sajnos (legalábbis itt Magyarországon biztos) nem nyugis meló. Forgalmas patikában voltam, ez is számít persze, de egész nap rohangálni a dobozokkal, főleg így a COVID miatti 3 havi gyógyszerkiváltások még jobban felpörgették a kapkodást. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyszertári munka nem csak az értékesítésben merül ki, hanem ahogy egy korábbi hozzászóló is írta, nagyon sok a problémás, értetlenkedő, akadékoskodó beteg. Patikában napi szinten több beteggel találkozol, mint orvosként egy osztályon még ha csak arra 2-3 percre is, amíg elvisz egy doboz gyógyszert, így a fertőzések aránya igen magas a beosztottak körében sajnos. Ebben a vírushelyzetben sokkal türelmetelnebbek és tiszteletlenebbek a betegek, sokan úgy viselkednek velünk mint a véres ronggyal (lévén a "diplomás eladó" megnevezésünkbe). Persze ez is hungarikum, fejlett országokban azért úgy tudom, hogy normális kategóriába tudják sorolni a gyógyszerészeket, de sokszor ha felhívtam egy orvos által felírt gyógyszerelési hibára a beteg fogyelmét, akkor annak nem volt szinte sose foganatja, mert én "csak" egy gyógyszerész vagyok, és "az orvos úgyis jobban ért a gyógyszerekhez".
Mióta megtörtént ez a csodás szerializáció, így a gyógyszerkiadás is egyre inkább hasonlít szalagmunkára, mintsem aktív betegtanácsadásra.
Szóval és végső soron elhagytam a közforgalmat, és eljöttem gyógyszerengedélyeztetéshez, végülis ezzel talán nagyobb tömegek gyógyszereléséhez járulok hozzá, mint egy patikai gyógyszerészként.
De ismétlem, kétlem, hogy e problémák jó része fennállna egy fejlett országban, mint pl. Finnország. Egy kisebb patikában biztosan nem szakadnál meg a munkában. Célom egyébként, hogy oda költözzek pár év múlva, az legalább egy élhető ország, nem mellesleg nagyon gyönyörű (legalábbis képeken, mert sajnos eddig csak így volt szerencsém látni).
Egyébként itt Magyarországon a gyógyszerészképzés kb. fele csak a kémia, a többi szintén kemény biológiai, biokémiai folyamatok részletes ismerete (mert ugye mindent receptoriális szinten gyógyítanak a gyógyszerek), a gyógyszerhatástan pedig az egészségügyi képzőhelyek közül a gyógyszerészetin a leghangsúlyosabb.
Ha tudok segíteni a gyógyszerészet kapcsán, akkor bátran kérdezz.
Kedves 52-es ! Köszönöm, hogy így kifejtetted. Te is írhatsz ide is vagy privátot is, ha szeretnél bármit megtudni Finnországról. Mesélek szívesen. Finnország szerintem is mese szép. Az a sok kis sziget meg tavacska, de a tenger is szép szerintem.
Itt úgy hallottam -érdeklődtem az egyetemtől-, hogy nagyon gyakorlatias a képzés. Az orvosok, fogorvosok és a gyógyszerészek is pl. már 2. év végétől aktívan dolgoznak és fele akkora fizetést kapnak, mint egy normál orvos és gyógyszerész. Az első két év itt is teoretikusabb, de utána egész gyakorlatias.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!