Fogorvosnak vagy gyógyszerésznek tanulnátok? Miért?
Nemet és kort is írjatok!
Figyelt kérdés
Amit rólam tudni kell, hogy mindkét hivatás érdekel és mindkettőt szívesen csinálnám. Valószínűleg a fogorvosit fogom elsőnek megjelölni, mert ahhoz kicsit jobban húz a szívem, viszont a gyógyszerészet szerintem kevésbé stresszes. Észak-Európában élek itt mindkettőt elég jól megfizetik. Még nagyon fiatal vagyok, de már most nyugdíjas (levéglegesített), mert volt egy nagyobb betegségem. De jelenleg nagyon jól vagyok és az orvosom szerint mindkét szakot eltudnám végezni és gyakorolni is mindkét hivatást.Itt lehet tanulni és dolgozni is a nyugdíj mellett. A hossza nem számít, mint írtam, fiatal vagyok + itt fizetnek is azért, mert tanulok + fizetik a lakhatást. Egyébként 5.5 éves itt az alap fogorvosi képzés és 5 éves a gyógyszerészeti azon része, amivel patikát is nyithatsz, a sima gyógyszerészet viszont csak 3 éves. Nem az itteni válaszok alapján fogok dönteni, de azért szívesen olvasnék néhány véleményt, pro és kontra ügyben. Köszönöm szépen! Szép napot nektek! :)
10-es ne haragudj, hogy ide kiírom, de valamiért nem tudom elküldeni neked az emailem. Nem tűnik túl személyesnek így kiírhatom ide, kétlem amúgyis, hogy olyan sok válasz jönne a kérdésem alá.
"Szia!
Elég régóta foglalkoztat engem a finn élet és így az oktatás is.
Sok dolgot hallok a finn iskolákról,hogy milyen jól szerepelnek a nemzetközi méréseken stb.
De nem is ez a lényeg.
Olvastam a neten olyat,hogy mostantól már egyáltalán nem lesznek tantárgyak és un. "esemény alapú oktatás" lesz. Ez csak egy médiás hülyeség vagy tényleg igaz?"
Én is sokszor olvastam erről a neten, de ez nem igaz. Szerintem félreértik sokszor az újságírók. Itt a normál tanítást teszik élménnyé, mert más a tanítási módszertan. De az pl. nem igaz, hogy nincs házi feladat, meg alig kell tanulni. Az meg egyenesen hazugság, hogy nincsenek tantárgyak, több tárgy van pl. mint Magyarországon. Itt pl. van pszichológia nevű tantárgy is.
2020. nov. 14. 16:36
12/62 anonim válasza:
O,nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Akkor jól kételkedtem ebben,hogy nincsenek tantárgyak. Ennyi kérdésem lett volna:)
Egyébként szívesen segítek neked a továbbiakban még,ha gondolod.
2020. nov. 14. 16:45
13/62 anonim válasza:
Nem tudom miből gondoltad, higy a gyógyszerészet a kevésbé stresszes. A fogorvosi szerintem az egyik legstresszmentesebb szakma, nem beszélnek bele a munkádba, gyakorlatilag kézműveskedsz egész nap. Gyógyszerészként állandóan fogalmatlan betegekkel van dolgod, sokkal több stressztűrést igényel. A gyakorlatok hosszúak és csomó vegyszerrel van dolgod, szerintem ha nem vagy teljesen egészséges, a gyógyszerészit kerüld el messziről.
2020. nov. 14. 18:46
14/62 A kérdező kommentje:
Természetesen az egyetemi éveket ugyanolyan "stresszesnek" gondolom. Már érdeklődtem az egyetemen, 9-től max 16-ig kell bent lenni, de általában csak 15-ig, péntekenként ritkán van tanítás, azt még kibírom. Abból a szempontból gondoltam kevésbé stresszesnek a gyógyszerészetit, hogyha pl. egy beteg nagyon agresszív vagy fél nehezebb lehet vele együtt dolgozni, mint kiadni neki egy gyógyszert, bár nyilván ez a ritkább. Plusz egy fogorvosnak akármilyen monoton a munkája jobban kell koncentrálnia, mint egy gyógyszertárban dolgozó gyógyszerésznek. Szerintem nekem az egyetemi évek lesznek nehezebbek, azokat kell kibírni, aztán nyugdíj mellett nekem bőven elég lesz 4 órában dolgozni, abból is szépen meg fogok tudni élni. Az egyetemen nagyon kedvesek voltak, elmondták, hogy kaphatok plusz időt is a felvételinél is, meg később is, mert beteg vagyok, ha nem jutnék be az érettségi alapján. Illetve teljesen képesek figyelembe venni a betegségem a tanítás során. Ez azért megnyugtat.
2020. nov. 15. 09:11
15/62 A kérdező kommentje:
Igazából nekem mindkettő egy hatalmas álom és a napjaim akarom kitölteni, mert a nyugdíjamból már most is képes vagyok önmagam eltartani.
2020. nov. 15. 09:12
16/62 A kérdező kommentje:
Beszélgettem az fogorvossal,aki később az általános orvosit is elvégezte, ő azt tanácsolta, hogy végezzem el akár mind a kettőt, itt ingyenes akárhány diplomád is van. Még akár ezt is elképzelhetőnek tartom.
2020. nov. 15. 09:17
17/62 anonim válasza:
Én úgy vettem le a szavaidból,hogy fogorvos szívesebben lennél.
Te is így érzed?
2020. nov. 15. 09:20
18/62 A kérdező kommentje:
Kicsit én is így érzem, bár nem mondom azt, hogy gyógyszerész nem lennék szívesen, különben fel se tettem volna a kérdést.
2020. nov. 15. 09:53
19/62 anonim válasza:
A fogorvosoknak nagyon sok "kézműves" munkájuk van. Szóval én emiatt sem lennék az,mert a kéztechnikám pocsék:D
2020. nov. 15. 10:31
20/62 A kérdező kommentje:
Nekem nagyon jó a kézügyességem, több hangszeren is játszom, ezért is az orvosi munkák közül a fogorvos tetszik a legjobban. :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!