OKJ vagy Cert, melyik ér többet a magyar munkaerőpiacon?
Melyik ér többet a magyar munkaerőpiacon?
Informatikai rendszergazda OKJ
vagy
Red Hat Certified System Administrator (RHCSA)
20, Jaj prof ezt a fröcsögést elég nehéz elviselni. A második válaszodat már törölték a modok szerencsére, miután jelentettem. Rákerestem a többi válaszodra a fórumon a név alapján, néha ilyen dührohamaid vannak, szerintem egy pszichológust megérne főleg ha élőben is ilyen vagy. Gondolom ezzel a mentalitással milyen lehetsz munkakörnyezetben.
Mindig azok szapulják ezeket a certeket akiknek egy sincs. Bármennyi ismerősöm is volt, akinek volt bármilyen certje is, az az összes Red Hat certre azt mondja, hogy jó, mert a gyakorlati teszt, nem csak elméleti.
Persze nyilván vannak gagyi certek amikkel semmire nem mész, azok általában noname-ek. A Red hat pont nem ilyen. Nekik nem érdekük, hogy analfabéták kerüljenek ki a tesztekről, mert rontja a cég hírnevét. Aki megkapja bármelyik red hat certet biztos lehetsz benne, hogy jobban ért a számítógépekhez mint te egy OKJ-val.
És igen vannak ennél magasabb certek is. Ez egy belépő szint max. Tapasztalatot egyik sem fog adni. De az OKJ sem.
Szerinted egy HR-es melyiket fogja behívni interjúra? Akinek ott van hogy Red Hat admin cert, vagy akinek nincs? Ehhez nem kell túl okosnak lenni.
A hetesre még annyit reflektálnék, hogy ha valakinek 25 éve van a szakmában és NULLA certje van az nagyon nagy red flag.
Pont hogy az IT az ahol mindig tanulni kell, amit 20 éve tudtál ma már semmit nem ér. Sőt némelyik cég kötelezően beirat cert-ekre, hogy frissítsd a tudásod.
"Szerinted egy HR-es melyiket fogja behívni interjúra? Akinek ott van hogy Red Hat admin cert, vagy akinek nincs?"
Azt fogja behívni akinek van hands-on tapasztalata nagyvállalati környezetben. Amit úgy tudsz szerezni, hogy szépen beiratkozol mérnökinfornatikus BSc képzésre, rendszermérnök / IT biztonságra specializálódsz és diákmunkáskénz elmész egy céghez dolgozni (hallgatói jogviszinnyal relatív egyszerű), így mikor kiesel az iskolapadból frissdiplomásként már a diplomád alátámasztja, hogy rendelkezel fundamentális informatikai alapismeretekkel, valamint tapasztalattal a területről, dolgoztál már éles, nagyvállalati környezetben működő infrastruktúrával.
"hogy ha valakinek 25 éve van a szakmában és NULLA certje van az nagyon nagy red flag"
Én személy szerint rendelkezem körülbelül 15 certtel főleg cloudos / hálózati (CCNA, CCNP, CEH) és AI domainről de fel sem tüntetem se az önéletrajzomban se a linkedin profilomon, mert teljesen felesleges, a kutyát nem érdekel. Nem arra kíváncsiak hogy mennyi felesleges papírt gyűjtesz be hanem, hogy mennyi tapasztalatod van ipari környezetben.
"Ez egy belépő szint max. Tapasztalatot egyik sem fog adni. De az OKJ sem."
Ha nem lennél szellemileg korlátolt akkor felfognád, hogy a hozzászólások többsége arról szól hogy az OKJ értéke is 0 és annak a fosnak is amit el akarsz végezni. Egyikkel sem fog alkalmazni egy cég sem.
Részemről befejeztem a vitát mivel én egy tapasztalt szakember vagyok akinek van munkaerőpiaci tapasztalata te pedig úgy állítasz baromságokat hogy egy másodpercet nem dolgoztál az IT szférában. Javaslom, hogy végezd el az RHCSA certet aztán a közgáz büfészakos diplomáddal és a semmit nem érő certeddel kezdj el állásokra jelentkezni, de ne lepődj meg ha már a HR-es egyből a kukába dobja az önéletrajzodat mert ez édeskevés egy junior pozi betöltéséhez. Majd ha évekig munkanélküli leszel az általad hőn áhított certeddel akkor megváltozik az álláspontod.
"Gentoo rendszert is kaphatsz munkakent"
Áruld már el, hogy hol? Aki azt felteszi vagy engedélyezi céges környezetben, azt ki kellene rúgni.
Céges környezetbe nem való sem rolling rendszer, sem olyan, ami barkácsolós.
A barkácsolással két probléma van:
Több időt igényel és más hasznos tevékenység elől veszi el az időt. Ezt a munkáltató nem díjazza.
Továbbá a barkácsolás sosem lehet megfelelően biztonságos és szakszerű.
"OKJ vagy Cert, melyik ér többet a magyar munkaerőpiacon?"
egyik se ér semmit ezekkel mehetsz a mekibe hasábot sütni vagy levelet lapátolni közmunkaprogramban fiam
Azért azt tegyük hozzá, hogy más Pesten az elvárás és más vidéken.
Itt annyira nincs jó szakember, hogy gyakorlatilag informatikai végzettség nélkül is felvesznek, ha "valahogy" bekerülsz és jól teljesítesz.
Konkrét példát tudok olyan régen családi vállalkozásnak indult cégről, ahova bekerült egy srác. Ezt a vállalkozást betette a politika közbeszereztetésekbe és elég sok helyen ők láttak el intézményeket és kkvkat. Hatalmas lett a kapcsolatrendszerük. Aztán mint várható volt a politikában változnak a szereplők. Megszűnt a protekció és a vállalkozás elkezdett sorvadni. Az alkalmazásban álló srác 15 éves szakmai tapasztalatával és az ismeretségi körével simán dobbantott. Egy olyan részvénytársasághoz, aminek Pesten van a központja, de vidéken is vannak telephelyei. Ez Pesten lehet nem működik, de vidéken kurvára.
27
Én leszavaztalak, mert rengeteg rendszer használ gentoo-t, FLAG-ek beállításával egyedi rendszert tudsz létrehozni például, de ez csak 1 a sok közül. És ez sokkal hatékonyabbá teszi a rendszert, hardware szinten is. Ha ezt nem ismered fel, nem tudom miért hívod magad gentoojedi-nek.
Mellesleg itt is vitába keveredtél és nem is válaszoltál a 100%-osra ( https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__.. 19-es válasz)
Biztonsági okoból is, ha egyedi rendszered van, fogalmuk sem lesz, hogy mihez nyúljanak.
23, Ebben az esetben, ha tényleg ennyi certed van, akkor elhiszem, és megfontolom a véleményed. De ezt lehet normális stílusban is így ahogy le írtad, meg lehet alpári stílusban is ahogy a múltkor. Ha ezzel kezded és nem a fröcsögéssel akkor még tiszteletben is tartom a véleményed.
Simán lehet Gentoo-t is enterprise környezetben használni, csak tovább tart beállítani. Keresel egy stabil kernelt, szoftvereket. Más linux disztró sem áll másból csak kernelből meg szoftverekből. Egy gentóból pl. bármilyen linux disztrót összehozok neked ami most a piacon van és open source.
De ennél nyilván egyszerűbb letölteni egy enterprise distro-t amit már beállítottak helyetted nagyjából, nem a legelejétől kell kezdeni. Alma linux, cent os, Red hat ha az tetszik.
"Én leszavaztalak, mert rengeteg rendszer használ gentoo-t, FLAG-ek beállításával egyedi rendszert tudsz létrehozni például, de ez csak 1 a sok közül. És ez sokkal hatékonyabbá teszi a rendszert, hardware szinten is. Ha ezt nem ismered fel, nem tudom miért hívod magad gentoojedi-nek."
De felismerem.
De hozzászólásodból látszik, hogy nem dolgoztál IT területen és fingod sincs róla.
Nekem mindig is szimpatikus volt gentoo, de tetszik-nem tetszik lássuk be professzionális környezetbe nem való akármilyen linux disztribúció.
Már ott elvérzik, hogy a legtöbb helyen (multikról beszélek) kimondottan előfizetéses disztribúciók jöhetnek csak számításba.
Úgy mint:
Ubuntu pro
Red Hat
Suse Linux Enterprise Linux
Kisebb multik kkv-k és társaiknál előfordulnak ingyenesen használt verziók, úgymint valamilyen Red Hat származék (Alma, Rocky, Oracle)
Ezek kompatibilisek és szükség esetén upgradelhetők Red Hat-re.
OpenSuSE Leap upgradelhető SLED-re vagy SLES-re
Oracle meg amennyiben Red Hat túl drága, olcsóbban vehető oracle support.
Ubuntu (free) frissíthető pro-ra.
Semilyen épeszű rendszergazda nem vállal felesleges rizikót. Így vállalati környezetben nem telepít szerverre se Arch Linuxot, sem Slackware-t sem pedig gentoot. Pedig desktopon ezek jó rendszerek.
Ha tehetik kihiztiznek egy előfizetést, mert akkor nem ők maguk vannak gebasz esetén a rendszer végén felelősségre vonva, ha gond van.
Amennyiben előfizetésre nincs lehetőség (kisebb költségvetésű cégeknél), akkor is valami előfizetéses rendszerhez közeli rendszert választanak. Lásd fenti három. Már a Debian is olyan, hogy komoly vitákat szül IT-s szakemberek közt. Háromból kettő nem ajánlja, inkább ubuntu servert.
A rolling release önmagában egy szopófaktor, hát még egy elcseszett frissítés. Gentoonál simán előfordul egy bentmaradt bug, ami frissítéskor előjöhet, mivel nincs kapacitás a fejlesztőknek az összes useflaggel befortdítva tesztelni.
Mellesleg pont gentoonál van egy évek óta fennálló probléma, hogy sokkal kevesebb rá a programválaszték, mint egy fedorára vagy debianra és bedian alapú rendszerekre. ÉS sajnos ez kiterjed a vállalatoknál használatos szoftverek egy részére is.
Szóval én négy kritikus pontot találtam gentoon, ami miatt nem bölcs dolog használni vállalati környezetben.
"Biztonsági okoból is, ha egyedi rendszered van, fogalmuk sem lesz, hogy mihez nyúljanak."
Mitől egyedi? Hogy adott csomagból kimarad pár feature, amit nem fordítasz bele? Vagy ami pluszt belefortfdítasz? Na ne nevettess! Attól nem lesz egyedi. Meg attól sem, hogy adott procira optimalizálva fordítod.
Akkor lenne egyedi ha fognád a linux kernelt és olyan módosításokat eszközölnél rajt, amitől Linus Torvalds is lehidalna.
És kiknek nem lesz fogalmuk, hogy mihez nyúljanak?
Az utánad felvett rendszergazdának? Az igen, mert a munkahelyed még be is perel.
A Crackereknek?
Amelyik ártó kódot el tudja futtatni egy debian, azt el tudja futtatni slackware, arch, gentoo, red hat meg úgy az összes linuxdisztribúció.
Te az életben nem dolgoztál IT területen és ezzel a felfogással nem is fogsz. És ez így jól is van.
"Mellesleg itt is vitába keveredtél és nem is válaszoltál a 100%-osra ( https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__.. 19-es válasz)"
Ezt megválaszolom ott, ha akarod. Direkt nem tettem kíméletből. De ha kéred...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!