Franciában a "certain" hímnemű többesszáma a "certains"?
Igen.
Jobban szeretem, ha egész mondatot írtok, mikor ilyen kérdést tesztek fel, de itt a válasz: igen.
Nőnemben ugyanez certaine-s.
Köszönöm. Írok példa mondatot, vagyis azt a mondatot, amiért megkérdeztem, mert hibásnak tartottam.
Il y a certain probléme avec certaines personnes.
A könyvben, ahol ezt találtam a szerző elviekben a teljes mondatot többesszámban akarta, de akkor ez így nem jó.
"Il y a certain probléme avec certaines personnes."
Hát ennek a mondatnak a helyessége attól függ, hogy mit akart mondani, aki írta.
Tegyük fel, hogy "Néhány személlyel bizonyos problémák adódnak."
Itt a "certains problèmes" a jó.
De ha ezekkel a személyekkel egy és ugyanaz a probléma merül fel, (mondjuk, a gond az alkohol vagy a kábítószer :D), akkor nem helytelen az egyesszám használata.
"Bizonyos személyekkel bizonyos probléma adódott."
Itt viszont (nekem) hiányzik a határozatlan névelő, és így írtam volna:
"Il y a un certain problème avec certaines personnes."
Az első gondolatod a jó. Az író ezt szerette volna kifejezni, csak valószínűleg elírta.
Van ugyanitt egy egyesszámban írt mondat, itt már szerepel a határozatlan névelő:
Il y a un certain probléme avec une certaine personne.
Értem.
Akkor ezek a mondatok nem egy könyvben vagy cikkben íródtak, ugye? Mert előfordul (de hányszor!), hogy az ember hibákat követ el egy kéziratban, de azt a lektorok általában észreveszik és kijavítják. Ez (is) a szerepük, szerencsére! :D
Egy nyelvtani könyben, méghozzá ebben:
Nyugodtan utána lehet nézni a tartalmának. Én eddig rengeteg hibát találtam ebben a könyvben.
Hát ez elég szégyen, ami azt illeti...
Fogalmam sincs, kik és milyen szempontok szerint lektorálják Magyarországon a francia- és egyéb nyelvkönyveket, de nem valószínű, hogy anyanyelvű lenne a korrektor.
Nyomdahibák mindenhol becsúszhatnak, de nem ilyen szisztematikusan.
Az biztos, hogy az én lányom angol tankönyveit, amelyeket itt Franciaországban használt, egy londoni editor adta ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!