Elég összesen a 60% anglisztikára vagy külön szóbelin is meg kell, hogy legyen?
Nem, elnézést, csak MA diplomám van és csak magyarból, angolból, franciából tettem emeltet, és emellett csak 5 másik nyelven beszélek ma.
Nyelvekből NAGYON gyenge az emelt, ugyanis egy 90-100%-os nyelvi emelt egyenlő kb. egy jó középfokkal (talán még gyengébb is). Ilyen eredménnyel jó egyetemre nem veszik fel, de talán még középmezőnybe sem. ELTE kizárva, de még a Pannonhoz hasonlók is.
A reál tárgyak emeltjét ne hasonlítsd ezekhez, ugyanis ott sokkal több tárgyi tudás szükségeltetik. A nyelveknél főleg érzék kérdése, és hogy az elmúlt években mennyire sikerült megtanulnia beszélni. A nyelveknél nem segít a magolás. Aki már az emelt szintűn ilyen gyengén teljesít, annak felesleges egyetemre mennie, ugyanis ott a 60% a KETTES határa, és egy nyomorult zh van olyan "nehéz", mint maga az emeltszintű érettségi.
Nem vagyok "nagyon" értelmiségi, egy jó egyetemen a nyelvszakosok 90%-a úgy jön oda, hogy legalább angolból/németből felsője van, meg mellé még 1 vagy 2 közép, és nem azon aggódik, hogy meglesz-e a 60% a nyomorult emelt érettségin.
Oké, az anglisztika az egyik legkönnyebb nyelvszak,de normál nyelvszakokon a saját nyelven kívül + egy nyelvet kell tanulni még a nyelvcsaládból, nyelvfejlődést, nyelvészetet, fonológiát, fonetikát, és ezek olyan dolgok, amik gyenge nyelvtudással nem mennek. Na meg sokan nyelvi minort is választanak, ami 3 nyelvet jelent párhuzamosan ugye. Arról nem is beszélve, ha egy igen egyszerű érettségit ilyen eredménnyel ír meg, hogy megy majd át a vizsgákon? Nyelvszakon minden az adott nyelven megy, egy szót nem tárgyalnak órán magyarul. Hogy a fenébe fogja a Mrs. Dalloway-t elolvasni angolul (megjegyzem ezt még magyarul is nehéz), vagy közép/óangol töredékeket, ha a modern angollal ekkora problémái vannak?
Semmi baj nincs, ha nincs meg a 60% a szóbelin, akkor van csak baj, ha a20% nincs meg.
A két vizsga pontszámai alapján számolják a %-okat, nem tudom pontosan, hogy itt fele-fele-e, de ha igen, és teszem azt, tényleg 60% lesz a szóbelid, akkor az összesített százalékod 70 lenne (140 pont a 200-ból). De az is lehet, hogy a szóbeli jobban beszámít (akkor kicsit kevesebb lenne), vagy kevésbé (akkor viszont kicsit több).
Szép dolog az ambíció, de nagyon nehéz lesz majd, ha tényleg bekerülsz. Egy 70%-os eredmény az alsó határon mozog, nehézségeid lesznek a tananyag megértésénél, a szóbeli vizsgáknál és a vitaindító kérdéseknél, feleleteknél pláne.
Én a helyedben 2x is meggondolnám, hogy egyetemre megyek-e, mert sajnos nem vicc az a statisztika, hogy még a bölcsész szakokon is az első fél-1 évben az évfolyam min fele, de inkább 70%-a kihullik. És ezek bizony a tiedhez hasonló eredményűek.
Bekerülni egyszerűbb (de nem könnyű), bent maradni viszont nehezebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!