Milyen az igazi spanyol kiejtés?
5 évig tanultam spanyolt gimiben, de erre azóta sem tudom a választ. 5 tanárunk is volt, és mindegyik úgy tanította, hogy kb. úgy ejtjük, ahogy írjuk, pl. "szien annyosz de szoledad" stb...
Fogható nálunk a tve, ráadásul láttam vagy 10 spanyol filmet, de sehol sem beszélnek így. Ahogy valójában beszélnek, az lényegében érthetetlen, még akkor is csak pár szót hallok ki, ha leírva is látom.
Kérdeztük a tanárt, azt mondta, hogy így csak Andalúziában beszélnek, de az lehetetlen, hogy az n+1 spanyol beszédből, amit hallottam, mindegyik abból a régióból lenne.
Gondolok itt olyanokra, hogy az "estos"="ettoss" "3 euros"="treh euross"
Próbából a GPS-t is beállítottam spanyolra, mert ott biztos nem vmi tajparaszt mondja be a szöveget. De még ott is: "Después de 100 metros gira a la izquierda", ami a tanulmányaim alapján így ejtendő: "Deszpués de szien metrosz hira álá iszkierda".
Amit a gép mond, kb. így hangzik: "Déppueh de fien metross chira álá ikkerda"
Akkor azt a spanyolt, amit az iskolában tanítottak, valójában senki sem beszéli? Olyan, mint a hochdeutsch?
hát... ha abból indulunk ki, hogy mennyi országban beszélik a spanyolt, akkor érthető, hogy miért tér el a kiejtés ennyire. pont most néztem meg a gépemen kb 15 féle spanyol nyelvet lehet beállítani (argentanai, chilei, panamai, ecuadori, salvadori...stb), szóval még ők sem értik meg teljesen egymást.
Van egy spanyol ismerősöm, aki cordóba-i (D-Spanyolország), és mindig azzal viccelődik, hogy nem vagyok-e madridi, mert hogy tisztábban beszélek, mint ők vidéken, gyakran nem is értem, mit mond...:P
Az az igazi szép, irodalmi spanyol kiejtés főleg Mexikó középső részén jellemző. Ajánlom figyelmedbe ezt a dalt (először én is meglepődtem, hogy jé, ez a fickó úgy ejti a szavakat, ahogyan én is tenném):
Az sz-t használó spanyol, amit tanítottak, valószínûleg legközelebb a kubaihoz lehet.
Spanyolországban is mindenütt kicsit máshogy beszélnek. Például Madridban a városukat sokan egyszerûen "Mádri"-nak ejtik. Van, ahol elhagynak egy-egy sz hangot (ettamo kánszáo).
Idôvel hozzá lehet szokni, nem érdemes aggódni miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!