Valaki magyarra át tudná nekem fogalmazni?
You use FOR if you don't have to calculate the period of time, because you have it in the sentence :
I have lived here FOR two months ( you don't have to calculate, you know the period is "two months" )
- You use SINCE if you have to calculate the period of time, because you only have the starting point :
I have lived here SINCE 1975 ( you have to calculate now: if you came in 1975 - the starting point - and now it is 2009, then 2009-1975 = 24 years )
FOR-t használunk, amikor az időt nem kell kiszámolnunk, mert benne van a mondatban.
Én itt éltem két hónapig (nem kell az idővel foglalkozni, hisz benne van a mondatban: két hónap)
SINCE-t használsz, ha meg kell határozni az időt, mert csak a kezdő időpontot ismerjük:
1975 óta élek itt. (ez esetben meg kell határozni az időt: ha 1975-ben érkeztél -a kezdő időpont- és most 2009 van, tehát 2009-1975=24 év)
A FOR-t akkor használhatod, ha nem kell kiszámolni az időtartamot, mert az benne van a mondatba.
Itt élek 2 hónapja. (nem kell kiszámolnod, tudod az időtartamot (2 hónap) )
A SINCE-t akkor használod, amikor ki kell számolnod az időtartamot, mert csak a kezdő dátum van meg.
1975 óta itt élek ( ki kell számolnod, ha 1975ben jöttél- kezdő időpont- és most 2009 van, akkor 2009-1975=24 év)
Itt van még néhány példa a használatukra:
FOR: egy időtartam óta zajlik valami
for 5 days/ weeks/months/years
for hours
SINCE: egy adott kezdő időpont óta
since Christmas
since my birthday
sincs yesterday
since summer
since January
since last mounth
since 10 o'clock
nem igaz, hogy a FOR csak azt jelenti, hogy -ig
ugyanúgy jelenti azt is, hogy -óta,-ja,-je
since-et használsz akkor, ha egy naptárban rá tudsz bökni az időpontra, amióta... (napi, heti, havi, éves ... bontású naptár is lehet ez akár..)
for: időintervallumnál
én anno így tanultam meg, és soha nem kevertem :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!