életünkben = eltűnőben?
Ezt azért így nem merném kijelenteni... Te miért?

#12 Hát lehet csak én vagyok "túledukált" (nem vagyok) de én el tudom mondani a szabályokat ha spontán megkérdezik.
"feltételezem, hogy most a standardről beszélünk"
Standard alatt az irodalmi németet érted? Mert már az elején kijelentettem, hogy az élőnyelvről írtam. Nincs "standard" nyelvjárás, mindenhol másmilyen :D Vagy arra gondolsz amit a tv-ben használnak? Az is irodalmi német :D
"Az viszont nem igaz, hogy német anyanyelvűek rosszul használnák a névelőket"
Tesó, kint éltem Németországban, hallottam :D Konkrét sztorijaim is vannak de a barátaimat is megkérdezhetem neked. A legtöbb esetben ha helyes is, nem is hallod mert elharapják a végét de a szövegkörnyezetből simán rájössz.
"Egyébként Németországban már életünkben vannak a nyelvjárások, Ausztriában és Svájcban vannak keményen jelen."
Akkor hallgass meg egy hamburgit és egy efurtit beszélni :D Ha az utóbbiból olyan embert fogsz ki, nagyon kell figyelni minden szavára különben egyáltalán nem fogod érteni (erről is van sztorim xd)

A "standard német" a Luther-i bibliafordítással keletkezett, és a középnémet nyelvjárásokat vette figyelembe. Egyébként II. József uralkodásáig a katolikus délnémet területeken egy másik standard németet használtak, ami közelebb állt az ottani dialektusokhoz.
A középnémet nyelvjárásoktól északabbra a konzervatívabb, hollandhoz közelebb álló alnémet nyelvjárásokat beszélik, a középnémet területektől délebbre a rendkívül sok változáson átesett felsőnémet dialektusokat beszélik (alemann és bajor).
A standard német eltér a középnémet dialektusoktól is, de leginkább az alnémet és a felsőnémet nyelvjárásoktól különbözik. Ezeknek a nyelvváltozatoknak külön fonológiája és nyelvtana is van.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!