Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Nehezebb németül megtanulni...

Nehezebb németül megtanulni mint angolul?

Figyelt kérdés

febr. 4. 21:43
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
16%
#10 Ha megkérdezel egy magyart akkor el tudja mondani, hogy mikor használ a-t és mikor az-t, mert erre van egy szabály a német névelőkkel ellentétben :D Igen, ott is vannak amolyan nagyjából-szabályok, de rengeteg kivétel van. Németországi látogatásaim során én azt figyeltem meg, hogy nem igazán használják helyesen a névelőket, sőt, több esetben az igéket és a szavak többesszámát is helytelenül használták. De nyilván különbség van mondjuk Berlin és Türingia között, én legtöbbször Erfurtban jártam ahol elég erős akcentussal beszélnek.
febr. 8. 20:11
 12/17 anonim ***** válasza:
21%
11) Dehogy tudná egy magyar megmondani a szabályát az a- annak, ha felkészülés nélkül spontán meg kérdezed, ahogy azt se, hogy mikor használunk tekepülésneveknél on-en-önt vagy -ban-bent. Az viszont nem igaz, hogy német anyanyelvűek rosszul használnák a névelőket, mert sok szónál a nevelő változtat a jelentősen. Ami az ragozásokat illeti nyilván a nyelvjárásokban vannak különbségek, ahogy q magyarban is, de feltételezem, hogy most a standardről beszélünk. Egyébként Németországban már életünkben vannak a nyelvjárások, Ausztriában és Svájcban vannak keményen jelen.
febr. 9. 11:01
 13/17 anonim ***** válasza:

életünkben = eltűnőben?

Ezt azért így nem merném kijelenteni... Te miért?

febr. 9. 11:07
 14/17 anonim ***** válasza:

#12 Hát lehet csak én vagyok "túledukált" (nem vagyok) de én el tudom mondani a szabályokat ha spontán megkérdezik.

"feltételezem, hogy most a standardről beszélünk"

Standard alatt az irodalmi németet érted? Mert már az elején kijelentettem, hogy az élőnyelvről írtam. Nincs "standard" nyelvjárás, mindenhol másmilyen :D Vagy arra gondolsz amit a tv-ben használnak? Az is irodalmi német :D

"Az viszont nem igaz, hogy német anyanyelvűek rosszul használnák a névelőket"

Tesó, kint éltem Németországban, hallottam :D Konkrét sztorijaim is vannak de a barátaimat is megkérdezhetem neked. A legtöbb esetben ha helyes is, nem is hallod mert elharapják a végét de a szövegkörnyezetből simán rájössz.

"Egyébként Németországban már életünkben vannak a nyelvjárások, Ausztriában és Svájcban vannak keményen jelen."

Akkor hallgass meg egy hamburgit és egy efurtit beszélni :D Ha az utóbbiból olyan embert fogsz ki, nagyon kell figyelni minden szavára különben egyáltalán nem fogod érteni (erről is van sztorim xd)

febr. 10. 22:24
 15/17 anonim ***** válasza:
73%

A "standard német" a Luther-i bibliafordítással keletkezett, és a középnémet nyelvjárásokat vette figyelembe. Egyébként II. József uralkodásáig a katolikus délnémet területeken egy másik standard németet használtak, ami közelebb állt az ottani dialektusokhoz.

[link]

A középnémet nyelvjárásoktól északabbra a konzervatívabb, hollandhoz közelebb álló alnémet nyelvjárásokat beszélik, a középnémet területektől délebbre a rendkívül sok változáson átesett felsőnémet dialektusokat beszélik (alemann és bajor).

A standard német eltér a középnémet dialektusoktól is, de leginkább az alnémet és a felsőnémet nyelvjárásoktól különbözik. Ezeknek a nyelvváltozatoknak külön fonológiája és nyelvtana is van.

[link]

febr. 11. 15:48
 16/17 anonim ***** válasza:
Ha német nyelv az elsőre tanult idegennyelved, nem. Ha angol, majd utána német, igen.
márc. 6. 12:42
 17/17 anonim ***** válasza:
Én meg Németországban tanultam germanisztikát. A standard német kialakìtásának alapját valóban a lutheri bibliofordìtás alapja, de voltak még voltak utána viták, de végül a 19. század végére az észak-németet vették a standard alapjának. Létezik a standard nyelv, ez a hivatalos nyelvváltozat, illetve a "gemeindeutsch", ez a köznyelv. De a névelőket mindkettőben tudjak az anyanyelvi beszélők, de tudatallatiban használják, ezért van az, hogyha spontán megkérdezed őket egy főnév névelőjéről fogalmuk sincs.
márc. 7. 11:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!