Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Nem értem az angol szenvedő...

Nem értem az angol szenvedő szerkezetet, mit lehete tenni?

Figyelt kérdés

"Alakítsa át a megadott aktív mondatokat passzív mondatokká! Ebben a feladatban nem kell használnia a "by+a cselekvés végrehajtója" szerkezetet! A mondatot mindig a passzív mondat alanyával kezdje!

They are collecting old books.

They will hold the ceremony in Paris."

---------

Hozzá sem tudok kezdeni, az égvilágon semmit sem értek. Még csak azt sem tudom, hogy miféle szenvedésről van szó.

jan. 5. 10:34
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A passzív mondatoknál az aktív mondat tárgya kerül előtérbe, az lesz az alany. Pl. Ő megírta a levelet-a levél meg van írva. A te mondatodnál: Ők Párizsban fognak ünnepséget tartani - Az ünnepség Párizsban lesz megtartva. Nem az a lényeg, hogy ki írja a levelet, ki tartja az ünnepséget, hanem hogy a levél meg van írva és az ünnepség meg lesz tartva.

Azért szenvedő mert nem a tárgy (az aktív mondatban, a passzívban alany) végzi a cselekvést, hanem valaki/valami által szenvedi el.

jan. 5. 12:17
 12/20 anonim ***** válasza:
A 11 mindent elmondott. Gyakorolj ChatGPT-vel!
jan. 5. 12:21
 13/20 A kérdező kommentje:
rendben
jan. 5. 14:50
 14/20 anonim ***** válasza:

11. vagyok.

Kérdező: Amit írtam érthető?

jan. 5. 15:24
 15/20 anonim ***** válasza:

Cselekvő mondat: Alany + állítmány (cselekvő) + tárgy + többi mondatrész.

Szenvedő mondat: A cselekvő mondat tárgya, mint alany + állítmány (szenvedő) + (cselekvő mondat alanya, mint ágens) + többi mondatrész.

Az ágens kihagyható a szenvedő mondatból, úgyis mellékszereplő. A feladat is arra kér, hogy hagyd el.

Például: Az ügyet elintézzük.

Az ügy elintézésre kerül.

jan. 5. 16:09
 16/20 anonim ***** válasza:
Angol és német nyelvben nincs az mint itthon, az összes mondatban bele van ìrva valami alany, hogy az adott cselekvést ki csinálta. Péter feladta a számlát tegnap. Ez szenvedőbe úgy van, hogy a Számla fel lett adva tegnap. Nem érdekes ki adta fel, csak az hogy fel lett adva. A kocsi meg lett javítva szombaton. Itt sem érdekel senkit sem az, hogy ki javította meg. Nem mondják azt hogy Valamelyik szerelő megjavitotta az autót.
jan. 5. 16:42
 17/20 anonim ***** válasza:
Vannak ennél sokkal jobb példák is egyebkent mint amiket felhoztál. Sztem az általam és mások által felsoroltak is jobbak. Ez valami régi tankönyv ahol ezeknél jobbakat nem tudtak kitalálni?
jan. 5. 16:46
 18/20 anonim ***** válasza:

"bár magyarul is létezik, de nem használjuk, régen kikopott"

Mint a törik meg a hajlik. :D :D :D

jan. 6. 17:33
 19/20 anonim ***** válasza:
Megmaradt szenvedő igeként a születik igét szokták felhozni, mert a régi szenvedő igét -atik, -etik képzővel képezték.
jan. 6. 19:40
 20/20 anonim ***** válasza:

Épp most olvasom a Gyakorin szép példaként, hogy:

Kifordult a dugaszolóaljzat, mert bele lett rúgva abba, ami bele volt dugva.

jan. 6. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!