Nem értem az angol szenvedő szerkezetet, mit lehete tenni?
"Alakítsa át a megadott aktív mondatokat passzív mondatokká! Ebben a feladatban nem kell használnia a "by+a cselekvés végrehajtója" szerkezetet! A mondatot mindig a passzív mondat alanyával kezdje!
They are collecting old books.
They will hold the ceremony in Paris."
---------
Hozzá sem tudok kezdeni, az égvilágon semmit sem értek. Még csak azt sem tudom, hogy miféle szenvedésről van szó.
A passzív mondatoknál az aktív mondat tárgya kerül előtérbe, az lesz az alany. Pl. Ő megírta a levelet-a levél meg van írva. A te mondatodnál: Ők Párizsban fognak ünnepséget tartani - Az ünnepség Párizsban lesz megtartva. Nem az a lényeg, hogy ki írja a levelet, ki tartja az ünnepséget, hanem hogy a levél meg van írva és az ünnepség meg lesz tartva.
Azért szenvedő mert nem a tárgy (az aktív mondatban, a passzívban alany) végzi a cselekvést, hanem valaki/valami által szenvedi el.
11. vagyok.
Kérdező: Amit írtam érthető?
Cselekvő mondat: Alany + állítmány (cselekvő) + tárgy + többi mondatrész.
Szenvedő mondat: A cselekvő mondat tárgya, mint alany + állítmány (szenvedő) + (cselekvő mondat alanya, mint ágens) + többi mondatrész.
Az ágens kihagyható a szenvedő mondatból, úgyis mellékszereplő. A feladat is arra kér, hogy hagyd el.
Például: Az ügyet elintézzük.
Az ügy elintézésre kerül.
"bár magyarul is létezik, de nem használjuk, régen kikopott"
Mint a törik meg a hajlik. :D :D :D
Épp most olvasom a Gyakorin szép példaként, hogy:
Kifordult a dugaszolóaljzat, mert bele lett rúgva abba, ami bele volt dugva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!