Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit tehetnék, hogy az angol...

Mit tehetnék, hogy az angol nyelvben a tagadásokat (aren't, don't) ne keverjem?

Figyelt kérdés

Az imént éppen a Present Continuous-ról néztem egy videót, ahol rádöbbentem, hogy a tagadások nem tiszták nekem.

Például:

You arent't learnig french

or

You don't learning french.

Melyik a helyes?

És honnan tudjam, hogy mikor tagadok "aren't"-el, illetve "don't"-tal?

2024. jún. 22. 19:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
53%

Pedig ez rohadt egyszerű.

Ha as eredeti mondatban van "is", "are", "was" stb., akkor a tagadásban is maradt, és azokat tagadod.

Ha nincs ilyen, csak egy ige magában, akkor jön a don't / doesn't / didn't.

2024. jún. 22. 19:55
 2/12 A kérdező kommentje:

Ha ismert az eredeti mondat, akkor tényleg egyszerű.

De ha csak simán tagadni akarok - mint a fenti példa esetében - akkor már nem olyan egyszerű.

Nem hiába kérdeztem rá, hogy melyik a helyes verzió.

2024. jún. 22. 20:06
 3/12 anonim ***** válasza:
50%

#2: de akkor most hogy fordul elő, hogy ilyen mondatot képeznél, de nem tudod a mondat eredetijét?

Mert ha így van, akkor neked nem a tagadással van gondod, hanem hogy mikor használod a Simple Presentet és mikor a Present Continuoust.

Az mindenesetre kijelenthető, hogy don't után sosincs "inges" alakban az ige.

2024. jún. 22. 20:10
 4/12 A kérdező kommentje:

"de akkor most hogy fordul elő, hogy ilyen mondatot képeznél, de nem tudod a mondat eredetijét?"

Nem igazám értem a kérdésed.

Miért kellene tudnom az eredetijét?

Ha éles helyzrt

2024. jún. 22. 20:32
 5/12 A kérdező kommentje:
Ha éles helyzetben tagadni akarok valamit, nem fogok azon gondolkodni, hogy van állítóban.
2024. jún. 22. 20:32
 6/12 A kérdező kommentje:

"Az mindenesetre kijelenthető, hogy don't után sosincs "inges" alakban az ige."

Hmm...

Tehát, ha ing-es alakot használok, akkor nincs "don't, hanem are+not alakot használok.

Tehát akkor például ez:

You don't waching TV - tévedés.

Helyesen:

You arent't waching TV.

Vagyis: Present Continuous-ban mindig a létigét tagadok le.

2024. jún. 22. 20:37
 7/12 anonim ***** válasza:
79%

De mit tagadsz?

A fejedben van a mondat magyarul, és azt szeretnéd lefordítani? Mert ha ennyiről van szó, akkor még egyszer, a két jelen idő közti különbséget kell tudni. A tagadás maga meg onnantól nagyon egyszerű, hiszen a két jelen idő szerkezetileg tisztán elkülöníthető.

Még egyszer: olyan nincs, hogy "You don't learning french.", ellenben olyan van, hogy "You are learning French.", és ennek tagadása az "are" tagadásával valósul meg (are not/ aren't).

2024. jún. 22. 20:40
 8/12 anonim ***** válasza:
#6: lényegében így van.
2024. jún. 22. 20:40
 9/12 A kérdező kommentje:

Áh, értem. Az a helyzet, hogy nemrég mentem bele mélyebben az angolba (idén) és keverednek a fejemben a nyelvtani szabályok, még nincsenek szétválasztva, letisztázva.

Köszönöm a segítséget.

2024. jún. 22. 20:44
 10/12 anonim ***** válasza:

A folyamatos jelen (present continous) úgy épül fel, hogy a létigéhez társul a használni kívánt ige "gerund" alakja.

I am eating an apple. You are watching TV. Szóval, ha valami olyan tevékenységet akarsz tagadni, ami a jelenben épp most NEM történik (ezért tagadás), akkor a létigét tagadod. She is not doing her homework right now.

Ha pedig általános tagadásról van szó, pl. nem szeretek úszni, akkor mehet a sima jelenidő vagyis I don't like swimming. Ez a do módbeli segédigével megy.

2024. jún. 22. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!