Miért állítják be az angolt a világ legkönnyebb nyelvének, amikor a tanulás előrehaladával egyre nehezebb?
Az első igeidőkkel még elboldogultam, de most már egyre zavarosabb az egész. Pl. Meg voltam arról győződve, hogy present perfect-et tanulom, de amint látom tévedtem: amit én tanultam, az a present perfect continuous volt. Ránézésre az égvilágon semmi különség nincs köztük, szóval nagyon zavaros.
De ez még semmi. Lapozok párat a könyvben, és szembetalálom magam a past continuous-al, ahol újrcsomagolva akarják nekem eladni a was/were-t, mint egy különálló igeidőt.
Ez most komoly?
A was/were-t a simple past és a to be tanulása közben már réges régen megrágtam, és kivetettem, mint unalmas, agyontanult nyelvtani jelenséget, erre most megint visszajön?
Huh... tartani kell egy kis pihenőt. Látom, nagy fába vágtam a fejszém, amikor úgy döntöttem, hogy megtanulom ezt a nyelvet.
Itt nincs egy rendszer, hanem zavaros az egész.
Am I going to play golf?
Na, most döntsd el, hogy ez jövő idő, és azt mondja, hogy "én golfozni fogok" vagy azt, hogy "megyek folfozni?"
Logikátlan!
A kérdésem még mindig áll:
Miért mondják erre, hogy ez a legkönnyebb nyelv, amikor logikátlan?

"Ránézésre az égvilágon semmi különség nincs köztük, szóval nagyon zavaros."
Hát pedig ránézésre is elég nagy különbség van köztük:
I have written – Present Perfect
I have been writing – Present Perfect Continuous
A folyamatos igeidőkben a főige mindig "be + -ing" alakban van, ahol a be-t ragozzák:
I was swimming – Past Cont.
I am swimming – Present Cont.
I will be swimming – Future Cont.
I had been swimming – Past Perfect Cont.
I have been swimming – Present Perfect Cont.
I will have been swimming – Future Perfect Cont.
A Perfect, de nem Continuous igeidőkben pedig a főige mindig 3. alakban van, és mellette a have-e ragozzák:
I had written – Past Perfect
I will have written – Future Perfect
Ez valójában egy teljesen logikus rendszer, nincs benne semmi zavaros.
A 12 igeidő valójában csak 4 alapigeidő (Simple, Cont., Perf., Perf. Cont.), de abból van múlt, jelen, és jövő idejű változat, így jön ki a 3×4=12.

I have been writing – Present Perfect Continuous
----------
Hát ugyanaz, én nem látok semmi külöbséget. Mindkettő valami olyasmit jelent, hogy én írok.
I had been swimming – Past Perfect Cont.
I have been swimming – Present Perfect Cont.
I will have been swimming – Future Perfect Cont
Ez is mind ugyanaz szinte.
Én úsztam
Én úszok
Én úszni fogok.
A megfogalmazás borzasztó, felesleges bele a "been". Teljesen logikátlan.
Ha logikus lenne, így nézne ki:
I had swim.
I have smimming
I will swim
A "been" felesleges oda, tudjuk, hogy létezünk. Ugyanígy felesleges az ing-es alak is. Múlt időbe nincs már cselekvés.
Na, ezért mondom, hogy az angol logikátlan.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!