Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan tanuljak szavakat?

Hogyan tanuljak szavakat?

Figyelt kérdés

Japánul tanulok jó ideje. A nyelvtan elképesztő simán megy. N5 nyelvvizsga meg is lehetne a nyáron, ha tudnék szavakat tanulni. De képtelen vagyok memorizálni hosszútávon. Háromszor járok tanárhoz hetente, egy alkalom kifejezetten arra van, hogy szavakat gyakorlunk. Közben elkezdtünk a kanjikkal is foglalkozni, de teljesen reménytelennek érzem. Azt hittem könnyebb lesz vele a szótanulás, mert elég fotografikus memóriám van, tehát nem egy csomó hasonlóan leírt szó van egymás után (pl igéknél mas shimas miatt a szavak fele azonos) hanem így egy egy szót egy karakterrel le tudok írni. De közben meg tudatosult bennem, hogy több kiejtés is van.

Igazából már kezdek azon gondolkodni, hogy nem foglalkozom a kanjikkal, kommunikálni akarok alapvetően megtanulni, ahhoz pedig értenem, és beszélnem kell tudni.

Hiába értem simán a nyelvtanokat, ha összerakni gyakorlatban meg nem tudom, mert baromi limitált szókincsem van.

Van itt aki tanul japánul? Hogyan léptetek túl ezeken az akadályokon?

Egyetemen azt mondta egy tanár egy előadáson, hogy felnőtt korban megszűnik alapvetően az agynak a nyelvtanulási képessége.

Egyszerűen ilyen sok információt nem tudom hogyan lehet fejben tartani.

Frusztrál is a dolog, mert ha például házit írok, mondjuk mondatfordítás vagy hasonló, akkor 1 két óra simán eltelik azzal, hogy 10 15 mondatot megcsináljak. Mert állandóan szótáraznom kell. Elképesztően sok energiát emészt fel.

Ankival próbálkozom. Betápláltam kb 20 igét. Szinte sorban kérdezi őket és egyszerűen képtelen vagyok megjegyezni a szavakat. Abszolút keverem őket.

A tanárom nagyon türelmes és segít rengeteget, próbálkozik, kifejezetten külön csinál házikat olyan szavakkal amik a megadott szólistából nem mennek, de úgyse akar összeállni.

És most a nyakamba borultak a kanjik is, amikkel fogalmam sincs hogy mit kezdjek majd.

Gyerekkoromban is az egyetlen ahogy tanulni tudtam, ha szüleim kikérdeztek, és addig vallattak amíg el nem tudtam az anyagot mondani. Hála az égnek általános második felére ebből nem volt sok már. De például érettségire se tanultam semmit.

Fogalmam sincs hogy kellett volna 5 különböző tárgyból bemagolni több tíz vagy száz oldalt.

Azóta már szedek is ritalint szóval a figyelem már jobban megy de az agyam egy szita, az információ pedig homom.

ma 09:27
 1/4 AzImi válasza:
Minél jobban oszd el a szavakat, ilyen napi 10 db bőven elég, de lehet, hogy az 5 darab is elég. Minden nap amikor reggel felkelsz 10 percig ismételgesd őket és mielőtt lefekszel este akkor is. Le is írhatod. Figyeld meg, hogy amit reggel megtanultál azt estére már tudni fogja az agyad, ez pár szóval nagyon jól működik.
ma 11:30
 2/4 A kérdező kommentje:
Jah csak 1 hét múlva fingom nem lesz már mi volt 1 hete
ma 12:47
 3/4 AzImi válasza:

A nyelvtanulás olyan dolog, hogy be kell építened a mindennapjaidba, hogy jól tudj benne haladni. Ha valamit elfelejtesz akkor egy héttel később vagy egy hónap múlva újra meg kell nézned a szótárban és lehet, hogy egy év múlva majd újra meg kell nézned, mert nem épült be rendesen vagy éppen olyan ritka szóról van szó. De az olyan gyakori szavak, kifejezések amit utána sok helyen látsz nem felejtődnek el gyorsan.

Az interneten rengeteg anyagot találhatsz ami segiti a hatékony nyelvtanulást, de egyébként heti 3 óra nyelvtanárral is már nagyon jó dolog. Ne egyben akarj mindent megtanulni, csak lassan haladj, minden nap egy kisebb résszel.

ma 13:00
 4/4 anonim válasza:

Én franciát tanulok heti 18-20 órában (előkészítő éves vagyok), úgyhogy kicsit más a helyzet, viszont nagy mennyiségű szót kell tanulnom napról napra. Nekem ezek a módszerek váltak be a legjobban:

Nézd át, ismételgesd a szavakat, majd amikor kicsit biztosabbnak érzed magad, vegyél egy lapot, és a szélére írd le a szavakat, amiket meg akarsz tanulni, a te esetedben a japán szavakat. Utána próbáld meg magyarul melléírni a jelentésüket fejből, amire emlékszel. Ha leírtál mindent amit tudsz, akkor vedd elő a szótárad, és ellenőrizd le a válaszaidat. Természetesen, ha valamit nem tudtál írd oda egy másik színnel, és próbáld meg ismételgetni, ráfókuszálni. Ezek után hajtsd be a lapot úgy, hogy a japánul leírt szavak ne látszódjanak, és így próbáld meg a magyar szavakat japánra fordítani. Ismételgesd addig, amíg nem megy, nekem ez nagyon gyorsan bevált.

A második szerintem a szókártyák. Írd le az egyik oldalra japánul, a másikra magyarul, és gyakorolj velük. Ami nem megy, rakd félre és ismételgesd. Egyébként erre még a “Quizlet” appot ajánlanám, ez ugyanaz, csak be kell írnod a szavakat, amúgy az egész online van.

De szerintem ha valahogy vizuálisan próbálod megjegyezni, arra is lehet keresni a neten oldalakat.

Nem garantálom hogy neked is, de nekem ezek működtek, így gondoltam megosztom veled. Amúgy sok sikert a japánnal, szerintem brutál menő nyelv :DD

ma 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!