A "pure" szót mire használják a legtöbbet az angol nyelvben?
Érdemes megnézni idegen nyelvű szótárakat, milyen példamondatokat hoznak és mondjuk előző linkjén található jelentésekből a megfelelőt hozzátársíthatod.
Én a topszótárt néztem, és ott a "szűzies" jelentést is hozza.
Sosem olvastam/hallottam azonban még olyat, hogy pure girl/boy, habár lehet, ez csak azért van, mert nem ismerem annyira az angol nyelvet.
Ezért tettem fel a kérdést, hogy jellemre is használják-e, hogy van ez.
Ha a “szűzies” helyett az “ártatlant “ mondod, talán jobban megérted?
Igen, nincs elég angol szókincsed még.
Én inkább a 'színtiszta'-val fordítanám. De tényleg, ahogyan kettes írta, ez a leginkább azt foglalja magában, hogy 'valami tisztán valami', nincs benne adalék.
A szűzies fordítását annyira nem tapasztaltam még, inkább azt is 'beszennyezetlen'-nek fordítanám (habár a szűzies ugyan azt jelenti kb, de az nem írja le olyan szemléletesen).
Szerintem azért nem láttad még, hogy 'a pure boy', mert inkább úgy használják, hogy 'you are pure'. De igazán nyelvtanilag az első is helyes, habár nem vagyok perfect angol.
Én így gondolom az alábbi esetekben pl:
pure luck - puszta szerencse
pure genius - igazi zseni
pure joy - színtiszta(igazi) öröm
pure girl - talán az ártatlanhoz áll legközelebb a pure jelentése, vagy esetleg tiszta lelkű.
Szerintem a fordítás azért nehéz bizonyos esetekben, mert a két nyelv eltérő utat járt be, eltérően csoportosította a szavakhoz a fogalmakat és ezért ha megnézzük a szóhoz tartozó fogalomkört az egyik nyelvben és a másikban, lesz hogy nem fedik egymást és még az is lehet, hogy több szó se képes lefedni csak körülírni tudja. Persze nem vagyok nyelvész, szóval ez csak saját vélemény.
Még azt is el tudom képzelni, hogy lehet régen volt rá szavunk csak kikopott vagy átértelmeződött azaz már nem jelentené igazán ugyanazt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!