Angol: a "going to"-t hogyan használjam az angolban?
Ha jól vettem észre, a "going to" kétféle képpen használatos: egyrészt egy nyelvtani szerkezetként, másrészt igeidőként. Eddig 3 igeidőben vagyok otthon valamennyire (present simple, past simple, present continuous), szóval azt az igeidőt, ami a témához passzol, nem ismerem.
A kérdésem az lenne, hogy a "going to"-t, mint nyelvtani szereket, mire használom?
Nekem úgy tűnik, hogy ez arra való, ha megyek/megyünk valahova:
We are going to the shop.
Jól értem?
A másik kérdés - ennél fontosabb - hogy honnan ismerem fel, ha a "going to" szerkezetként vagy igeidőként szerepel egy mondatban?
Hol látom a különbséget?
A "going to" szerkezetet mindig követi egy ige, pl.,
We are going to sell our house. – El fogjuk adni a házunkat.
Ilyenkor egy eltervezett, elhatározott jövőbeli cselekvést ír le a szerkezet.
A "going to" ige nélkül folyamatos igeidőkben fordul elő, ekkor folyamatban lévő cselekvést fejez ki a múlt, jelen, vagy jövő egy adott pillanatban, vagy akkor már egy ideje, pl.:
We were going to the shop – Mentünk a boltba.
We are going to the shop – Megyünk a boltba.
We will be going to the shop – Menni fogunk a boltba.
We have been going to the shop for an hour – Már egy órája megyünk a boltba.
Persze, ez mesterséges megkülönböztetés, hiszen a going to szerkezet valójában ugyanúgy folyamatos igeidő, csak épp más jelentéssel bír.
"We are going to sell our house. – El fogjuk adni a házunkat."
És honnan tudjam, hogy ez tényleg jelenti, nem pedig azt, hogy "megyünk eladni a házunkat?" Mert ha szó szerinr fordítom akkor ezt úgy is érhetem, hogy mennek az ügyvédhez, rendezni a hivatalos papírokat...
#2, onnan tudod, hogy az így nézne ki:
We are going to GO TO sell our house.
Ebből azt is láthatod, hogy adott esetben két 'go' is kell a mondatba.
Tehát ezt kell megjegyezned:
going to + helyhatározó = sima Continouos (az időt az előtte lévő létige mutatja meg)
going to + ige = jövőbe mutató szerkezet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!