Mi a különbség a Past Continuous és a Past Perfect Continuous között?
A continuous egy folyamatos dolgot jelent, míg a perfect egy befejezett dolgot, a perfect continuous pedig folyamatos befejezett. Ezt érdemes figyelembe venni.
Szóval a past continuous olyan eset ami a múltban folyamatban volt pl. amikor reggeliztél megcsörrent a telefon. Amikor megcsörrent a telefon te még nem fejezted be a reggelizést vagyis folyamatban volt (continuous).
A past perfect ami megtörtént, ami a múltnál is múltabb. Például amikor te felkeltél ő már elment. Vagyis ő már hamarabb elment mielőtt te a múltban keltél fel azaz te egy befejezett (perfect) dolgot láttál a múltban.
A past perfect continuous ahogy a neve utal a folyamatos szóra és a befejezettre egyértelmű lesz, hogy egy múltbéli eset tart egy másik pillanatig ami befejezetté válik. Például két órája autóztál az autópályán amikor egyszer csak megadta magát az autód és hívni kellett az autómentőt. Olyan is történhet, hogy fél éve jár valaki valakivel aztán összeházasodik, tehát továbbra is együtt lesznek, de már befejezetté vált a járás. Vagy 3 hónapig dolgoztam egy munkahelyen, de a köcsög főnök kirúgott (megszűnt a folyamatos tevékenység). Úgy is lehet egy szitu, hogy valaki elfáradt egy futásban és én nem láttam azt ahogy futott, de azt igen, hogy már befejezte. A futás folyamatát nem láttam, de a végét igen. Szóval ha megyek az autópályán és megállít a rendőr aztán minden jót kíván a rendőr akkor PPC nem ideális választás lesz.
Ezért írtam azt az elején, hogy érdemes figyelni arra, hogy folyamatos, befejezett vagy folyamatos befejezet, mert ez talán segít értelmezni. Különben könnyen hasonlíthat egyik a másikhoz és akkor kavarodik össze minden.
Kérdező, amit a 12-es írt, azzal ne is foglalkozz, mert csak összezavar!
Ott volt minden, amit tudni akartál, már az 1. válaszban.
Igen, 12-est az zavarhatja meg, hogy magyarul – szerencsétlen módon – szerepel a "befejezett" szó a Perfect igeidők megnevezésében, és mindenáron bele akarja látni a befejezettséget mindenbe, ami Perfect. Ez súlyosan félreviszi az értelmezését.
A Perfect Continuous igeidők, akár Past, akár Present, akár Future, sokszor semmit nem mondanak arról, hogy a cselekvés az adott pillanat után folytatódik-e: vagy igen, vagy nem. Csak azt állítják, hogy valamennyi ideje folyamatban van/volt/lesz.
Persze van olyan használata, amikor már egyértelműen befejeződött a cselekvés, de ez csak egy használata a sok közül, pl. I need to take a rest because I've been learning the whole afternoon.
"The past perfect continuous (also known as the past perfect progressive) is a verb tense that shows that an action that started in the past continued up until another time in the past."
Kérdező annak hiszel akinek akarsz, de itt van fehéren feketén egy megfogalmazásban. Én sem mondtam másképp! Egy szituáció egy másik időpontjáig. Azt sem mondtam, hogy feltétlen megszűnik mint a házasság esetét említve. Például I had been working at the company for five years when I got the promotion. Nem kirúgták, de nem is abban a pozícióban folytatja. Így van? Én elmondtam egyik cselekménytől a másikig tartó. Tényleg nem így van? A befejezett sem feltétlen azt jelenti, hogy annak totál vége. Jaj Isten ments, hogy rám hallgass! Lényeg, hogy ők értelmesebben mondták el, "ez már jó ideje így volt". Tessék a tökéletes válasz:)
"Úgy érzem kár volt ezt is megírnom."
Hát ezt az utolsót tényleg kár volt. :D
16: Ez az idézet egy elég szerencsétlen megfogalmazás, mert a "continued up until another time" azt sugallja, hogy csak addig folytatódik, holott valójában lehet, hogy azon túl is folytatódik. Ezt a Thomson–Martinent így fogalmazza meg: "an action in the past perfect continuous continues up to, or BEYOND, the time of speaking in the past".
Valójában a PPC maga semmit nem árul el arról, hogy a folyamat befejeződik-e vagy sem. Legfeljebb a szövegkörnyezet az, ami valószínűsíti egyiket vagy másikat – de lehet, még az sem. Pl.
He had been sleeping for hours at midnight. – Attól, hogy éjfélt üt az óra, még nem tudjuk meg, hogy ő ekkor felébredt-e vagy megszakítás nélkül továbbfolytatta-e a már órák óra tartó alvását, tehát nem tudjuk, hogy a cselekvés befejeződött-e. Itt értelmetlen befejezettségről beszélni.
He had been sleeping for hours when I got home. – Ebből egyáltalán nem derül ki, hogy felébredt-e, amikor hazaértem, azaz nem állíthatjuk, hogy a cselekvés befejeződött, csak annyi a biztos, hogy hazaértemkor már órák óta aludt. Ebben megint nincs semmi befejezettség.
He had been sleeping for hours when his phone rang. – Itt legfeljebb erősen valószínűsíthetjük azt a logikai összefüggést, hogy a telefonja csörgése felébresztette, de alhatott akár olyan mélyen is, hogy hiába csörgött neki. Szóval valószínűleg véget ért a cselekvés, de az is lehet, hogy nem.
He had been sleeping for hours when I woke him up. – Na, itt biztos, hogy felébredt, azaz befejeződött az addig tartó cselekvés. De ez is csak a szövegösszefüggésből derül ki, nem maga a PPC fejezi ki.
A Perfect Continuous igeidők tehát nem fejeznek ki befejezettséget, hiába akarod minden példamondatodba belelátni. Amit kifejeznek, az az előidejűség: egy adott pillanatban egy már korábban elkezdődött cselekvés már folyamatban volt egy ideje, ami vagy épp akkor ér véget, vagy még azután is folytatódni fog. Az adott pillanatot meg kifejezheti egy időpont, de akár egy másik cselekvés vagy történés is, ami lehet, hogy lezárja a korábban elkezdődött cselekvést, de lehet, hogy semmi hatása sincs rá. Ez viszont nem az igeidőből, hanem csak a szövegösszefüggésből derül ki – már ha egyáltalán kiderül.
Éppen ezért lehet időtartamot jelölő időhatározó nélkül is használni a Perfect Continuous igeidőket, mert a cselekvés már egy ideje folyamatban lévő voltát kifejezi az igeidő önmagában is. A befejezettséget nem. Pl.:
I talked to Tom, the shop assistant. He was tired because he had been working hard. – Ebből nem derül ki se az, hogy mennyi ideje dolgozott, se az, hogy csak a beszélgetésünket megelőzően dolgozott-e, vagy még azután is folytatódott-e a műszakja. Csak azt tudjuk, hogy már jó ideje keményen dolgozhatott, amikor beszéltem vele, hiszen fáradt volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!