Mi a különbség a Present Perfect és a Present Perfect Continuous között ebben a mondatban?
I have lived here for 2 years
I have been living here for 2 years
Ez a 2 mondat ugyanazt jelenti (szerintem) mi a különbség a kettő között illetve melyik a "helyesebb"?
Az elsőt akkor mondod, ha már nem laksz ott-> Két évet laktam itt.
A másodikat pedig ha még mindig ott élsz-> Ket éve élek itt.
A második hangsúlyos, már régóta, 2 éve élek itt.
I have been living here a long time.
Különben meg beszédben is inkább ezt használják.
Ez a két mondat hogy nézne ki angolul?
Úgy láttam nem fog sikerülni, ezért segítettem.
Azt hittem nem tudod megcsinálni, ezért segítettem.
az első mondatban már nem biztos, hogy ott élsz. Pl elköltöztél 1 éve, de a suliban kérdezik, és arra mondod, hogy 2 éve még ott laktál.
a 2. mondatban pedig még jelenleg is ott tartózkodsz.
#1, #4 mondta jól.
A Present Perfect Continuous akkor használatos, ha a cselekvés már egy ideje történt és még mindig folyamatban lehet, illetve a várt eredmény szempontjából még nem zárult le.
"I have been painting the walls" = Egész nap a falakat festettem (de nem biztos, hogy kifestettem).
Ezen szabály alól az ún stabil, nem cselekvést jelentő igék kivételek. Az olyanok ugyanis, amiket folyamatos alakba egyáltalán nem lehet rakni. Pld: love, know, see, feel... Ezeket helyette Present Perfectben hagyjuk:
"I have known my friend for 10 years" = Már 10 éve ismerem a barátomat (de persze még mindig ismerem).
A kivétel alóli kivételek a "live" és a "work" annyiban, hogy elvileg sima Present Perfect kellene a fenti kivételekkel együtt nekik is, de a nyelvhasználat annyiban módosult, hogy ezt a kettőt ma már lehet folyamatos alakokkal is használni ugyanebben a jelentésben.
Tehát mindkettő mondat annyit tesz, hogy "Már két éve (és még mindig) itt lakom."
Ha valamikor a múltban 2 évig itt laktam, az egyik sem, hanem sima múlt: "I lived here for 2 years -- from 1996 to 1998."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!