Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Akik jól beszélnek angolul,...

Akik jól beszélnek angolul, és életükben nem tanultak semmit, csak "rájuk ragadt" a nyelv mi alapján osztogatnak tanulási tanácsokat?

Figyelt kérdés

Különösen zavaró a szótárazás elleni hadjáratuk. Normális esetben az ember szótáraz, kiírja a szót, és ismételgeti.

Taps neked, ha rád ragadnak az angol szavak, de nem mindenki van ilyen helyzetben. Akkor mi alapján mondod, hogy ez hülyeség?

Ez olyan, mintha a másodfokú egyenletek 2-3 feladatmegoldás után rám ragadnának, te meg egy hét után is szenvedsz vele, és félve jössz be megírni a dolgozatot.

Tanítani kell, aki tanult. Akire csak ragadtak a dolgok, az ne tanítson, mert ő tanulás árán sajátította el az angolt, csak rá ragadt.

Segítő példa: ha én egy szót nem gyakoroltam az egyenleteket, csak "rám ragadt", akkor nem fogom tanítani.

2022. jan. 8. 17:02
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Ha egy jó képességű ember arról beszél, amiről a 3-as, akkor egyetértek vele. De ha önmagában elveti a szótárazást, azzal nem értek egyet.

Kíváncsi vagyok, nekem milyen a képességeim vannak, mert még soha nem merültem el a nyelvtanulásban komolyan.

"A nyelvet nem szabadna így tanulni..."

Akkor szerinted hogyan?

Köszönöm a válaszodat.

2022. jan. 8. 21:55
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

Már leírtuk páran, hogy hogyan. A kisgyerek is úgy tanul meg egy nyelvet, hogy utánoz. Sajnos nekünk nincs lehetőségünk kimenni külföldre nyelvet tanulni, de szerencsére az internet világa már rendelkezésre áll.

Minden nap kell vele foglalkozni, hogyha haladni akarsz. Inkább napi fél óra, mint heti kétszer 2 óra.

Ha nyelvvizsgát akarsz, akkor az összes készséget fejleszteni kell, szövegértés, olvasás, hallás utáni értés, nyelvtan, beszéd. De ha valóban használni akarod akkor a hallás utáni értés és a beszéd a legfontosabb. Nyilván ezzel azért a nyelvtani szabályok is ragadnak. Szóval nézz sok videót a neten. Nem az anyanyelvűeknek szóló filmekre gondolok, hanem vannak fent kifejezetten nyelvtanulóknak szóló videók. Lassabban beszélnek, feliratot tudsz beállítani. Naponta hallgass minimum 10 perc ilyet, aztán kapcsold le, és próbáld elmondani magadnak hangosan, hogy miről szólt. Nyelvvizsgára meg nyilván a vizsgafeladatokat érdemes gyakorolni.

Nagyon jó nyelvtankönyvek vannak, nekem a Murphy volt a kedvencem, de azóta már biztos van több is. Ebben témakörök szerint rá lehet keresni egy problémára, hogy mit nem értesz, és ott el van magyarázva, és vannak gyakorló feladatok is. Szerintem így sokkal jobban lehet haladni, mintha könyvből szavakat magolnál. Persze néha az is kell, pl. ha be akarsz seggelni egy témakört, pl. testrészek, foglalkozások, mit tudom én, ahhoz hasznos. De az valóban elég unalmas. A nyelvtanulás szerintem egy nagyon élvezetes dolog tud lenni, de változatos tevékenységeket kell bevetni, hogy ne unjon rá az ember.

2022. jan. 8. 22:25
 23/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ.

2022. jan. 8. 22:41
 24/25 anonim ***** válasza:
Hàrmas vagyok, még az is eszembe jutott, hogy a legtöbb esetben akik "csak úgy" megtanulnak egy nyelvet nagyon ki vannak téve annak. Lehet, hogy úgy tűnik nem tanul semmit, de valójában napi órákat foglalkozik vele (akkor is ha nem ül le konkrétan tanulni.) Az agy fokozatosan fogadja be az informàciót (és felejti el ami nem fontos neki). Pl. ha magamat nézem, naponta óràkat tanultam a nyelvet (ebbe minden beletartozik, a konkrét tanulás, az iskolai órák (nyelvszakra mentem, minden idegen nyelven volt és előtte nem voltam jó a nyelvekben, vagyis az iskolában), beszêlgetés külföldiekkel stb.) Nyilvàn jobban megy, mint annak, aki heti háromszor egy órára előveszi. Lehet ha ugyanannyi időt és energiát belefektet ugyanott tart vagy lehet jobb is lesz.
2022. jan. 9. 13:54
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

Hű, vannak itt bajok…

Aki a szótárazás ellen van, az a modernebb nyelvoktatási irányzatot preferálja a korábbi, preskriptív módszer helyett.

Miért? Mivel a nyelvtanulás részkészségekből áll. A szótárazáson alapuló nyelvtanítás hátulütője az, hogy nem tanulsz meg szóban megnyilvánulni, a helyes kiejtésről nem is beszélve. Ez okozza azt, hogy írásban elmakogsz angolul, de ha egy állásinterjún angol nyelvre váltanak, jó, ha be tudsz mutatkozni. Hiába mellékeled a B2-es nyelvvizsgádat akár. A mai világban pedig a szóbeli megnyilvánulás számít értékesebbnek.

Akkor miért az írásbeli feladatok adják a nyelvi érettségi jegyek 2/3-át? A megoldás az elmaradott magyar nyelvoktatás.

Egyébként nekem van C1-es nyelvvizsgám és intuitíve sem vagyok már rászorulva, hogy fejben fordítsam a két nyelvet, mivel “zsigerből” jön az angol, mégis vannak nyelvtani hibáim.

Valamint a tudás megszerzése sem konstans. Minden nyelvtanulás más. Az angol eleinte könnyű, utána viszont gyakori a nyelvtanulók stagnálása. A finn például fordítva működik. Aki azt állítja neked, hogy nincsenek problémái a nyelvtanulással, az vagy nagyon szerencsés, vagy hazudik. Ezt viszont már illene mérlegelned annyi idősen.

Üdv,

egy angol szakos

2022. jan. 10. 09:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!