Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen nyelvet érdemes elkezde...

Milyen nyelvet érdemes elkezdenie tanulnia egy olyan embernek, aki a logikus szabálykövetés híve nem a logikátlan, össze-vissza kuszaságé, egy magyar ember számára fordított gondolkodásé, mint az angol például?

Figyelt kérdés
Eddig egyedül angolul tanultam, de sosem tetszett vagy érdekelt ez a szerintem ronda, logikátlan, követhetetlen, nehéz nyelvtanú, fordított gondolkodást, logikát igénylő nyelv. Persze elismerem jó, hogy értek angolul, hasznos sok tekintetben, de nem a szívem csücske ez a nyelv. Ezért gondoltam hátha tud valaki ajánlani az én gondolkodásomhoz illő nyelvet, ami logikus, szabályos, következetes és, ha lehet az írása is egyezzen a kiejtéssel.

2021. aug. 20. 22:46
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
67%

#10: Az, hogy a kínai világnyelv-e, erősen vita tárgya. Két okból is.

Az egyik kérdés, hogy egyetlen nyelvnek számít-e egyáltalán a kínai. Írott nyelvként mindenképpen, ám beszélt nyelvként már egyáltalán nem. A különböző kínai nyelvjárások között olyan hatalmas kiejtésbeli különbségek vannak (ugyanazt az írásjelet teljesen másképp ejtik az ország különböző részein), hogy a különböző kínai nyelvjárásokat beszélő emberek egyáltalán nem értik meg egymást. Ezért olyan ember, aki "jól beszél kínaiul", nincsen. Olyan van, aki jól beszéli például a mandarin nyelvjárást, amely a leggyakoribb.

A másik kérdés, hogy bár anyanyelvként kínaiul beszélnek a legtöbben a világon, Kínán és Tajvanon kívül ez a nyelv gyakorlatilag használhatatlan. Nagyon kevesen tanulnak ugyanis kínaiul második vagy harmadik idegen nyelvként a világban. Ha tehát szembejön velem valaki az utcán bárhol máshol a világban, akkor annak az esélye, hogy kommunikálni tudok vele kínaiul, szinte nulla. Ilyen területi értelemben tehát a kínai egyáltalán nem nevezhető "világnyelv"-nek.

2021. aug. 22. 08:09
 12/21 anonim ***** válasza:
75%

A német tényleg logikátlan! Hogy egy szó hímnenű/nőnenű/semleges teljesen össze-vissza van meghatározva. Igaz még csak 1 éve tanulok németet, de nagyon zavaros nekem az egész, nem ajánlom.

Én először az olaszra vagy a spanyolra gondoltam, de ezekkel a nyelvekkel nincs tapasztalatom.

2021. aug. 22. 22:34
 13/21 anonim ***** válasza:
63%

12

A nemet nem logikatlan. Vannak kivetelek, de mint mondtam, mindben vannak kivetelek. Egy ido után, ha eleget foglalkozol vele, mar csuklobol fognak jonni azok a szabalyok, amiket most eppen csak magolni probalsz, hogy legalabb irasban tudd. Ahogy a nevelok is. A nemet az elejen nehez, mert magolni kell, nem megerteni, ahogy pl az angol igeidoket. Szoval kitartast!

11

Nem igazan az volt itt a lenyeg, hogy mi vilagnyelv.

Attol mert egy-egy azsiai nyelvnek egyszerű a nyelvtanja, meg ne ajánlgassatok ilyen könnyelműen. Igen, egyszeru, csak ha valamit kezdeni is akarsz vele, akkor meg kell tanulni irni es olvasni is rajta. Ugye mindjart nem olyan egyszeru. :)

En szemely szerint inkabb megtanulnek 3-4 europai nyelvet, semmint jeleket tanulgassak vegelathatatlanul.

A kerdezorol nem is beszelve, aki mar ott kifordult magabol,

hogy nehany igeidot meg kellett tanulnia.

2021. aug. 22. 23:00
 14/21 anonim ***** válasza:

Az olasz, francia és spanyol is tartalmaz szónemeket mint a német.

Nem mondtam, hogy világnyelv volna. Csak azt hogy nem tudom, hogy annak számít-e....

Amúgy a kínai írásban is eltér nyelvjárásonként. Már csak abból is, hogy Egyszerűsített vagy Hagyományos jeleket használnak. Meg vannak szavak/nyelvtanok amiknél eltérhetnek nyelvjárásonként is a használt jelek.

Az ázsiai nyelveknél a "jeltanulást" a szavakkal együtt szokás tanulni. Mintha angolul, német vagy oroszul tanulnád meg a kimondott szót le is írni. Tehát nem külön tanulod a beszédet és írást egyik nyelvnél sem. :)

2021. aug. 23. 01:34
 15/21 anonim ***** válasza:
74%

14

Ha a te agyad ugyanolyan konnyeden fogadja be egy mandarin szo leirasat jelekkel, mint azt, hogy “flower”, 4-5000 szo eseten is, akkor gratulalok hozza. :)

Masreszt sokan ugy tanuljak az azsiai nyelvek egy reszet, mint peldaul a japant, hogy a latinbetus atiras szerint tanulnak, ami utan lassuk be, pofon egyszeru megtanulni akar teljesen helyesen is beszelni. Irni es olvasni nem fog tudni, de valszeg nem is az a lenyeg neki akkor. :) Szoval ez is elofordul.

Nekem nem menne.

Vagyis menne persze, mindenkinek menne, de szerintem sokkal tobb plusz energiat kell ra aldozni. Sokak akik kinn elnek is arrol szamolnak be, hogy megertik, beszelik is…ja de az olvasassal vannak problemak.

2021. aug. 23. 07:05
 16/21 anonim ***** válasza:
64%

"ez a szerintem ronda, logikátlan, követhetetlen, nehéz nyelvtanú, fordított gondolkodást, logikát igénylő nyelv."

"az én gondolkodásomhoz illő nyelvet"

Neked ezek szerint nincs gondolkodásod.

2021. aug. 23. 10:35
 17/21 A kérdező kommentje:
16, lehet. Érteni értem, de beszélni helyesen a mai napig nem tudok angolul. Számomra olyan mintha fordított gondolkodast igényelne. A magyar gyönyörű, logikus, dallamos nyelv. Angolul nem bírok animét vagy filmet se igazán hallgatni. Ennek ellenére van, hogy muszáj. Elismerem nagyon hasznos. Sok mindent megértek, de a nyelvtana számomra nagyon idegen és sose lett a szívem csücske ez a nyelv. Szépnek se tartom.
2021. aug. 23. 10:45
 18/21 anonim ***** válasza:
60%
A magyar az egyik legnehezebb nyelv. Gondolj például csak a ragokra, jelzőkre és a képzőkre. Szerintem válassz valamilyen szláv nyelvet.
2021. aug. 23. 15:38
 19/21 anonim ***** válasza:

Képzeld, nem nehéz megtanulni a nyelvet ha jó módszert használsz. :)

Az hogy latin betűs átírással tanulják az egy bizonyos szint fölött nem működik. Főleg, hogy minden nyelvben vannak azonos hangzású szavak, így a kínai és japán nyelvben is (Bár a kínaiban durván sok, ajánlom meghallgatásra Mr Shi Stone eating lion című versét és meglátod). Az előbb említett verset csak írásban értik meg még az anyanyelvűek is, szóval csak latin betűvel értelmetlen tanulni.

A japán nyelvnél bizonyos ponton túl még a kezdő N5 szinten is elkerülhetetlen a jeleket tanulni. A két szótag táblázatot egy hétvége alatt meg lehet tanulni. A többi jelet meg olvasattal és jelentéssel együtt tanulod bármilyen tananyagot is használsz. Szóval nem lehetetlen és nem is nehéz.

Az meg butaság ha önmagukban mindenféle jelentés/olvasati mód nélkül akarod bemagolni a kínai jeleket.

2021. aug. 23. 22:07
 20/21 anonim ***** válasza:
79%

17, 18: A magyar nyelv egyáltalán nem nehéz világviszonylatban, semmivel sem nehezebb, mint pl. a spanyol. Amit mi főnévragokkal fejezünk ki, azt pl. a latin és germán nyelvek elöljárókkal – de végülis tökmindegy, hogy a szó előtt áll egy elöljáró vagy a szó végén egy rag, ettől nem lesz nehezebb megtanulni. A magánhangzó-illeszkedést meg kb. fél óra elsajátítani. Az egyetlen, ami megizzasztja a magyarul tanulókat, az a határozott/általános (korábbi nevén tárgyas/tárgyatlan) ragozás helyes használata (látok valamit, de látom azt).

A magyar nehézsége meg sem közelíti pl. egy ergatív ragozású nyelvét. Esetleg vessetek néhány kósza pillantást pl. a grúz nyelvre, ami az ergatív ragozás mellett ejektív beszédhangokkal és saját írásrendszerrel is bír – na arra lehet mondani, hogy nehéz nyelv. A magyar tök átlagos nehézségű.

Az, hogy a magyar logikus – hát, kinek mi a logikus. Ló-lovak, tó-tavak, só-sók. Aztán: baj-bajt, de vaj-vajat. "Felszállok a buszra" – egyrészt: van szárnyam, hogy szállni tudjak? másrészt: a tetejére repülök fel? Nem inkább bele? De az állandó határozóink is elég logikátlanok, pl, "Ezer forintba kerül" - mit keres itt az alapvetően helyhatározó "-ba" rag? "Gondoskodik a gyerekéről" – miért "-ről"? A gondoskodás épp a gyerek felé irányul, a -ről rag viszont pont a gyerektől távolodó irányt fejez ki. Nem logikus, de nem is kell egy nyelvnek logikusnak lennie, és nem is szabad egy nyelven sem számon kérni a logikát.

Dallamos a magyar? Kérdezz meg külföldieket: ők inkább mekegősnek hallják, ami nem véletlen, hiszen tele van [e] hanggal a nyelvünk, pl. Reggel be kell mennem Szegedre, mert kenyeret kell vennem.

2021. aug. 24. 10:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!