Ha megfogják adni a nyelvvizsga amnesztiát, akkor mire várnak?
"Tanár nem vállalt el a vírusra hivatkozva"
Viccelsz. Én is járok németre folyamatosan, skype-on, jobb mint élőben.
Kedves 12-es!
Örülök, hogy a te tanárod elvállalt Skype-on, de én vidéken rohadtul nem találtam egy tanárt sem. Ráadásul,nekem olyan tanárom volt, aki az online oktatásom során kifizetette velem a nagy összeget és folyamatosan el-elhalasztgatta. Így aztán tényleg hatékony a nyelvtanulás... Sőt, a házi feladataimat nem is ellenőrizte, pedig mindig időben küldtem be. De ezt is veheted kifogásnak, mert manapság ránk mind ezt mondják. Tanulni nem akarunk, de követelőzünk.
Az a baj, hogy manapság mindenki azt hiszi, hogy mi egyetemisták elvagyunk szállva magunktól, pedig rohadtul nem így van. Nekem megvan az okom, hogy miért tanulok tovább és eddigi életem során ezt be is bizonyítottam. Az, hogy miért nehéz elsajátítani egy nyelvet elég egyszerű: A nyelvoktatás Magyarországon eléggé rossz. Nem a nyelvvizsgára készít fel a középiskola vagy az általános iskola, tisztelet a kivételnek. Ahonnan én jöttem, mindig volt tanár váltás. Elég nehéz így bármit is megérteni, ha mindenki másképp magyarázza a négy éved alatt. Nekem nincs nyelvérzékem és fel is vállalom, de azért engem senki ne bélyegezzen meg, hogy lusta vagyok tanulni, mikor az egész 21 földi életemet a könyvek között töltöm. Ráadásul, ez csak egy rohadt papír, mint az érettségi, de nekem a munkámhoz sajnos kell.
Félreértés ne essék, én nem azt akarom, hogy dobják nekem a nyelvvizsgát, hanem, hogy teremtették volna meg számunkra a megfelelő lehetőséget javításra. Van olyan sorstársam, akinek benn ragadt a pénze, mert csak novemberben mehet, de ezzel senki nem foglalkozik.
Az online nyelvvizsga pedig számomra kivitelezhetetlen, ha valaki azzal jönne még. Sajnos nem olyan körülmények között élek, mint, amit elvár a vizsga maga.
"Persze, tudom erre a válasz az, hogy "deHáToTtaziNtErnET", de igenis sok nyelvtanulónak - pláne kezdőknek, szüksége van a tanári segítségre és még mindig egyszerűb"
ha a 0ról akarsz a nyelvvizsgáig menni, akkor tanárhoz mész aki online tanít. aki összeollózza neked, akivel videóhívsz, így élőben, szóban tud segíteni. a pandémia előtt is voltak ilyen tanárok, most meg kb minden tanár így csinálja.
és szerintem aki diplomát akar a kezébe, az igenis tudjon egy idegen nyelven, legalább közép szinten. anélkül kb esélytelen szakdolgozatot írni, minden tudományos cikk angolul van!
(diplomás vagyok, gimi 3. évében szereztem meg a közép angolt, a mestert angolul csináltam erasmussal megfejelve, anyanyelvi szinten beszélem)
(tesóm emeltet csinált gimiben, és nem is nyelv szakon volt... a mestert angol nyelven külföldön csinálta)
15-ös
Én ezzel azért nem értek egyet. Szerintem a pandémia előtt egyáltalán nem volt jellemző az online nyelvoktatás. Nem mondom, hogy egyáltalán nem volt sehol sem lehetőség rá, de alapvetően a jelenléti oktatás volt a jellemző, sokakban szerintem egyáltalán fel sem merült az online tanulás lehetősége sem. Most persze szinte mindenhol online van, de egy nyelvvizsgára azért nem egy-két hónap alatt készül fel az ember.
Szerintem rengeteg olyan ember van, aki az egyetemről kikerülve egyáltalán nem használja a nyelvtudását a munkája kapcsán, vagy akár a mindennapokban. Aki olyan cégnél, olyan intézményben, olyan környezetben helyezkedik el vagy konkrétan maga a terület szorosan kapcsolódik a nyelvekhez, az értelemszerűen aktívan használja a tanul idegen nyelvet és neki ezért szüksége van a megfelelő nyelvtudásra, de ez csak a társadalom egy szeglete. Máshol is nyilván lehet előny, de egyáltalán nem tartom alap szükségletnek. Például egy gyógytornász, egy tanár, egy óvónő, egy építészmérnök stb., nem feltétlenül használja a nyelvtudását a munkájában. A szakdolgozatot és az egyetemet szerintem felesleges idekeverni, mert pont arról van szó, hogy az ember megkapja-e a diplomáját, ami a szakterületén végzett munkára jogosítja fel, ami ég és föld az egyetemhez képest. Azért nagyon naívnak és idealistának kell lenni ahhoz, hogy valaki azt gondolja, hogy az emberek rendszeresen szakirodalmat olvasnak, ráadásul idegen nyelveken...
Az pedig teljesen irreleváns, hogy mit tanultál és hol, ezt nem értem miért írtad le.
Emögött amúgy elmondták mi a logika? Mi az, hogy nem lesz rákapacitásod? Nincs az embernek egyetem mellett 1 napja, hogy elmenjen levizsgázni, akár nyáron?
Mármint én egyetem mellett csináltam és semmi gond nem volt, hogy időt fordítsak a vizsgára. Nyáron 1 nap alatt meg volt, az egész pár óra.
"az egyetemről kikerülve egyáltalán nem használja a nyelvtudását a munkája kapcsán, vagy akár a mindennapokban"
nem tudom mások hogy élik az életüket, de azért én szoktam angol nyelvű oldalakat böngészni, videókat nézni. ezzel fenn lehet tartani a nyelvtudást.
"Például egy gyógytornász, egy tanár, egy óvónő, egy építészmérnök stb., nem feltétlenül használja a nyelvtudását a munkájában."
egy gyógytornász és egy építészmérnök mondjuk utánanézhet néhanapján, mi a helyzet a szakterületükön, milyen új dolgok jöttek be, és akkor nem kell arra várni hogy valaki lefordítja neki magyarra.
"Azért nagyon naívnak és idealistának kell lenni ahhoz, hogy valaki azt gondolja, hogy az emberek rendszeresen szakirodalmat olvasnak, ráadásul idegen nyelveken..."
pedig vannak olyan szakterületek, ahol rendszeresen haladni kell az újdonságokkal. mérnök szakok pl vagy egészségügy. lehet te nem ilyenben dolgozol, de attól még sokan igen.
"Az pedig teljesen irreleváns, hogy mit tanultál és hol, ezt nem értem miért írtad le."
azért hogy elkerüljem a fröcsögést, hogy biztos a 8 általánosommal osztom az észt.
"Emögött amúgy elmondták mi a logika? Mi az, hogy nem lesz rákapacitásod? Nincs az embernek egyetem mellett 1 napja, hogy elmenjen levizsgázni, akár nyáron?"
1 nap lenne felkészülni?? nyilván nem arra gondoltam hogy egyetemen lehetetlen egyetlen napot szabaddá tenni a vizsgáért. hanem hogy van a szemeszterenkénti 5-8 vizsga plusz beadandók, zh-k szorgalmi időszakban, ezek mellett nehéz időt és energiát találni a heti x nyelvórára. mérnökszakok (megint) pl híresek arról, hogy meghalni sincs időd, sokszor szorgalmi időszakban sem. ehhez képest középiskolában a heti 1-2 szabadidős tevékenység mellett (ha jársz egyáltalén valamire) bőven van ideje az embernek.
Nem készültem fel, csak elmentem.
Egyetem alatt elég sok mindent kellett angolul csinálni/olvasni. Pl. előadások is voltak, ahol annak ellenére, hogy magyarul tartották, a dia tartalma angolul volt.
Szintén rendszeres, hogy a könyvek, szakirodalmi anyagok, azok valamilyen angol nyelvű szövegből származnak.
"mérnökszakok (megint) pl híresek arról, hogy meghalni sincs időd"
Mondjuk a BME TVSz-ét pont ismerem, illetve a mintatantervét. Ha valaki mintatanterv szerint halad, akkor SOSEM lesz egy félév során 4-nél több vizsgája, viszont kevesebb lehet megajánlott jeggyel.
De ezzel együtt is, nekem nem rémlik, hogy nyáron lett volna egyetem, amikor van 2-2.5 hónap, hogy felkészüljön az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!