BME vagy Debrecen Egyetem villamosmérnök szak?
Leszavazták az elsőt, pedig igaza van. Sokan azért mennek oda - és ez más budapesti egyetemről is elmondható - mert sokan járnak oda, és nagy a presztizse (jókat hallottak róla), sok az ott végzett felsővezető, stb. Régóta működik, valamint központi helyen van. Debrecenbe például Nyugat-Magyarországról kevesen akarnak menni, de Budapest könnyen és gyorsan megközelíthető az egész országból. Ez egy öngerjesztő folyamat. Ha Debrecenbe többen jelentkeznének, magasabb lenne a ponthatár, több lehetőségük lenne szelektálni. Nyilván mindkét egyetemre járnak nagyon tehetséges emberek, meg kevésbé tehetségesek is. A kérdés az, hogy ez a kevésbé tehetséges mennyi, illetve mennyire lehet szűrni, hogy maradjon is valaki. Nyilván több emberből jobban. Az oktatókat tekintve én csak a BME-ről tudok nyilatkozni, és eléggé semmitmondóan azt kell mondanom, van jó, meg van rossz is. Viszont, mivel az országot tekintve sokkal többen jelentkeznek a BME-re több az olyan hallgató, akinek ez kevésbé számít, mert önmaga is meg tudja tanulni otthon.
Szóval összefoglalva: jobb elhelyezkedés, nagyobb hírnév, és a többi már ezekből következik.
Meggyőződésem, hogy nincs számottevő különbség a magyar egyetemek között: szinte mindegyik a nemzetközi mérce 450-550 helye valamelyikét foglalják el - teljesen mindegy hogy hogy hívják!
Az egyetem "hírneve" talán itthon jelent valamit, de külföldön meg sem tudják különböztetni őket... Ott a "jó-név" az első 50 nevével bezárul.
Sajnos nincs nemzetközi szinten kiugró magyar egyetem - ezt kell tudomásul venni...
Viszont mindegyik hazai egyetem biztosítja, hogy egy jobb képességű diák bárhol a világon szakmailag (is) megállja a helyét!
Azért mennek Debrecenbe is jó páran külföldről, és persze a többi vidékire is...
Véleményem szerint el fog veszi a BME VIK-nek a presztízse rövid időn belül. Egyrészt nem fognak jönni a hallgatók, mert olyan az oktatás minősége és színvonala, amit már legalább 15 éve meghaladott a kor. Emiatt sokan pazarolják itt az államis féléveiket fölöslegesen, a sok nem sikerült vizsgák miatt. Később tudnak az itt végzettek munkába állni, mert 5-6 év mire a BSc-t elvégzik a túlnyomó többség esetében. Nyilván ez lehet sokaknak jó, de nem feltétlen normális dolog.
Azon egyetemek, akik duálisban is indítják a képzést a presztízsben is le fogják előzni nemsokára a BME-VIK-et. Tehát csak egy nagyon kevesen nem járnak rosszabbul, ha a BME-re jelentkeznek, de a többség igen. Bárhol máshol ha végzed ezt a szakot semmivel nem fogsz kevesebbet érteni hozzá, mint egy BME-s, sőt már az esetek többségében rég szakmai tapasztalatod lesz, míg a hasonló korú BME-s csak pályakezdő lesz a sok csúszás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!