Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mire számítson ma egy friss...

Mire számítson ma egy friss diplomás orvos pályakezdésnél?

Figyelt kérdés
Jövőre végzek az egyik orvosin, és eléggé félek. Magyarországon szeretnék maradni, de olvasom a cikkeket a műhibákról, bánásmódról (bármelyik irányba), meg olvasok kommenteket, fórumokat, és megrémít. Tényleg attól rettegek, hogy úgy fognak kezelni a betegek, hozzátartozók, laikusok, mint akit a s...gükből rángattak elő. Olyanokra gondolok, hogy tegezés, így doki meg úgy doki, utasítgatás, mintha valami csicska lennék. Ne értsetek félre, nem várnék el semmilyen különleges dolgot, csak egy egészséges orvos-beteg vagy orvos-hozzátartozó kapcsolatot, hiszen nem leszek se a haverjuk, se a barátjuk, se semmi ilyesmi, csak szakmai viszony, abba pedig ilyenek nem férnek bele szerintem. (Hozzáteszem, én sose tegeztem és nem beszéltem lekezelően se orvossal, se fodrásszal, se bolti eladóval, se senkivel, még ha velem egykorú volt, akkor se, mert nem a haverom.)

2017. febr. 17. 19:38
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:
Én ezt értem, de van értelme ezt csinálni?! Nem érdekel a pénz, nem ezért választottam ezt a hivatást, mégis sokan -még a kommentelők között is- úgy beszélnek, hogy "retek kis doki örüljünk, hogy él". Nem írja le senki, de ez jön át. Nem gondolok én nem tudom milyen extra tiszteletre, főleg kezdő rezidensként... Két lábbal állok a földön. Nyilván egy főorvos más bánásmódot kap, mint egy kezdő, de ez érthető is, hiszen előbbi tett már le az asztalra sok mindent. Csak úgy érzem, hiába akarok segíteni, van egy határ. És az, hogy lassan a "lábhoz, doki" lesz az orvos megszólítása, úgy beszélnek vele, mint egy sarki k...vával, túlmutat ezen a határon. Félreértés ne essék. A másik oldalt se kell félteni. Láttam gyakorlaton én is olyan orvost, aki sz..t a betegre, kivéve aki pénzt adott, azt simogatta (szó szerint); a komolyabb betegeket (komolyabb betegséggel küzdőket) viziten szó szerint nagy ívben kikerülte, és még sorolhatnám. Viszont ezek az orvosok megkapják a tiszteletet pont a parasztságuk miatt, mert tőlük félnek a betegek, és az orvosok iránti ellenszenvet a normális, kedves orvosokon vezetik le, mert azok nem küldik el őket melegebb éghajlatra, akkor se, ha a ők (mármint a betegek) mindennek lehordják.
2017. febr. 17. 21:26
 22/36 anonim ***** válasza:
76%
Most drámai leszek; nem, nincs értelme csinálni. De te mégis ezt választottad, ha az orvosi is azt akarja, én is oda fogok járni, mert szeretnék segíteni az embereken. De amíg nem látsz valamit, szerintem természetesebb, hogy félsz tőle. Ha ott leszel és csinálni fogod, majd egyébként is meglátod, mennyire tudod majd elviselni, egyelőre csak spekukálhatsz, és az nem feltétlenül vezet jóra. Más lehetőségek is vannak, például phD vagy külföld (mondjuk nem hiszem, hogy sokban mások az emberek, de who knows ).
2017. febr. 17. 21:32
 23/36 A kérdező kommentje:
Szerintem mások, de ha mégsem... Tényleg szívesen gyógyítanék itthon embereket, ha kis hálát (NEM pénzt, hanem egy mosolyt, egy köszönömöt, egy kedves szót kapnék cserébe, látnám, hogy jót tettem). De ez nincs így. Külföldön se biztos, hogy jobb, de ha már mindenhol ilyenek az emberek, legalább a jobb fizetés kárpótol egy kicsit.
2017. febr. 17. 21:35
 24/36 anonim ***** válasza:
91%
Miért ne lenne így? Az emberek többsége együttműködő és hálás, nem arról van szó, hogy bemész és felváltva szekál az összes beteg, legalábbis nem ezt látom. :D
2017. febr. 17. 21:39
 25/36 A kérdező kommentje:
Bocs, de nem szoktam nézni a százalékokat. :/
2017. febr. 17. 21:47
 26/36 anonim ***** válasza:
100%
Most ha elhatároztad, hogy hogyan fognak kezelni téged egy álláskörben, amiben még nem is dolgozol, én mi mást tudnék mondani?? Ha megbántad, hogy orvosira mentél, hagyd ott, más szakmákban is lehet embereken segíteni, ha meg még mindig úgy gondolod, hogy orvos akarsz lenni, akkor legalább egy esélyt adj meg annak a lehetőségnek, hogy tényleg dolgozz orvosként, mielőtt még eldöntöd, hogy téged mindenki csak le fog köpni. Ha ennyire rettegsz tőle, akkor válassz mást. Ez az "én nem hiszem el, hogy nem inzultusok sorozatából fog állni a napom" és a "de én segíteni akarok az embereken, csak..." című nyűglődés parttalan. Mindenkinek vannak félelmei, és lehetnek tök jogosak is, senki nem tagadja, hogy nem mindenki mosolyog az orvosokra, de nem akarsz egyről a kettőre jutni, és neked kell megoldást találni, nem nekem tálcán kínálgatni, hogy hidd már el, hogy több normális emberrel találkozom a gagyi ápolói munkám során, mint amennyi agyamenttel, de ha te ebben "nem hiszel", akkor nem muszáj. Senki nem fog kötelezni, hogy a szakmádban dolgozz, ha pedig mégis úgy döntesz, akkor felmérheted saját magadnak. Egyelőre talán az a legjobb, ha az egyetemre koncentrálsz, mert a jövőn görcsölés csak leszívja az energiákat.
2017. febr. 17. 21:58
 27/36 A kérdező kommentje:
Én is dolgoztam orvosi előtt segédápolóként egy évet, szóval bocs, de ne oktass ki. Téged még fel se vettek. Ezzel nem akarlak megbántani, biztos bekerülsz és elvégzed, de teljesen másként látod. Hidd el, hogy medikusként gyakorlaton, mikor tényleg mér 1-2 évre vagy a "céltól", másként látod, mint egyetem előtt, mikor még egy idealizált képed van. Értékelem, hogy segíteni próbálsz, de még mindig nem érted. Más szakmákban is lehet segíteni, de nem így.. Én így akarok, ezt akarom csinálni, csak nem ilyen feltételek mellett... Majd megérted később.
2017. febr. 17. 22:04
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

Ez a deluxe érv. Nem sértettél meg, tény, hogy tapasztaltabb vagy (ráadásul ezek szerint ami nekem van, az megvan neked is) de ezzel most nem tudunk mit kezdeni, nekem akkor is az a benyomásom, hogy igazából nem akarsz megoldást találni a problémára, és erre az a kétféle megoldás létezik, hogy

1. szembenézel a problémával, amikor ott leszel, és meglátod, milyen a te helyzetedben (én azt látom, hogy a bunkóbb orvosok/ápolók sokkal több rosszat kapnak a betegektől, de ez most mindegy), aztán, ha borzalmas, akkor döntesz, hogy hogyan tovább

2. nem klinikusságban és/vagy Magyarországon gondolkozol tovább, amit nem szeretnél.

Lehet, hogy tapasztalatlanabb vagyok, de akkor vedd úgy, hogy egy random külső szemlélőként mondom ezt. Ülni és félni valamitől, ami vagy így lesz, vagy nem, nem érdemes. Ha meglesz a diplomád és dolgozni kezdesz, lesz lehetőséged felmérni, és ha ott leszel, kézenfekvő lesz dönteni abban, hogy hogyan tovább. Egyelőre vannak kételyeid, de mindjárt megvan a diplomád, más szakra nem tudsz elmenni állami támogatásra, szóval maximum annyit tehetsz, hogy olyan klinikumot keresel, ami relatív nyugis (mondjuk nem tudom, hogy van-e ilyen? talán sebészet). Lehet, sőt biztos, hogy sokan utálják az orvosokat, de hogy neked pont milyen lesz, azt szerintem még egy igazi orvos se tudja megmondani.

2017. febr. 17. 22:18
 29/36 anonim ***** válasza:
Szóval az is lehet, hogy pozitív csalódás lesz, és ha nem, akkor ott tisztább lesz, hogy hogyan tovább. :)
2017. febr. 17. 22:20
 30/36 A kérdező kommentje:

Sebészet nyugis.. :D Jó vicc.

Tényleg értékelem, hogy segíteni próbálsz. De sokat kell még látnod, és fogsz is, hogy reális képet kapj. "vagy így lesz, vagy nem" De így lesz. Tényleg nem tudom ezt elmondani, biztos el tudná valaki más. Segédápolóként máshogy látod. Majd ha ötödévesen gyakorlaton leszel, tényleg egy karnyújtásnyira a "céltól", egészen mást fogsz mondani. Nem kell elhinned. Mikor segédápoló voltam, engem is hordtak le... (tudnék mesélni egyes romák nem valós, csak vélt diszkriminációájáról.. mikor van egy látogatási idő, nem engedem be, és ő megsértődik, hogy azért mert ő cigány és majdnem agyonver. Persze voltak nagyon rendesek is, ezt hozzátenném.) De nem csak romák.. olyanról is tudnék mesélni, aki az XY fejes docens lánya az egyik intézetnél, amúgy a nő ügyvéd, és nyalni kellett a s...ggét és el is várta. Legjobban az fáj, hogy azt hittem, hogy ha szívvel lélekkel ezt csinálom, akkor a betegek is szeretni fognak, de nem. Ez nem így van.

2017. febr. 17. 22:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!