Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mire számítson ma egy friss...

Mire számítson ma egy friss diplomás orvos pályakezdésnél?

Figyelt kérdés
Jövőre végzek az egyik orvosin, és eléggé félek. Magyarországon szeretnék maradni, de olvasom a cikkeket a műhibákról, bánásmódról (bármelyik irányba), meg olvasok kommenteket, fórumokat, és megrémít. Tényleg attól rettegek, hogy úgy fognak kezelni a betegek, hozzátartozók, laikusok, mint akit a s...gükből rángattak elő. Olyanokra gondolok, hogy tegezés, így doki meg úgy doki, utasítgatás, mintha valami csicska lennék. Ne értsetek félre, nem várnék el semmilyen különleges dolgot, csak egy egészséges orvos-beteg vagy orvos-hozzátartozó kapcsolatot, hiszen nem leszek se a haverjuk, se a barátjuk, se semmi ilyesmi, csak szakmai viszony, abba pedig ilyenek nem férnek bele szerintem. (Hozzáteszem, én sose tegeztem és nem beszéltem lekezelően se orvossal, se fodrásszal, se bolti eladóval, se senkivel, még ha velem egykorú volt, akkor se, mert nem a haverom.)

2017. febr. 17. 19:38
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:

Te nem vagy gyakornok a Honvéd Kórházban véletlenül? :D

Egyébként szerintem a letegezés a legkisebb probléma. Én önkéntes segédápolok, jövőre szeretnék az orvosira menni, és azt látom, hogy amikor ott vagyok, nem az a fő hajtóerő, hogy lenéznek, sokkal jobban izgulsz azon, hogy jót csinálsz-e és hogy a beteg jobban fogja-e érezni magát.

2017. febr. 17. 20:00
 2/36 anonim ***** válasza:

A kérdés nehéz.(nem vagyok orvos)

Ma, az interneten felelhető korlátlan ismerethalmaz korában, a facebookos okoskodások,mindenki-mindenkinek ismerőse-korában,a betegjogok korlátlan kiszélesítése és az orvosszakma általános devalvációja korában nagyon nehéz. A szabad orvosválasztás sem könnyíti meg úgy általában az orvosok helyzetét.Tanácsot természetesen nem tudok adni,én csupán azt gondolom, hogy ezek a dolgok külföldön is léteznek,ráadásul még pluszban pályakezdőként meg kell küzdeni a más protokollokkal is.A legnagyobb bajt abban látom, hogy míg korábban egy adott személy(beteg) lehetőségei korlátozottak voltak mind az ismeretek megszerzésében a betegségekkel kapcsolatban,mind a véleményük hangoztatásában(na elpanaszolta a szomszédnak a vélt sérelmeit, aki max elmondta még 13 másiknak,na és?)ma internetes robbanást okoz egy-egy eset,ami mellé nagyon sokszor felsorakozik a média is, közben teljesen hamis, tudománytalan,mégis...nagyon könnyű valakit lejáratni) Azt gondolom,mégis,jónak lenni lehet és érdemes is. De soha ennyire nem kellett vigyáznia egy orvosnak arra,hogy mit,és hogyan mond,tesz,és hogy maximálisan adminisztrálja le a dolgokat, nem szabad támadási felületeket hagyni.Szerintem rögtön a pálya legelején el kell tudni választani és egy burokban féltve őrizni a magánéletet a betegek elől, ez vonatkozik elsdősorban az IDŐre,de minden másra is.

2017. febr. 17. 20:03
 3/36 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy nem értettétek félre. Ezzel szemben egy jogásszal vagy ügyvéddel, esetleg egy mérnökkel ki merne úgy beszélni, mint sokan az orvossal (főleg a fiatalabbakkal)? Volt olyan gyakorlatom, mikor a kedves férj kiokosította magát előző nap az interneten a neje betegségéről és másnap nekiugrott az orvosnak... Volt, mikor a gyerek koraszülött lett, és a szülészorvost hordták le mindenféle gyilkos állat g...inek, holott nem követett el műhibát, az orvosi protokoll szerint járt el.
2017. febr. 17. 20:10
 4/36 A kérdező kommentje:
Persze a nővérek helyzete sem jobb meg a tanároké sem.
2017. febr. 17. 20:11
 5/36 A kérdező kommentje:
Csak elszomorít, hogy ennyit tanul az ember, és kb egy utolsó csicska lesz (nem a kórházi hierarchiára gondolok, hanem a betegek, hozzátartozók szemében). Most is azt gondolom, amit a felvételikor, hogy segíteni szeretnék az embereknek, de kezdem megbánni, hogy nem jogra vagy műszakira mentem. Mert úgyse a hálapénzt követelő, lekezelő orvosba rúgnak bele, az nem hagyja magát.
2017. febr. 17. 20:19
 6/36 anonim ***** válasza:
93%

Tudom, engem is elhordtak már mindennek, viszont ez sajnos a része. Az orvoslás nem csak a szépségről meg az életosztogatásról szól, de végső soron segítesz az embereknek, úgyhogy ha erre koncentrálsz, szerintem nem lesz vele gond.

Azért kérdeztem feljebb azt a kórházat, mert apukámat - miután órákat vártunk rá infarktusgyanúval, hogy megvizsgálják - leüvöltötte a medikus, hogy miért tegezte le. Tény, hogy az apám nem az a túlbonyolult ember, de nagyon kiszolgáltatott helyzetben volt, és félt, úgyhogy van sajnos másik oldala is a lónak.

Sajnos az egészségügyben is fel tudnak venni egy borzalmas embertelen stílust, és így mind a két fél elbeszél egymás mellett. Mindig lesznek emberek, akik úgy érzik, jobban tudják, de végül is te leszel az orvos.

Btw, szerintem a tegezés nem egyenlő a lekezeléssel, egy eleve kiszolgáltatott szituációban a betegnek nem a te tiszteleted és illemtani elképzeléseid lesz a prioritása, úgyhogy max annyit tudsz tenni, hogy magázod, és ezzel tereled egy kicsit, de ez egy olyan rész, amit szerintem neked kell lenyelni. Az, hogy valakik kiabálnak veled, más dolog.

2017. febr. 17. 20:23
 7/36 anonim ***** válasza:
100%
Inkognitóban érdemes beülni annak a szakrendelőnek a várójába a betegek közé, amelyik szakma érdekel,többet lehet megtudni arról, mi vár az emberre, mint bármiből. Különösen javaslom a gyermekorvosi várót,a sebészeti szakrendelést,a nőgyógyászatot, vagy bármi mást.
2017. febr. 17. 20:25
 8/36 A kérdező kommentje:
6-os. Nekem még ilyen helyzetben sem jutna eszembe nem hogy leüvölteni a beteget, de szóvá tenni se. Csak itt feltettem a kérdést. De azt hadd döntsem már el én, hogy mi esik rosszul. "nem a te tiszteleted és illemtani elképzeléseid lesz a prioritása," Azért ne csinálj úgy, mintha valami irreális dolgot kérdeztem volna, vagy írtam volna. Az ügyvédnél is fél az ember, ki van szolgáltatva, mert az ügyvédnek megvan az a tudása, ami a kliensnek nincs, ezért ment oda. Mégse jut eszébe senkinek letegezni még egy 27 éves ügyvédet se. (Ismétlem, szóvá nem tenném, úgyhogy az a medikus már most a szakma szégyene szerintem, de pont ez az, hogy ettől félek: hiába leszek kedves, figyelek oda, teszek meg mindent, akkor is csak egy csicska leszek a betegek szemében, akit lekezelnek meg lenéznek.)
2017. febr. 17. 20:32
 9/36 A kérdező kommentje:
Meg akivel úgy bánnak, mint akit a valagukból rángattak elő.
2017. febr. 17. 20:33
 10/36 A kérdező kommentje:
Tehát 6-os, szerinted akkor az orvos nem érdemli meg a tiszteletet, szemben más szakmák képviselőivel.
2017. febr. 17. 20:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!