Építőmérnök lehetőségei? Felvételi, mit csinál, mennyire nehéz, fizetés stb
33: És ehhez a mostani kevésbé jó állapothoz is az kellett, hogy a világ pénzét "ráöntse" az építőiparra a mostani kormány, mert fontos nemzetgazdasági érdek a hazai cégek miatt. (Stadionok, sportlétesítmények, csok, babaváró, 5%-áfa stb)
Én még ezek előtt kezdtem melózni, de simán elhiszem, hogy milyen állapotok lehettek. Elég kín keserves sztorikat hallottam. Egyszerűen nem éri meg ebben vergődni.
-A Green Fox hallgatói a legkülönbözőbb területről érkeznek, nagyon érdekes történetekkel lehet találkozni. Neked mi az eredeti szakmád, és miért döntöttél úgy, hogy programozásra cseréled?
Eredetileg építőmérnökként végeztem, és gyakorlatilag majdnem 8 évig az építőiparnak valamelyik szektorában dolgoztam: voltam kint sáros munkaterületen, íróasztal mögött, pénzügyekkel és innovációval is foglalkoztam.
Az építőipar után úgy érzed, megtaláltad a számításaidat?
Nekem nagyon jó döntés volt a váltás. Emlékszem, egyik este a feleségemmel a konyhában pakoltuk az edényeket, amikor hozzám fordult, és annyit mondott, köszönöm. Azt köszönte meg, hogy be mertem vállalni a váltást. Azelőtt a hét nagyobbik részét vidéken töltöttem, és folyamatosan stresszes voltam. A váltással az egész életünk átalakult: sokkal nyugodtabb vagyok, este hazaérek vacsoraidőre, miközben az életkörülményeink is jobbak lettek.
Ebbe futottam bele az imént:
„Fontos lenne a korrekt bérezés, emberi (családbarátabb) munkaidő. Az építőipari cégek szeretik hirdetni, hogy "versenyképes fizetés", és "rugalmas munkaidő", a legtöbb cégre ez aligha lenne igaz ma Magyarországon. Nem csak erre a munkahelyemre vonatkozik, hanem az előzőre is, és nagyon sok ismerősömtől is ezt hallom, más cégek felől. Manapság egy kőműves vállalkozó könnyedén megkeres 2-3× annyit, mint egy 1-2 éve a szakmában dolgozó építőmérnök. Ne csodálkozzunk, hogy annyi fiatal hagyja el a pályát, vagy megy el külföldre.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!