Tényleg láttok kivetnivalót abban, hogy egy meleg tanár egy gimnáziumban tanítson?
Mert sajnos tudok ilyen esetről, egy kedves, nagyon aranyos kollegámat emiatt rúgták ki (persze csak burkoltan .. a hivatalos indok az volt, hog ynem volt megfelelő tapasztalata ... haha), én pedig úgy sajnáltam, mert egy halál jó fej srác volt, és teljesen fel voltam háborodva.
Őszintén mi a gond azzal, ha van eg ymeleg tanár a gimiben? Most attól kevésbé fogja tudni tanítani az angolt pl? Vagy mi? Annyira borzastó ez a magyar gyöpös felfogás, miközben meg hallom nyugaton ez semmilyen problémát nem okoz, tök egyértelmű. Miért vagyunk mi ilyen nagyon prűdek?
Vagy kinek mi a véleménye? Milyen érvet tudtok mondani amiért egy meleg tanár nem lehet jó tanár? Mert én speciel semmilyet, de hátha valaki jön ötletekkel.
(azt gyorsan kizárom, hogy az olyanokat, hogy "mert elcsábítja a fiúkat", na ezeket hagyjuk, mert ezt már hallottam, és erre csak azt tudom miondani, hoghy ha már így nézzük a dolgot, akkor a heteroszexuális tanár meg a lányokat csábítja el, nem?
Úgyhogy mi a probléma emberek ??
Én tanár vagyok (nő), és annyira örülnék akár tanárkollégák akár diákok válaszának is!!! Komolyan, diákok, ne kíméljetek, mondjátok amit gondoltok erről! Köszi
A homoszexualitás igenis benne van a társadalomban,és a helyén kell kezelni. Olyan sosem lesz ,hogy mindenki homoszexuális lesz,de mindig lesz egy csoport ,aki az lesz.
Mert ilyen a természete.
Ettől még lehet teljesen normális ember,és TANÁR is.
A probléma ott van,hogy akinek ez nem tetszik az próbál tenni is ellene. Pedig sok nem meleg is van,aki nem tetszik nekünk, mégsem teszünk keresztbe valakinek csak azért,mert nem szimpatikus.
16:40-es!
Jaj ne viccelj, mi az, hogy a gyrekeken gyakorolja? :-) Erre mondtam, hogy ennyi erővel akkor a heteroszexuális tanár pedig a lányokon gyakorolja a heteroszexualitását, ezért nem látok ilyen kapcsolatot.
Igen, aki kérdezte, teljesen biztos, hogy ezért rúgta ki, csak hát nyíltan ezt nem írhatta le ugye. Csak tudod ez olyan dolog volt a gimiben, hogy úgy a diákok meg nyitottabb tanárok között tudott tény volt, de kedves igazgatónő a maga kis zárt világában csak kb két év múlva értesült erről, akkor pedig azonnal az irodájába hivatta, és ennyi, kidobta, mert "alkalmatlan". Azelőtt nem tudta róla, és nem győzte dícsérni mennyire szeretik a diákok és milyen jó szakmailag stb, még év végi tanárbulin kitüntetésre is felterjesztette, na aztán amint megtudta egy véletlen során, azonnal kibukott belőle a homofóbia, méghozzá nagyon erőszakosan, és ez annyira biztos, hogy a mai napig én tartom a kapcsolatot ezzel a sráccal, és hát a papírra persze nem ez van írva, de négyszemközt kereken kifejtette neki amikor magához hívatta, hogy egy homoszexuális ember nem lehet tanár, ez maga az abszurdum. Hát legalábbis szerinte ...
És tudjátok mi a durva? Hogy a tanári kar mondjuk fele nyitottabb és tudta róla, semmi gond (sőt én pl. kifejezetten kellemsen csalódtam pár gyöpösebbnek gondolt kollégában is, tehát kellemes meglepetés is ért), a másik fele meg kb ugyanez a típus, hiába hallotta pletykaszinten, egyszerűen úgyse hitte el, mert a kis beszűkült agyával soha nem ismert meleg embert, sőt máig is állítja, hogy ilyen nem létezik, ez csak amolyan divat most, hogy emlegetik. És az a gond, hogy senki nem mer kiállni, mert hiába vannak a srác mellett, kedves igazgatónő azonnal csapott egy látszólagosan másról szóló értekezletet, valójában viszont ez volt a célja, ahol is elég direkt módon finoman megsúgta, tanácsolta, hogy aki az iskolában akar maradni, az ne nagyon merjen szimpatizálni a sráccal. Na egy undorító féreg, már bocsánat, sőt mivel most már nagyon felhúzoptt engem is, kiderült, hogy csak ezért került "megválasztásra" is, mert a kollegák többsége tartott attól, hogy aki nem rá szavaz, azt kiteszi azonnal. És utána tudtam meg, hogy persze valami munkásőr-székház igazgatója volt anno, és a mai napig is emiatt a baromi jó pártkapcsolatai révén elmozdíthatatlan. Nemrég volt megint választás, jött egy idegen, naná ment a süllyesztőbe. Szerintetek egy cseppet se gyanús, hogy 100%-os eredménnyel szavaztak rá, azaz egyetlen egy ember se mert ellene szavazni, amikor a tanári kar fele kifejezetten utálja? Én odáig vetemedtem, hogy dühömben telefonáltam XXX oktatási felügyeletnek, hogy nem jönnének-e el körbe nézni kicsit ebbe a gimibe, és meg fogtok halni attól amit mondtak nekem. Én elmondtam, hogy tudok olyan "kollégáról" aki úgy tanít ott, hogy semmiféle tanári végzettsége nincs, csak kedves igazgatónő valamilyen rokona, erre azt a választ kaptam, hogy "nézze, sajnos nem egyedi az eset, nem tudunk vele mit kezdeni, mert megbüntetjük az iskolát, de röhögve kifizetik, és úgyis vissza veszi akit akar" ... és csak azzal nyugtattak, hogy tehát nem egyedi az eset, és hogy ne is legyek annyira felháborodva, mert találkoznak ennél durvábbakkal is, és ott sem tudnak mit tenni, mert sokaknak olyan kapcsoalatai vannak ... na puff.
Szép egy ország azért ez, nem? És nem álmodozom és nem is hazudozok, ez itt a hungarian reality ...
Ezt csak érzékeltetésnek írtam, hogy kb mennyi értelme van a kedves igazgatónővel szembe szállni. Semennyi, eleve lefutott kérdés lenne, kár is megkezdeni.
Még egy apróság: a diákok ezt figyeljétek, elkezdtek aláírásokat gyűjteni a tanársrác mellett, na amint erről értesült az igazgatónő, azonnal a két "főkolompost" berendelte magához, és közölte velük, hogy azonnal fejezzék be, ha nem akarják, hogy kirúgja őket. Nos, ez se semmi húzás, azt hiszem az igazgatónőről is és a diákokról is elég jó képet ad mindössze ez is.
Néha tényleg nem tudom, hol élünk mi ...
Aki pedig a tiszteletről-tekintélyről beszélt, annak mondanám, hog ypersze, egyetértek, nyilván kell tisztelet, csakhogy ez a tisztelet szintén egy olyan dolog, amit megparancsolni nem lehet, max. úgy, hogy amint kiment az ajtón X tanár, hangos röhögés tör ki, higgyétek el, mai gimis diákok már nem a dedó kategória. Ellenben van tisztelet, létezik bizony, csak én is inkább úgy állok hozzá, hogy ezt se adják ingyen, és bizony azt a tanárnak is ki kell vívnia. Miért van az, hogy velem is de ezzel a kirúgott tanársráccal is tudtak maximálisan tisztelettel beszélni, viselkedni, más kolléga pedig ordíthat ahogy akar, és beírkálhat amennyit akar az ellenőrzőbe, csak erősebben röhögnek rajta.
Szóval, igen, kell tisztelet, de ezt a diákok nagyon is érzik ám, ki az akit emberileg, szakmailag is tisztelnek maguktól is, és ki az aki meg soha az életben nem fogja tudni kivívni a tiszteletet.
Csak egy rövid példa zárásképpen: mi lehetett az oka annak, hogy folyosói verekedés volt, már a harmadik tanár próbálta megfékezni a 4-es srácokat, na max. őket is félre lökték, és érdekes, pont ennek a tanársrácnak meg elég volt csak annyi, hogy szóljon nekik, és ugyan baromi dühösen, de a verekedők csak annyit mondtak neki, hogy "jó, abba hagyjuk, de csak azért mert te kéred". Na hát szerintem valahol itt kezdődik amikor tisztelnek egy tanárt. Még tegezik is, és lám, mégis képesek a lehető legmagasabb szintű tisztelettel viszonyulni hozzá ... Valljuk meg, azért ennek oka van, szerénységem szerint semmi más, mint a személyisége, én mindig mondom, hogy egyrészt tanárnak születni kell, másrészt tudni kell embernek maradni tanárként is, és nem felvenni egy maskarát az iskolában. Ezen olyan jót tudnak röhögni a diákok, hogy hihetetlen, mert naná egy perc alatt kiszúrják ki az aki ilyen, ki az aki olyan ...
Hosszúra sikerült :-) Kis helyzetkép a mai középfokú oktatásról ...
(Na ha ezt valaki olvassa tőlünk, én leszek a következő, akit kitesznek ...)
Tudom, hogy aki ebben nincs annyira benne, majd megkapom pár embertől, hogy képzelgek és ilyen nincs, már meg is kaptam, sebaj, aki meg benne van, az tudja miről beszélek.
Egyébként továbbra is örülök a beírásoknak, bárcsak hasonló mentalitást látnék az egész tanári karban.
Kedves kérdező! Az egyik problémát - a felettes szerveg ignoranciája mellett - abban érzem amit leírtál. Hogy mindenki megszavazta, hogy senki nem mer szólni. Amíg ilyen birka viselkedést tanusítanak az emberek, addíg a hivatal is ülhet ölbetett kézzel, mert minek strapálja magát. Az én véleményem az, hogy amennyiben valami a meggyőződésemmel nagyon ellenkezik, az igazságérzetemet súlytja addig igenis kiállok és elmondom a véleményem, akkor is, ha beverik a fejem. Be is verték egy párszor, de sokszor sikerült az első megszólaló után szólásra bírni a többieket is. (Ez hasonló ahhoz, mint amikor utcai verekedést néznek az emberek, ha egy közbelép, akkor van még 10 követője, ha egyse, akkor csak bámulnak)
Én megértelek, hogy a mai nem könnyű időkben az ember félti az állását, nem akar konfrontálódni, de a kérdésfeltevésed és ahogy a válaszokat figyelemmel kíséred és viszontválaszolsz mutatja, hogy mennyire foglalkoztat az ügy. Ha nem teszel semmit csak dühös csomóként marad benned, bár segít egy kicsit, hogy itt kibeszélheted.
Ha más nem legalább egyszer, nyiltan mondd el a véleményedet a tanári kar előtt, lehet, hogy sokan csatlakoznának hozzád. (Ha nem akkor beverik a fejed, de a lelkiismereted nyugodt lesz :)
Ha most nem - mert igazából eső után köpönyeg - akkor viszont a következő igazságérzetedet sértő eseménynél állj ki. Semmi nem változik, ha mindenki hagyja magát megfélemlíteni, ráadásul sokszor csak képzelt hatalomtól.
Ez az utolsó két komment igen értdekes, d eegy sor újabb kérdést vet fel.
Mi az, hogy baj, ha nem titok? Ezt kifejthetnéd kicsit bővebben, mert ahogy az utánad író is mondja, hát valóban valahol itt indul a diszkrimináció, nem? Hiszen a heteroszexuális tanárról ugyanúgy nem titok, hogy heteroszexuális... Akkor most hogy van ez?
Én továbbra is azt mondom, hogy egy gimis korú diák egyáltalán nem baj, ha a realitással találkozik, én nagyon nem vagyok híve annak, hogy az iskolában a tanár legyen képmutató, aztán azon kívül meg azt csinál amit akar. Nem propagálásról beszélek, de nem is képmutatásról.
Jó hát ez ebben az országban ma egy véget nem érő vita, egy biztos: csupán a racionalitásra támaszkodva én nem látok kivetnivalót ebben, és nem értem miért kellene megfeszülten hatalmas titokként kezelni a témát, éppen ez lenne a lényeg, hogy teljesen hétköznapiként kezeljük a témát, szerintem ezzel ezerszer jobb példát "mutatunk" akaratlanul is a diákoknak.
Persze ilyenkor megint elgondolkodom, hogy amíg az idősebb kollégáimnál is gondot jelent, addig akkor hogyan is kezeljük természetesen, bár azt is meg kell hagyni, a mai fiatalok azért jóval nyitottabbak már. Én szinte évente látom azt ahogyan pl akár egy 10 éves távlatot is vizsgálva, mennyire más a fiatalság a legtöbb kérdésben, és szerencsére ebben is manapság én úgy vettem észre, elég nyitottak. Ennek pedig örülök.
Tudjátok, akár csak a statisztikát alapul véve, nyilván van még pár meleg srác a diákok között, sztem nekik is kifejezetten jó egy olyan példa, ha nem azt látja, hogy ezzel kapcsolatban csak titkolózni lehet és kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!