Van értelme jelentkezni egyetemre fizetős szakra úgy, hogyha én nem tudnám finanszírozni, a szülők fizetnék?

Arra nem feltétlenül alapoznék, hogy menet közben átvesznek. Egyfelől csak nyáron van átsorolás, úgyhogy ha nem vesznek át első év végén akkor fixen egy újabb évig fizetni kell, másfelől ahol én tanultam kevés állami hely volt, első és második év végén is 4,5 feletti átlagom volt és ez is kevés volt. Nyilván érdemes azért megpróbálni, kérvényt kell csak beadni a tanév végén rá, de nem lehet úgy számolni hogy akkor egy évig kell csak fizetni.
Lehet hülye kérdés, de állami támogatásos szak miért nem jön szóba? Kérdés és a kommentek alapján nem úgy tűnik hogy jártál volna már egyetemre, akkor van 12 támogatott szemesztered még, illetve kevés szak van ami csak önköltségesen indul, nem írtad hogy konkrétan ilyet néztél volna ki.
Én diákhitellel végeztem el a szakom, van olyan verziója amikor nem kell kamatot se fizetned, csak a felvett összeget fizeted vissza (ez amikor az egyetemnek utalják a tandíjat, a szabad felhasználású kamatozik). Akkor javaslom ha komolyan gondolod az egyetemet és egy piacképes szakra szeretnél menni, ami érdekel is. Annak nincs értelme, hogy nekiállsz mondjuk politológiának mert az hátha könnyű, majd ott hagyod egy év után hogy nem érdekel, mert akkor ott a fizetendő hitel és semmi papír. Nyilván olvass utána alaposabban és gondold át, hogy Neked megéri-e felvenni.
Ha mindenképpen önköltséges a cél, de hitel nélkül akkor még opció hogy elmész előbb dolgozni, félreteszel és 1-2 év múlva levelezőn állsz neki az egyetemnek. Nyilván ennek is van hátránya, mint mindennek, rohadt nehéz meló mellett tanulni is.
"akkor van 12 támogatott szemesztered még"
Nincs. Felhasználtam az összeset.

Tehát van egy diplomád, semmi munkád és nulla megtakarításod.
Tudod mit, munkát keress, ne másik szakot.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!