Megbántam, hogy abbahagytam az egyetemet, mit csináltatok volna?
18 évesen gimnázium után részben szülői nyomásra, mert xy-nak bejött, beiratkoztam pénzügy-számvitelre (nem ide akartam menni).
Nem tudtam, mi a számvitel, rühellettem, az első pillanattól kezdve utált a tanár, megbuktatott direkt, főként szóbelin. Többiek majdnem mind szakközép, plusz okj után jöttek, aki nem, lemorzsolódott, mint én. Alapjáraton szerettem az egyetemet, minden más tárgyam sikerült, még a matekok is, 95 % meglett.
3 évig szenvedtem vele, akkor már 2 év csúszásnál jártam. Még benne volt a pakliban, hogy megbuktat többször, akit utált az államvizsgán is meg szokta.
Folyamatosan csesztettek a szüleim, aláztak, de nem csak a szüleim, hanem a rokonok, barátok, falubeliek, de még akinek semmi köze sem volt, például a fodrász...
Bepróbálkoztam vele többször, hogy engedjenek át máshova, más egyetemre, más szakra, vagy hadd hagyjam ott, hiába, majdnem a halálba kergettek.
Végén azért könyörögtem, mert át akartam menni gazdálkodási menedzsmentre, hogy legalább lett volna egy diplomám, elfogadták volna a tárgyaimat, nem potyára jártam volna oda, el tudtam volna helyezkedni, az nem volt opció, hogy sírba kerülj emiatt.
Nem engedték meg, pedig covid alatt kb bejárni sem kellett volna, hanem közölték legbutább vagyok, szégyent hoztam, hagyjam ott.
Azóta dolgozom, többekkel megszakítottam a kapcsolatot, de nagyon jó lenne, ha lenne egy diplomám, szüleim meg azóta is aláznak, kb én ott le lettem írva, tesómnak vettek autót, segítették, nekem semmit, mert én vagyok a selejt. Letagadják, hogy mit csináltak velem, meg hogy ők megengedték volna, aha...
Az a durva, akinek értelmesebb szülei voltak és megengedték, hogy átmenjen, váltson stb, mind sikeresek, nem mint primitív módjára alázni, megverni a saját gyerekünket, aztán hallgassam mekkora selejt vagyok még élnek.
Ne azon emészd magad, hogy mi lett volna, ha, meg mit kellett volna csinálnod.
A mostani állapotból építkezz, nézd meg, mik a lehetőségeid.
Ha nem telt még el annyi idő, most is meg tudod csinálni, hogy akkreditálod a tantárgyakat, és olyan szakra mész, ami érdekel, akár úgy, hogy estin, munka mellett csinálod.
Egyszerűen mutasd meg a többieknek, hogy nem vagy selejt és van, ami érdekel annyira, hogy el is tudod végezni.
Előbb fel kell nőni, aztán eldönteni, hogy egyetemre menjen-e az ember, vagy dolgozni, vagy mindkettőt csinálja párhuzamosan. Akkor kell egyetemre, járni, amikor már nem attól függ az önértékelésed, hogy mások mit gondolnak, mit mondanak rólad.
A szüleid ugyanolyan felnőtt emberek, mint te. Nem kötelességük eltartani már, nem kötelesek autót venni neked, meg semmi ilyesmi. Felneveltek. Meglehet a véleményed róluk, meg arról, ahogy a gyerekeikkel bánnak, de akkor sem kötelességük ugyanúgy bánni veled, mint a testvéreddel, ha szerinted úgy lenne igazságos. Ez van. Annak tudatában kell eldöntened, hogy hogyan tovább, hogy ő ilyenek. Nem muszáj otthon maradnod egy percig sem, ha nem akarsz.
Gondold át, hogy mit szeretnél tulajdonképpen, teremtsd meg hozzá a feltételeket (igen, te, hiszen felnőtt ember vagy, tehát a te dolgod, nem másé!), aztán hajrá!
Utolsó, legtöbben 18 évesen mennek, nem mindenkinek sikerül eltalálni, mit szeretne csinálni... Te is hasonló vagy.
Nyilván nem kötelesek, csak rosszul esett, mert ő kapott 2-őt, te meg nincsen diplomád, buta vagy, neked minek, kb., mint egy kalapszarnak kezelnek.
Tudod marhára okosnak hiszed magad, de nagyon nehéz helyzet egy ilyen és más is kerülhet ebbe és képzeld hozzá a csesztetést, téged is érdekelne, ha nem, hazudsz! Neten olvastam, nagyon sokan kerültek ilyen helyzetbe és nagyon nehéz pszichésen is!
Ui: nem ők tartanak el, egyetem alatt is csak a bérletet vették meg, ja és tesómnak meg még a bulikáit, meg a gamer laptopját is állták, mert az "kell" a szakhoz
Ja és utolsó ez tipikusan az a hozzászólás, akit nem támogattak a szülei, nem tudott továbbtanulni, aztán másokon éli ki magát. Meg a dolgozz, meg mit tartanak el, ő munka mellett csinált 4 szakot, meg fizette az albérletet, meg stb., aha, pláne a mai árak mellett.
Ja és ezt is, megkaptam, hogy mi tartunk el, pofa be, azt csinálod, amit mondunk, szégyent hoztál, meg másoktól hogy hálatlan, örülj, hogy egyetemre járhatsz, "akinek ilyen szülei vannak nem bukik meg".
Meg tudtak csesztetni, nyomozgatni stb., több "baráttal" nem is beszélek már.
De tudod normális támogatást, tanácsot csak egy lánytól kaptam neten, aki biztatott, meg elmondta, hogy ő is kitűnő volt, 2 év után váltott, ő is félt, de őt nem bántotta senki, ne adjam fel.
Senki nem mondta rajta kívül, hogy attól még mellette vagyunk számvitel ide vagy oda, vagy beszélhettem volna valakivel erről.
Nem más tehet róla, hogy téged nem támogattak!
"legtöbben 18 évesen mennek, nem mindenkinek sikerül eltalálni, mit szeretne csinálni..."
Igen. És?
"Te is hasonló vagy."
Mihez?
"marhára okosnak hiszed magad"
Nem. Próbálok tanácsot adni, hátha jól jön. Rajtad múlik, hogy mihez kezdesz vele.
"nagyon nehéz helyzet egy ilyen és más is kerülhet ebbe és képzeld hozzá a csesztetést, téged is érdekelne, ha nem, hazudsz! Neten olvastam, nagyon sokan kerültek ilyen helyzetbe és nagyon nehéz pszichésen is!"
Igen. És?
"nem ők tartanak el, egyetem alatt is csak a bérletet vették meg"
Plusz (minimum) szállást is adnak, meg valószínűleg takarítják is, meg gondoskodnak róla, hogy legyen kaja a hűtőben, stb...
"ja és tesómnak meg még a bulikáit, meg a gamer laptopját is állták"
Neked, egy felnőtt embernek semmi közöd hozzá, hogy más felnőtt emberek kire, mire költik a pénzüket - mint ahogy ahhoz sincs köze senkinek, hogy te mire költöd a te saját pénzedet.
Ha így, ahogy vagy, ennyi sérelemmel nem sikerül megtalálnod valami lelki egyensúlyt még az egyetemen kívül, akkor egyáltalán nem javaslom, hogy egyetemre menj, mert az csak még egy halom stressz lenne - és anélkül, hogy eleve stabilan állnál a lábaidon, össze fogsz rogyni alatta. Akkor menj majd egyetemre, ha lesz annyi bizalmad az ottani tanárok iránt is, hogy nem az ellenségeid, hanem azon vannak, hogy csak azoknak adjanak diplomát a kezébe, akik valóban megérdemlik, akikre valóban rá lehet majd bízni diplomához kötött munkaköröket, feladatokat.
Ha csak képezni akarod magad, azt egyetemen kívül is megteheted, úgy sokkal kevesebb stresszel jár.
"Nem más tehet róla, hogy téged nem támogattak!"
Engem támogattak.
Te hülye vagy, miért ne lenne közöm a saját tesómhoz, meg a szüleimhez...
Ja és képzeld magamra főzök, mosok, meg takarítani is szoktam.
Másrészt "ha lesz annyi bizalmad az ottani tanárok iránt is, hogy nem az ellenségeid, hanem azon vannak, hogy csak azoknak adjanak diplomát a kezébe, akik valóban megérdemlik, akikre valóban rá lehet majd bízni diplomához kötött munkaköröket, feladatokat."
Ezt mond annak, aki azt engedte át, akinek névvel felfelé esett a dolgozata, vagy mielőtt megszólalhattál volna, "tudja, nem tudja, jöjjön jövőre".
ja és külföldön élek, dolgozom, nem tart el senki, egyetem alatt se kellett, csak nyilván megbeszéli az ember a szüleivel, nem kell ez a része sem.
Tudod próbáld ki a számvitelt, ha akkora janinak hiszed magad, aztán pofázz!
Szia! Nagyon sajnálom, hogy ez történt/történik veled. Nem csodálkozom, hogy a szüleid hozzáállása miatt nem tudtál jól teljesíteni. Egy szülőnek nem szabadna olyanokat mondania a gyerekének, hogy legbutább, mert ezzel nem segít, csak ront a helyzeten.
Munka mellett el tudnád végezni levelezőn, ami téged érdekel szerintem. Már nem szólhatnak bele, mit csinálsz, hiszen dolgozol.
Sajnos hasonlókon mentem át, mint te, de engem nem gyaláztak meg ennyire. Én is jó pár évet elpazaroltam ilyen-olyan képzésekre az életemből, de most megtaláltam, ami érdekel, és 29 évesen el is fogom kezdeni. Hidd el, nem késő, fiatal vagy még. Koncentrálj magadra és nézz előre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!