Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért tesznek viszonylag...

Miért tesznek viszonylag kevesen emelt szintű fizika érettségit?

Figyelt kérdés

[link]

A 9 "fő" tantárgy közül ebből tesznek a legkevesebben, volt olyan év ahol az ezret sem érte el a számuk, pedig sokan mennek mérnöknek, és természettudományos szakokra, orvosira is sokan választják a fizikát.

ma 17:20
 1/4 anonim ***** válasza:
79%

Rejtély számomra is, főleg, hogy a fizika emelt a "legkönnyebb" olyan értelemben, hogy itt a legkisebb a különbség az emelt és a közép közt. (mert nem kérhetik hogy tudd az emelt matekot)

De amúgy az infó érettségi hasznosabb és könnyebb a mérnököknek, orvosira meg nem éri meg úgy menni, hogy nincs emelt bioszod és kémiád, így szorulhat háttérbe a fizika.

ma 18:25
 2/4 anonim ***** válasza:
Én annó, 21 éve egyedüli diák voltam az iskolám évfolyamában, aki Fizikából érettségizett :) Mérges is volt a fizika tanárom, hogy csak miattam kell ott lennie az érettségin😁😁 Mindenki más a Földrajzot választotta. Egyébként a transzformátor működési elve volt a tételem :)
ma 18:35
 3/4 anonim ***** válasza:
56%

#2 én kémián voltam egyedül, ráadásul félidőben végeztem, így a második felügyelő tanár feleslegesen jött be.

Mert ugye aki kémiát csinál, az akkor már emeltezik.

ma 18:38
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Röviden: mert szinte senkinek nincs rá szüksége.

"sokan mennek mérnöknek,"

Igen, de egy emelt elég (van, ahova annyi se kell), és a többség a matekot csinálja meg. Nem is véletlenül. A műszaki képzéseken sokkal fontosabb, hogy matekból jó alapjaid legyenek, mint fizikából. A matek emelt pedig lényegesen egyszerűbb, mint a fizika emelt, abban az értelemben legalábbis biztos, hogy kiszámíthatóbbak a feladatok, könnyebb rá felkészülni. Tegyük hozzá azt is, hogy a BME-t leszámítva a műszaki képzésekre országszerte elég alacsonyak a ponthatárok, emelt nélkül is simán be lehetne kerülni.

"és természettudományos szakokra,"

Még a nagyobb egyetemekre (ELTE, SZTE, PTE...) is csak azokat nem veszik fel TTK-s szakokra, akik éppen nem járnak arra. Abszolút nincs szükség arra, hogy emelttel szívasd magad, még fizikus szakra sem elvárt az emelt fizika érettségi, a többire pláne.

"orvosira is sokan választják a fizikát"

Nem. Meglepően kevesen választják a fizikát. Semmivel se könnyebb, mint az emelt kémia, cserébe egy emelt fizikából lényegesen kevesebbet tudnak később kamatoztatni, mint emelt kémiából. Nekem van olyan orvos barátom, aki mondta, hogy nálunk a 16 fős csoportban anno egy ember volt, aki fizikából emeltezett, ő is csak azért, mert az ország egyik top gimnáziumának matek-fizika osztályba járt, és olyan alapokkal lényegesen egyszerűbb volt abból jó eredményt elérnie, mint kémiából.

ma 18:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!