Előre rettegek a szakdolgozattól. Tényleg olyan nehéz, mint mondják?
Elsőéves vagyok, de - legyek bármilyen nevetséges ezzel - már most szorongok, ha arra gondolok, hogy pár év múlva szakdolgozatot kell írnom, annyi rosszat hallottam róla. Mi van, ha valakinek semmi ötlete nincs, hogy egy adott témát hogyan dolgozzon fel? A témavezető segít, vagy csak ellenőriz?
Tudom, hogy korai ezen rágódni, csak... Valóban kínkeserves összehozni, ha az illető éppenséggel nem lelkesedik azért, hogy kutathat valamit?
A szakdolgozatot az utolsó félévben kell írni, ezt mondták már? Ne ezen parázz első évben... addig 1000 beadandót fogsz még írni, simán megtanulod.
A szakdolgozat egyáltalán nem nehéz. Ez nem egy doktori disszertáció, amelyben valami újat kellene mutatni. A szakdolgozat csak egy becsületes iparos munka, egy téma alkalmazásának bemutatása. 3 hét alatt meg lehet írni a nulláról bármilyen is a téma.
Ráérsz ezzel foglalkozni, felesleges miatta elsőévesként szorongani... Nem feltétlenül kell neked kitalálnod a témát, mert a tanszékek közzétesznek egy témajegyzéket ahonnan választhat az, akinek nincs semmilyen ötlete. Az adott témavezetőn múlik, hogy mennyire segít a szakdolgozat elkészítésében.
Egyáltalán nem kínkeserves összehozni... Egy kettes vagy hármas szakdolgozatot bárki meg tud írni pár hét alatt. Szerinted mégis mennyien lelkesednek a kutatásért? Baromi kevesen. A többség csak egy kötelező dologként tekint a szakdolgozatra, amin túl kell esni.
#4, BME mérnökként is egy félévünk volt rá...
Ne parázz. Addig még tényleg rengeteget fogsz tanulni és fejlődni, senki nem tudná elsősként megírni, de nem is kell. Egy jó konzulens segít, ha elakadsz, segíthet témát is választani. Nem kell kis tudósnak lenni egy szakdolgozathoz, rengeteg embernek sikerül minden évben.
Ha időben elkezded, röhögve írsz 50-80 oldalt. Nem sok tárgyad lesz mellette, nem sok dologra kell koncentrálnod mellette.
A többséggel az a baj, hogy szarik rá sokáig, mert az egész nyűgös (szakirodalmazni, olvasgatni, keresgélni, toldozgatni a szöveget..). Aztán 2 hét alatt akarja megváltani a világot és nyilván akkor szenved. Én tudom a legjobban, nettó 72 óra alatt írtam meg a diplomamunkám mesterszakon és nem volt életem legjobb 5-6 napja, az biztos. Persze, lehet így is csinálni, de visszagondolva nem érdemes és ha a félév elejétől minden nap egy órát foglalkoztam volna vele, észre sem vettem volna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!