A Semmelweis kötelezővé tette a hallgatók számára az oltást. Mit gondoltok?
A 31-es által leírt szöveg egy nagyon jó alap. Az, hogy akkor miért kell oltást kapjon az, aki átesett a fertőzésen, pedig már egy bonyolultabb téma. Lényeg a lényeg, kimutatták, hogy:
1) a fertőzésen átesettek antitestszintjei nagyon ritkán érik el azt a titert, ami a védettséghez kell
2) ha el is érik, nem sokáig marad meg a titerszint
3) a tüskefehérjén kívül még van egy pár vírus antigén, ami ellen antitest tud termelődni. Ha valaki átesik a fertőzésen, akkor vegyesen lesz mindenféle antitest, de tüskefehérje ellen nem elegendő. Holott az az ellen termelődő antitestekkel tudod a legjobban megfogni a vírust, hiszen azzal jut be a sejtekbe.
Mindezek az mRNS oltással kiküszöbölhetőek, ezért érdemes az átesetteket is oltatni. Ez az "oltott és nem oltott is ugyanúgy fertőz" így ebben a formában még sose lett kimondva, kimutatva, szóval igenis hibás ilyet állítani. Egy oltott fertőzHET, csak jóval kisebb eséllyel. Sok oltott között meg ez az esély annyira lecsökken, hogy lényegében megáll a vírus terjedése. Kicsit komplexebb, mint hogy fertőz vagy nem fertőz, de azért szerintem érthető. A virológia egy iszonyat bonyolult tudományterület, én nem vagyok virológus, egyetemen tanultam immunológiát, infektológiát, az is piszok terjedelmes volt, mégis csak a felszínét kapirgálom a teljes tudásanyagnak. Orvosnak, orvostanhallgatónak nem volt kérdés, hogy akkor oltatja-e magát vagy sem. Szóval lehet sajnálni a szegény SOTE-sokat, meg háborogni a kötelező oltáson, de kb. 99%-ukat totálisan nem hatja meg, hogy oltatnia kell magát, mert amúgy is tudja, hogy miért kell, és már egyébként is oltva van.
44: Igazán reprezentatív ez az "Egy valaki azt mondta, hogy az ő környezetében vannak ilyenek".
Érdekes, DE-n nincsenek ilyenek, az én évfolyamomról 1 ütődött kivételével mindenki felvette az oltást már tavasszal.
Azt gondolom, hogy csak azoknak a hallgatóknak a beoltását kellene előírni, akik még nem estek át a fertőzésen (vagy nincs természetes védettségük), ÉS a következő fél év során kórházi gyakorlaton fognak részt venni. Az oltások a mostani tudományos konszenzus szerint nem adnak ennél hosszabb ideig védelmet, így felesleges évekkel előre beoltani valakit. Akiknek van természetes immunitása, azok nem jelentenek veszélyt senkire. Ugyanígy felesleges a már eleve védettséggel rendelkező fiatal medikusokat beoltani.
Épeszű orvos fel tudja ezt fogni, és ha csak a járvány előtti kötelező oltásokból tud kiindulni, továbbá hiányos tájékozottsága és elavult tudása alapján másokat magas lóról kioktatni, akkor megvan róla a (nem túl rózsás) véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!