Mi értelme van az alapműveltségnek?
Irodalomóra által kiváltott gondolatok következnek
Nem a tanulással van a bajom, csak a tananyaggal: sokszor hallom, hogy ez meg az alapműveltség és érettségikövetelmény, kell tudni, mert ha nem akkor egy "megvetendő tahó" vagyok, legyen ez Csokonai vers, vagy hogy mikor született Ady, mikor halt meg Mátyás király, mit csinált II. Károly...
Tulajdonképpen filmek is tartoznak "alapműveltséghez": azok miért nincsenek tanítva az iskolában?
Egyik kedvencem: "mindenkinek tudnia kell ki volt ez a magyar író", beleértve mindent, egyébként meg ha nem, akkor tahó vagyok.
Persze vannak zeneszámok is, amit ha nem ismer valaki "nem magyar ember" és egyéb ilyen finomság.
Az a kérdés van bennem, hogy a mai világban az alapműveltség mit számít? Egy Ba*átok közt vagy egyéb sorozat nem alapműveltség, de ugyanúgy el lehet beszélgetni róla, míg egy alapműveltséghez tartozó dologról nem beszél az ember soha. Az életünk során általában a körülöttünk lévő dolgokról van szó, és sosem beszélünk az alapműveltséghez tartozó dolgokról.
A "tudás nem árt, nyeld le", és "nem leszel tőle tahó" válaszokat nem szeretnék olvasni, hiszen én még pl. nem láttam a Gyűrűk urát (ami szintén elvileg alapműveltség), és sosem tartottak tőle nagy műveletlen senkinek, hiszen volt másról mit beszélni.
Nem mondtam, hogy csak az emelkedik ki az állatvilágból, aki ismeri Kölcseyt. De aki nem (és magyar ember) az eggyel kevesebb szempontból emelkedik ki.
Ha hirtelen mindent elfelejtenénk a múltból, a kultúra nagy része, és ráadásul a legértékesebb része elveszne.
ma 16:57
És másnap az élet ugyanúgy menne tovább.
És mi van, ha azt mondom, hogy aki nem tudja mi az a dependency injection, az egyel kevesebb szempontból emelkedik ki?
Ennek érzed azért, hogy semmi értelme. Mindenki másban jó és emiatt a másik nem tahó.
Mivel a tahó a műveletlennek (is) a szinonimája, de, az.
Mondom, ne velem vitatkozz, hanem írd át a szótárakat.
Az élet menne tovább, csak az emberek közül sokan depressziósak lennének, a mostani kulturális termékek jó része is elveszítené az értelmét, katasztrofális politikai döntések születnének a történelmi ismeretek hiánya miatt, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!