Mi értelme van az alapműveltségnek?
Irodalomóra által kiváltott gondolatok következnek
Nem a tanulással van a bajom, csak a tananyaggal: sokszor hallom, hogy ez meg az alapműveltség és érettségikövetelmény, kell tudni, mert ha nem akkor egy "megvetendő tahó" vagyok, legyen ez Csokonai vers, vagy hogy mikor született Ady, mikor halt meg Mátyás király, mit csinált II. Károly...
Tulajdonképpen filmek is tartoznak "alapműveltséghez": azok miért nincsenek tanítva az iskolában?
Egyik kedvencem: "mindenkinek tudnia kell ki volt ez a magyar író", beleértve mindent, egyébként meg ha nem, akkor tahó vagyok.
Persze vannak zeneszámok is, amit ha nem ismer valaki "nem magyar ember" és egyéb ilyen finomság.
Az a kérdés van bennem, hogy a mai világban az alapműveltség mit számít? Egy Ba*átok közt vagy egyéb sorozat nem alapműveltség, de ugyanúgy el lehet beszélgetni róla, míg egy alapműveltséghez tartozó dologról nem beszél az ember soha. Az életünk során általában a körülöttünk lévő dolgokról van szó, és sosem beszélünk az alapműveltséghez tartozó dolgokról.
A "tudás nem árt, nyeld le", és "nem leszel tőle tahó" válaszokat nem szeretnék olvasni, hiszen én még pl. nem láttam a Gyűrűk urát (ami szintén elvileg alapműveltség), és sosem tartottak tőle nagy műveletlen senkinek, hiszen volt másról mit beszélni.
De segítek válaszolni, mert nekem van egy remek elképzelésem:
Ha egy nacionalista kormányt vezetnék, szívesen mosnám az emberek agyát a nacionalizmussal, hogy szavazatokat nyerjek, így van értelme az alapműveltségnek, hogy hatalmon maradhassak.
Vagy épp vallás, bár a kettő egykutya, hogy őszinte legyek.
A muszlim terrortámadások is biztos nem amiatt történnek, mert telenyomják az emberek fejét ilyen hülyeségekkel (eltekintve attól, hogy x évig bombázta őket a nyugat, minden éremnek két oldala van).
Amilyen nehéz neked elképzelni pl. a muszlim felfogást, na, azt érzem én is veled kapcsolatban, amikor "igazi magyar" meg hasonló dolgokat hozol fel. Most, hogy átérzed amit érzek, próbáld meg feldolgozni, hogy miért tartalak egy tahó parasztnak.
4 oldalon keresztül magyaráztuk neked.
Mindebből SEMMIT nem fogtál fel, semmit nem értettél meg, pedig ez nem egy bonyolult dolog. Persze fennáll az a lehetőség is, hogy megértetted, csak ezt nyilván nem akartad elismerni, ez magyarázz a számos megjegyzés iránti teljes ignoranciádat is.
Jelenleg ott tartunk, hogy helyetted érzem rosszul magam amiatt, amit itt produkálsz.
Én itt befejeztem, hiszen körbeértünk már rég, a többször is megválaszolt kérdéseidet teszed fel újra, a válaszokat pedig nem érted meg és/vagy ignorálod. De ha más kérdés alá is betrollkodsz, egyszerűen csak belinkelem ezt, hogy tiszta legyen, milyen szinten állsz, és mennyire érdemes komolyan venni.
"Mindebből SEMMIT nem fogtál fel."
Tudod, egy válasz úgy kezdődne, hogy "azért kell ez, mert", és a folytatáshoz nem azt várom, hogy "egyébként tahó paraszt maradsz" (mert ez csak a te véleményed), vagy azt, hogy "akkor vagy igazi magyar". Írhattál volna olyat is, hogy összekovácsolhat nemzeteket, annak kicsit, de csak kicsit lett volna valami válasz szaga, de ugyanúgy mint a vallás, ami szintén ezt teszi, is egy kitalált baromság emberek megvezetésére, amit lehet szépre, jóra használni, de nem jellemző.
Leírtuk , hogy miért szükséges dolog az alapműveltség.
Nem csak azt, hogy anélkül tahó paraszt maradsz, hanem hogy MIÉRT maradsz anélkül az, nem azt, hogy anélkül nem vagy igazi magyar. Nem egy, nem kettő válaszban.
Ezek közül egyiket sem fogtad fel, nem olvastad, nem tudtad értelmezni, vagy csak szimplán ignoráltad. Teljes képet adtál arról, hogy milyen szinten is állsz. Nem fogja neked senki még egyszer leírni ezeket, újra, ha négy oldalon keresztül egyszer sem sikerült felfognod, nem is fogod.
HELYETTED ég le a pofámról a bőr amiatt, amit itt bemutatsz.
Komolyan mondom, én érzem rosszul magam, hogy hogy lehet valaki ilyen szinten pofátlan.
Na, összeszedtem pár választ, sorban:
"Az alapműveltség igazából az amit soha nem tudsz használni."
Ezzel egyetértek.
"Amikor egy tanár, vagy bárki azzal tud csak jönni, hogy rz alapműveltség, az valójában azt jelenti, hogy nem tud egy értelmes érvet felhozni ő sem, hogy ezt miért kellene tudnod."
Ezzel egyetértek.
"Az az értelme, hogy ne legyél tahó."
Szép érv.
"mert az ilyen alapszintű információkat mindenkinek tudnia kellene"
Csodálatos logika.
"Egyes filmek ugyanúgy részei az alapműveltségnek, és ha másért nem, akkor a végtelen mennyiségű popkulturális utalás miatt érdemes ismerni őket."
A popkultúra nem alapműveltség.
"Ha az ember egy társadalom tagjának vallja magát, akkor természetes, hogy ismeri azon társadalom szellemi értékeit legalább alapszinten."
30 éve élek egy társadalomban, soha nem volt még erről szó (kivéve tanulmányok alatt) senkivel.
Mert ember vagy, nem robot, hanem egy kulturlény.
Erre is válaszoltam. Az, hogy valakit nem érdekel hogy mikor volt az x csata, mer' hogy az annyira alapműveltség, még nem jelenti azt, hogy nem szereti a művészeteket, zenéket, filmeket és könyveket.
Kiragadtál néhány irreleváns idézetet, és néhányat, amire már reagáltunk. És az amikre szóló reakciókat minden bizonnyal olvastad, tehát ismét bebizonyítottad, hogy csak trollkodsz.
Sehol nem írtam, hogy a popkultúra alapműveltség lenne. Persze ez nem gond, már megszoktuk, hogy nem nagyon tudod értelmezni a szövegeket.
Elmondtuk, hogy miért nem csak a mindennapokban szükséges ismeretek hasznosak.
Elmondtuk, hogy az ember: "A többi élőlény közül képességeivel kiemelkedő, környezetét tudatosan alakító lény mint faj, ill. e faj egyedeinek összessége.
1. A legmagasabb rendű élőlény, aki fejlett testi, értelmi, erkölcsi tulajdonságaival és termelési eszközöket készítő, társadalmat, kultúrát teremtő képességével kiemelkedik az állatvilágból "
Az állatok közül nem rendszertani értelemben vizsgálva többek között a kultúránk, a társadalmunk szellemi értékei emelnek ki, különböztetnek meg minket, EZÉRT alap, hogy legalább alapjaiban ismerjük a saját kultúránkat. Aminek része mindaz, amit tanulunk. Ezt is leírtam, te persze szándékosan félreértelmezted, ignoráltad, és terelni kezdtél.
És nem tudtam megállni, megint reagáltam... Előbb-utóbb a sírba visznek az ilyen trollok.
Egyrészt nem csak a te írásaidat idéztem, hanem mindenkién végigmentem.
Másrészt mi köze van az alapműveltséghez annak, hogy ki az intelligens? Valószínűleg én előbb összerakok egy gépet és programozok fel, ettől te még hülye nem leszel.
Valószínűleg többet tudsz mondani Kölcseyről, ettől meg hülye én nem leszek.
Az egyetlen tahó paraszt pedig te vagy, meg az összes többi, akik az alapműveltségre verik a mellüket.
Nem írtam, hogy az intelligenciához lenne köze, mivel teljesen mást jelent a kettő.
Az alapműveltségre senki nem veri a mellét, mivel benne van, hogy alap. Arra sem veri senki sem a mellét, hogy ismeri a négy alapműveletet.
Mivel a paraszt és a tahó a műveletlen ember szinonimája is, így az ellenkezésedet aziránt, hogy ezen jelzőkkel illessünk, kérlek egy nyelvésznek fejtsd ki.
Áhh, szerintem engedjétek el! Az ilyeneket, mint ezt az alapműveltség hiányát büszkén hirdető válaszolót, nem lehet meggyőzni arról, hogy mennyire gáz minden megnyilvánulása. Szerintem, ha nem anonim lenne, ő se merné ezt felvállalni, mert ez vérciki.
Az volt a kedvencem, amikor azzal jött, hogy az ember élete nem ér többet a csiga életénél.
Hát öreg, ha szerinted a te életed nem ér többet, mint bármelyik állaté, akkor te valójában lemondtál arról a tényről, hogy te vagy a tápláléklánc csúcsán. Neked vannak meg az eszközeid ahhoz, hogy úgy formáld a világot ahogy akarod, annak minden jó és rossz oldalával. Te tudod óvni a természetet és elpusztítani is. Ha szerinted egyenrangú vagy egy csigával, akkor te az evolúció alapvető folyamataival nem vagy tisztában, lemondtál a felsőbbrendűségedről, amit egyszerűen le lehet vezetni a a vonatkozó tudományokból. Aki ilyen szinten "vitatkozik", azzal tényleg kár a diskurzus.
A Dunning-Kruger hatás jut eszembe rólad, amikor valaki minél kevesebbet tud, annál magabiztosabb, és annál inkább úgy gondolja, hogy ő mindent tud. Na ez a hatás már ugyan túlmutat még az alapműveltségen is, de milyen jó, hogy elő tudtam vele hozakodni egy egyszerű gyk-s válasznál is. Képzeld el egy olyan ember, akinek van alapműveltsége, mennyire színesen tud kommunikálni a valóságban, és mennyire fel tudja kelteni a másik érdeklődését, hogy végre valaki, aki nem az a tucat ember, aki csak megy, áll, ül, eszik, mozog, dolgozik stb. Javaslom neked azért, hogy ha van időd, olvasgass te is, hidd el hasznos tud lenni, és értéket ad. (El ne kezdd majd nyomatni, hogy dehogy ad értéket stb...., már előre tudom, hogy ez jön.) Részemről is itt be van fejezve.
ma 16:08
Pont azért írtam, hogy ha már a "kiemelkedtünk az állatvilágból" dologgal jössz, akkor érezd azt, hogy nem csak az "emelkedik ki az állatvilágból", aki tudja, hogy mit csinált Kölcsey.
De azért szeretném kiemelni és érzékeltetni, hogy egy ember, aki megtervezi a hűtődet, gyártósort hoz létre hozzá, legyártja, felprogramozza kicsit többet ér, mint a te Kölcsey tudásod.
Ha hirtelen elfelednénk az összes dolgot a múltból, a kultúra nem veszne el. Ugyanúgy lenne művészet, zene, irodalom, nem attól vannak ezek a dolgok, mert tudod, hogy mikor volt a mohácsi csata, semmi korreláció nincs a kettő között.
ma 16:29
Érdekes fogalom lehet a te fejedben a dunnin-krugerről egy olyan emberrel szemben, aki pont, hogy azt állítja, hogy nem tud valamit.
És az ember élete csak fogalmi szinten ér többet más állaténál, de ha meghalnál, hát, engem kifejezetten nem érdekelne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!