Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi értelme van az alapműveltsé...

Mi értelme van az alapműveltségnek?

Figyelt kérdés

Irodalomóra által kiváltott gondolatok következnek

Nem a tanulással van a bajom, csak a tananyaggal: sokszor hallom, hogy ez meg az alapműveltség és érettségikövetelmény, kell tudni, mert ha nem akkor egy "megvetendő tahó" vagyok, legyen ez Csokonai vers, vagy hogy mikor született Ady, mikor halt meg Mátyás király, mit csinált II. Károly...

Tulajdonképpen filmek is tartoznak "alapműveltséghez": azok miért nincsenek tanítva az iskolában?

Egyik kedvencem: "mindenkinek tudnia kell ki volt ez a magyar író", beleértve mindent, egyébként meg ha nem, akkor tahó vagyok.

Persze vannak zeneszámok is, amit ha nem ismer valaki "nem magyar ember" és egyéb ilyen finomság.

Az a kérdés van bennem, hogy a mai világban az alapműveltség mit számít? Egy Ba*átok közt vagy egyéb sorozat nem alapműveltség, de ugyanúgy el lehet beszélgetni róla, míg egy alapműveltséghez tartozó dologról nem beszél az ember soha. Az életünk során általában a körülöttünk lévő dolgokról van szó, és sosem beszélünk az alapműveltséghez tartozó dolgokról.

A "tudás nem árt, nyeld le", és "nem leszel tőle tahó" válaszokat nem szeretnék olvasni, hiszen én még pl. nem láttam a Gyűrűk urát (ami szintén elvileg alapműveltség), és sosem tartottak tőle nagy műveletlen senkinek, hiszen volt másról mit beszélni.

2021. márc. 16. 23:50
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
0%

ma 18:26

Kérdezd meg tőlük, hogy ki keresi a pénzt a családban :)

2021. márc. 17. 18:55
 12/54 anonim ***** válasza:
46%

Tudod miért nem bírom a tanárokat? Mert példaképnek kéne lenniük. Olyanoknak, akik x év ipari tapasztalat után mennek el tanítani. Egyetemeken egy picivel jobb a helyzet, de ott se rózsás.

Viszont gondolj csak bele, kiből lesz tanár. Az info tanár, aki netto 200-ért tanít középiskolában, miközben iparban néhány év munkaviszony után netto 500 körül keresne? Nem gyanús ez neked?

Vagy a magyar tanár, akinek még csak kézzelfogható tudása sincs?

Tudod kiből lesz a magyar tanár? A "humán beállítottságú vagyok" emberekből, akiket itt látsz gyakorin kommentelni, hogy "nem megy a matek, hova menjek tovább?", amikor a valóság az, hogy nem humán beállítottságúak, csak ostobák a matekhoz.

Egy humán beállítottságú, egy igazán humán ember az, aki sikeres könyvet ír, zenét szerez és nem az, aki 3x elolvasta a harry pottert miközben megbukott matekból.

20 év munkaviszony után kap egy tanár BA végzettséggel netto 300-at, más szakmáknál ezt kezdőfizetésnek nevezik.

Szerinted van értelme ilyen emberekre hallgatni? A matekból bukott magyar tanár "ez az alapműveltség!!!" hülyeségére? De elmondhatod, hogy szerinted miért számít bármit is az alapműveltség, mert eddig én csak azt láttam, hogy akinek nincs, azt le lehet osztani, hogy "tahó paraszt". Nekem nincs és valószínűleg nem is lesz, de nem hugyozom össze a gatyámat ha két számot össze kell adni.

2021. márc. 17. 19:15
 13/54 anonim ***** válasza:

Mindegy, látom, hogy a frusztrációdat valamilyen okból a tanárokon akarod kitölteni trollkodással, tehát felesleges bármit is mondanom.

Nem attól lesz valaki sikeres, hogy sok pénzt keres.

Elmondtam, hogy miért számít az alapműveltség.

Nem baj, ha nincs alapműveltséged, maximum konstatáljuk, hogy milyen extrém szinten műveletlen vagy, ha semmit nem tudsz a kultúránk alapjairól.

Nagyon ügyesen tudsz egyébként kinyilatkoztatni, nem gondoltál még a vallásalapításra?

Lásd 4., 5. bekezdés, ami röviden: hülyeség. Na bumm.

Tanár abból lesz, aki tanítani szeretne. A volt infótanárom évekig programozóként dolgozott, de ez igazából lényegtelen, nem ettől lesz jó vagy rossz tanár. Ő speciel jó volt, de tudom, hogy sok rossz infótanár van.

A tanárok végzik az egyik legfontosabb munkát az országban. A szakma átlagéletkora egyre csak emelkedik, az alacsony presztízs és fizetés miatt kevesen kezdenek el dolgozni benne.

Középiskolai tanároknál minimum 300 ezres alapfizetés egy kezdetnek jó lépés lenne ennek a megváltoztatására, azzal együtt, hogy gyökeres változtatások szükségesek magában a rendszerben is. Sokan vannak, akik kevesebbet érdemelnek, de megint sokan, akik sokkal többek, annyit dolgoznak szívvel-lélekkel a diákokért.

2021. márc. 17. 19:54
 14/54 anonim ***** válasza:
61%
Ja, hadd találjam ki: mérnök vagy, ugye?:)
2021. márc. 17. 19:55
 15/54 anonim ***** válasza:
0%

Nem baj, ha nincs alapműveltséged, maximum konstatáljuk, hogy milyen extrém szinten műveletlen vagy, ha semmit nem tudsz a kultúránk alapjairól.

Magyarázd el, hogy miért jó az, ha tudok a kultúrám alapjairól?

2021. márc. 17. 20:21
 16/54 anonim ***** válasza:
34%
Még hozzátenném, mindenki hasonlókat ír. "Tudsz a kultúra alapjairól", stb. De hogy ez kinek jó meg miért? Odáig sose jutnak el.
2021. márc. 17. 20:25
 17/54 anonim ***** válasza:
70%

Mondom: nem baj, csak akkor egy műveletlen tuskónak tartanak.

Nem kell ismerned a saját társadalmad szellemi értékeit, nyugodtan lehet élni egy barlangban is, nyolcmillió tonnányi természettudományos ismeret birtokában, csak elég értelmetlen.

2021. márc. 17. 20:28
 18/54 anonim ***** válasza:
*nyolcmillió tonnányi természettudományos ismeret birtokában, amikkel önmagukban semmire sem mész.
2021. márc. 17. 20:31
 19/54 anonim ***** válasza:
0%

Kérlek csak magyarázd meg, miért jó az, ha az ember ismeri a kultúra alapjait?

Eddig még nem sikerült.

2021. márc. 17. 20:59
 20/54 anonim ***** válasza:
100%

De, sikerült, csak ismét tanúbizonyságot téve ostobaságodról, nem fogtad fel.

Ha az ember egy társadalom tagjának vallja magát, akkor természetes, hogy ismeri azon társadalom szellemi értékeit legalább alapszinten. Aki mégsem ismeri, azt nevezzük műveletlen tahónak.

2021. márc. 17. 21:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!