Mi értelme van az alapműveltségnek?
Irodalomóra által kiváltott gondolatok következnek
Nem a tanulással van a bajom, csak a tananyaggal: sokszor hallom, hogy ez meg az alapműveltség és érettségikövetelmény, kell tudni, mert ha nem akkor egy "megvetendő tahó" vagyok, legyen ez Csokonai vers, vagy hogy mikor született Ady, mikor halt meg Mátyás király, mit csinált II. Károly...
Tulajdonképpen filmek is tartoznak "alapműveltséghez": azok miért nincsenek tanítva az iskolában?
Egyik kedvencem: "mindenkinek tudnia kell ki volt ez a magyar író", beleértve mindent, egyébként meg ha nem, akkor tahó vagyok.
Persze vannak zeneszámok is, amit ha nem ismer valaki "nem magyar ember" és egyéb ilyen finomság.
Az a kérdés van bennem, hogy a mai világban az alapműveltség mit számít? Egy Ba*átok közt vagy egyéb sorozat nem alapműveltség, de ugyanúgy el lehet beszélgetni róla, míg egy alapműveltséghez tartozó dologról nem beszél az ember soha. Az életünk során általában a körülöttünk lévő dolgokról van szó, és sosem beszélünk az alapműveltséghez tartozó dolgokról.
A "tudás nem árt, nyeld le", és "nem leszel tőle tahó" válaszokat nem szeretnék olvasni, hiszen én még pl. nem láttam a Gyűrűk urát (ami szintén elvileg alapműveltség), és sosem tartottak tőle nagy műveletlen senkinek, hiszen volt másról mit beszélni.
A műveltségről nem érdemes vitatkozni veled, ha azt az egyszerű tényt nem tudod feldolgozni, hogy az ember is állat.
A gepárd a leggyorsabb szárazföldi állat, rá is lehetne mondani, hogy kiemelkedett az állatvilágból.
Az ember memóriája páratlan, ennek ellenére sok más tulajdonságunk pedig nem különleges, vagy gyengébb mint, az átlag.
Ahogy a gepárd se lesz természetfeletti, úgy az ember se azért, mert van egy kiemelkedő tulajdonságuk.
Ha megszámlálhatatlan eset van, amikor tanultunk a történelemből, mondj egy gyakorlati alkalmazást.
Tehát eltudod azt fogadni, hogy van olyan ember, aki mást tart fontosnak és emiatt nem tahó. Akkor magyarok között ezt miért olyan nehéz?
"hogy mindenki ismeri a SAJÁT társadalmának szellemi értékeit"
Na, miért alap? Erre azóta se láttam választ.
"Na, miért alap? Erre azóta se láttam választ."
Ja várj, megválaszolom helyetted előre is. Mert magyar vagy és ez alapműveltség.
Nagyjából ezeket a köröket futjuk.
Nekem teljesen olyan érzésem van, hogy az "alapművelt" emberek arra tudják csak használni az alapműveltséget, hogy ha netalán valaki nem tud valamit, arról elmondhassák, hogy "az egy tahó, mer' az alapműveltség".
Ha nem tudsz olvasni, miért is próbálok vitatkozni veled BÁRMIRŐL?
HOL írtam, hogy az ember nem állat, és természetfeletti, gyermekem?
Hmmm? Megmutatnád?
HOL?
Azt írtam, hogy kiemelkedett az állatvilágból. Ez egy TÉNY.
Definíció szerint: "A többi élőlény közül képességeivel kiemelkedő, környezetét tudatosan alakító lény mint faj, ill. e faj egyedeinek összessége.
1. A legmagasabb rendű élőlény, aki fejlett testi, értelmi, erkölcsi tulajdonságaival és termelési eszközöket készítő, társadalmat, kultúrát teremtő képességével kiemelkedik az állatvilágból "
Nem rendszertanilag!
Mindenre leírtuk a választ.
Tanulj meg olvasni, mert úgy látom, az sem megy. Mivel az ember többek között ezen képessége miatt emelkedett ki az állatvilágból,
ezért alap.
Nagyon rossz a szövegértésed. Itt a kiemelkedik az állatvilágból arra utal, hogy az intelligenciájával emelkedik ki. A gepárd meg a sebességével emelkedik ki. Amire te gondolsz, pedig az, hogy az ember nem állat. De, az ember állat. Nem leszünk attól kevésbé állatok, hogy jobb az agyunk.
Engem pedig nyugodtan felhozhatsz példának. Említsd meg mellé a két diplomát, az átlagfizetés 4x-esét, folyékony angol nyelvtudást, projektmanagementi és fejlesztési képességeket is, hogy teljes legyen a kép.
Atyaúristen, te beszélsz a szövegértésről, amikor MEGINT képtelen voltál felfogni pár egyszerű mondatot?:DD
Te jó ég...
Én felfogtam, és te?
A hozzád hasonlóknak nagyon nehéz feldolgozni, hogy az emberi élet nem ér többet egy csigáénál, csak mi, mint emberek fogalmi szinten tartjuk értékesebbnek.
Az, hogy mi mit tartunk nagy dolognak, az a többi állatot nem fogja érdekelni, hidd el.
Az együttéléshez természetesen kellenek szabályok, ami mindenkinek megfelel, de ettől még nem vagyunk az állatoktól különbek, legalábbis nem különbek, mint egy gepárd a sebességével.
Ez a felfogás, amit te képviselsz a lehető legbeképzeltebb.
"Ez a felfogás, amit te képviselsz a lehető legbeképzeltebb."
Hozzátenném még ehhez, hogy de hát mit lepődünk meg azon, hogy beképzelt vagy, hiszen akinek nincs "alapműveltsége", azt simán le tahó- parasztozod. Igaz, hogy az a legfeleslegesebb skill ami létezik, de hajjrá.
Mindegy, én befejeztem.
Egyetlen mondatot sem tudtál felfogni az eddigi válaszokból, különösen a 33-asból.
Pedig egy vita akkor lehet csak értelmes, ha a másik fél képes az alapvető szövegértésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!