Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi értelme van az alapműveltsé...

Mi értelme van az alapműveltségnek?

Figyelt kérdés

Irodalomóra által kiváltott gondolatok következnek

Nem a tanulással van a bajom, csak a tananyaggal: sokszor hallom, hogy ez meg az alapműveltség és érettségikövetelmény, kell tudni, mert ha nem akkor egy "megvetendő tahó" vagyok, legyen ez Csokonai vers, vagy hogy mikor született Ady, mikor halt meg Mátyás király, mit csinált II. Károly...

Tulajdonképpen filmek is tartoznak "alapműveltséghez": azok miért nincsenek tanítva az iskolában?

Egyik kedvencem: "mindenkinek tudnia kell ki volt ez a magyar író", beleértve mindent, egyébként meg ha nem, akkor tahó vagyok.

Persze vannak zeneszámok is, amit ha nem ismer valaki "nem magyar ember" és egyéb ilyen finomság.

Az a kérdés van bennem, hogy a mai világban az alapműveltség mit számít? Egy Ba*átok közt vagy egyéb sorozat nem alapműveltség, de ugyanúgy el lehet beszélgetni róla, míg egy alapműveltséghez tartozó dologról nem beszél az ember soha. Az életünk során általában a körülöttünk lévő dolgokról van szó, és sosem beszélünk az alapműveltséghez tartozó dolgokról.

A "tudás nem árt, nyeld le", és "nem leszel tőle tahó" válaszokat nem szeretnék olvasni, hiszen én még pl. nem láttam a Gyűrűk urát (ami szintén elvileg alapműveltség), és sosem tartottak tőle nagy műveletlen senkinek, hiszen volt másról mit beszélni.

2021. márc. 16. 23:50
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
Egyet kell értenem azokkal, akik szerint az alapműveltségnek titulált dolgok legalább minimális ismerete valamilyen szinten fontos. Elhiszem, hogy a mérnökök monetizálni akarnak mindent, és számukra az jelenti csak a tudást, amiből közvetlen pénz van, de akkor az ember nem is ember, hanem egy fejős tehén valójában, vagy egy ATM automata, vagy bámri, amit tetszik. Az ember ennél több. Kulturlény. Sajnos az itt megszólaló mérnök erősíti azt az egyébként nem alaptalan sztereotípiát, miszerint a mérnökök rendkívül bunkó faragatlan tuskók. Tisztelet a kivételnek, ezt mindig hozzá kell tenni, de nekem is van személyes tapasztalatom mérnökökkel. Érzelmi intelligencia 0, magukat sokan közülük többre tartják orvosoknál, jogászoknál stb. végzetteknél. (Aki nem ilyen, ne vegye magára, csak ebből mindig sértődés van, és olyan veszi magára, akiről a végén mindig kiderül, hogy igaz rá.)
2021. márc. 17. 21:42
 22/54 anonim ***** válasza:
A tisztelet a kivételnek azt sugallja, hogy nagy részük ilyen, de ez egyáltalán nem igaz, a mérnököknek is csak egy kicsi, de azért hangos csoportja viselkedik így, egyébiránt nincs köztük sokkal több az ilyenből, mint más csoportok tagjainál.
2021. márc. 17. 21:56
 23/54 anonim ***** válasza:
27%

ma 21:42

Te összekeversz valamit rendesen. Mindenki szereti a szórakoztató cikkeket, filmeket, zenéket, még egy mérnök is. Mindenkinek lehet egy saját ízlése, ami örömet okoz neki. De az alapműveltség alatt sokan azt értik, ha nem tudod mikor volt az ország 4. királyának az unokaöccsének az unokájának a születésnapja, akkor tahó vagy mert az alapműveltség.

De nem kell elrugaszkodott példát mondani. Kölcsey? Egy szót se tudok róla mondani. Valami verset írt, biztos, abszolút hidegen hagy.

Ennek semmi köze az érzelmi intelligenciához. Csupán az, hogy vannak olyan emberek, akik nem olyan dolgokra élveznek, ami x száz éve volt, az nem számít tahóságnak.

2021. márc. 17. 22:00
 24/54 anonim ***** válasza:
100%

"ha nem tudod mikor volt az ország 4. királyának az unokaöccsének az unokájának a születésnapja, akkor tahó vagy mert az alapműveltség"

Ez egy jellemző, tipikus megnyilvánulása a hozzád hasonlóan gondolkodóknak. Egy teljesen kisarkított példa, amit senki nem vár el tőled sehol ilyen formában, még iskolában sem, csak ti szerettek mindent, ami nem tetszik nektek, soksuorosan felnagyítva előadni, mintha erről lenne szó. Senki nem ezt kéri tőled, de azért azt gondolom tudod, hogy Szent István volt az első magyar király, 1000-1001 tájékán koronázták meg, és hogy az államalapítás az ő nevéhez fűződik. Illetve a honfoglalás és államalapítás közti különbséget sem árt tudni, mert sokan összekeverik a kettőt. Csaupán ilyen apró ismereteket vár el mindenki, nem többet. Még az érettségin sem. Meg pár szóban tudni, amit nem nehéz szerintem.

"Kölcsey? Egy szót se tudok róla mondani. Valami verset írt, biztos, abszolút hidegen hagy."

Az a valami vers a Himnusz, amit ha nem tudsz, vagy kritizálod, semmibe nézed, akkor nemhogy nem vagy igazi magyar, de még a Btk. büntetőjogi kategóriáját is majdnem kimeríted, ugyanis a törvény a magyarság jelképeit védi. Ha egy kicsit is adnál az alapműveltségre, amiről itt szó van, akkor ilyen kijelentéseket nem tennél, mert éreznéd te is, hogy mennyire kínos.

2021. márc. 18. 06:30
 25/54 anonim ***** válasza:
100%

"Ennek semmi köze az érzelmi intelligenciához. Csupán az, hogy vannak olyan emberek, akik nem olyan dolgokra élveznek, ami x száz éve volt, az nem számít tahóságnak."

Előző vagyok, ez lemaradt Valóban nem az a tahóság, ha valaki ezeket nem tudja, hanem az, ha erre még büszke is.

2021. márc. 18. 07:58
 26/54 anonim ***** válasza:
42%

Büszkének nem kell lenni rá, csak tahó módon tahózni nem kell azt, akit nem érdekel. Nem érdekel az se, hogy ki az igazi magyar, de ha már itt tartunk a kérdéseim köre kibővült még egy dologgal:

Miért jó az alapműveltség?

és

Miért jó az, ha valaki "igazi" magyar?

2021. márc. 18. 08:23
 27/54 anonim ***** válasza:
100%

"Miért jó az alapműveltség?"

Mert ember vagy, nem robot, hanem egy kulturlény. Erre nem kell ennél jobb érv. Vannak olyan emberi tulajdonságok, amik az embert kiemelik az állatvilágból, amik megkülönböztetik őket a többi élőlénytől. A műveltség többek közt ilyen. Ha szerinted csak azok a fontos ismeretek, amik a hétköznapok során kellenek, amiből pénzt tudsz csinálni, akkor sokkal inkább robotszerűvé válik az ember. Csak azt csinálja, csak azt tudja, ami és amennyi a munkájához kell. Ez szerintem nem feltétlen jó. Meg egy áltános társadalmi témában való beszélgetésnél is, amikor hétköznapi témákról van szó, emberi magatartások stb, mennyivel jobb érzés úgy részt venni egy kommunikációban, hogy azt tudom mondani, hogy "ez az xy jelenség már évszázadokkal ezelőtt is megfigyelhető volt amikor ez és az volt". Persze azt hozzátenném, hogy a közoktatásnak ez a fajta magolásra késztetése szerintem sem a legjobb út, inkább összefüggéseket kellene jobban vizsgálni, de akkor is kellenek a konkrét kiindulási alapok nagyvonalakban, hogy egy adott témáról teljes mértékben tudj beszélni, mert alapvetően minden a mult eseményeiből alakult ki, ok-okozati viszony figyelhető meg a történelemben is pl. Amikor pl. most mindenki lázad, meg válság van, érdemes visszatekinteni, hogy amúgy mi volt anno egy korábbi válságnál, mert a történelem van, hogy ismétli önmagát, és nem szabad ebbe a hibába esni, erre jó, hogy le tudjuk vonni a tanulságot például. Ez csak egy példa volt. Remélem kielégítő válasz volt, és végre kaptál arra vonatkozóan is érvet, hogy mire jó az alapműveltség.

"Miért jó az, ha valaki "igazi" magyar?"

Mert milyen magyar legyen, nem igazi? Ha már egyszer magyarnak születtünk, legyünk igazi magyarok.

2021. márc. 18. 11:59
 28/54 anonim ***** válasza:
9%

ma 11:59

Először is az ember is állat, nem vagyunk kiemelkedve az állatvilágból.

Másodszor a műveltségnek sok fajtája lehet. Valószínűleg Franciaországban magasról tesznek Kölcsey-re, mégse neveznéd őket tahónak mert nem tudják.

Ismétlem magam, az, hogy egy ember nem x száz éves dolgokra izgul, vagy pedig magasról tesz az ideológiára vagy egyéb tévképzetekre, nem jelenti azt, hogy tahó. Tudod mi lesz ebből az "igazi magyar" felfogásból? Nacionalizmus, rasszizmus, beképzeltség, elszigeteltség. Az ilyen embereket hordja össze egy zászló alá az "igaz magyar" felfogás.

Mindig kirázott a hideg az idealizmustól. Ugyanez mozgatja a muszlim terroristákat is, és nagyon vékony kötélen mozog az összes ember akinek ilyen a felfogása.

Szerintem meg az "igazi ilyenolyan" emberektől rákos ez a föld. Emiatt nem tudjátok feldolgozni, hogy egyeseknek más igényeik vannak, és tahónak nevezitek azt, aki teljesen más világban él.

Ez nem jelenti azt, hogy a másik ember paraszt. Én paraszt csak olyanokkal szoktam lenni, akik másokkal is parasztok, mint ti, mert tévhitbe ringatjátok magatokat, hogy az alapműveltségetek bármit is ér, hogy azzal többek lehettek mint mások, pedig nem.

Ismétlem, minden ember szeret filmeket nézni, zenét hallgatni, netalán zenélni, és a többi. Ehhez nem kell "alapműveltség" és nem kell hozzá ideológia se.

"Mert milyen magyar legyen, nem igazi? Ha már egyszer magyarnak születtünk, legyünk igazi magyarok."

Ennél nagyobb mellébeszélést pedig még soha nem láttam. Ahogy nézem kiégette a logikádat egy egyszerű kérdés.

2021. márc. 18. 12:17
 29/54 anonim ***** válasza:
0%
Még annyi, hogy a történelemből soha nem tanult még senki. Ez csak egy üres frázis, hogy abból valaki egyszer is tanulni fog sőt, veszélyes is. Ami 500 éve nem működött volna lehet, hogy ma működne, mert teljesen mások a feltételek. Nem a múltban kell keresni a választ, hanem a jelenhez alkalmazkodni és a jövőt tervezni.
2021. márc. 18. 12:22
 30/54 anonim ***** válasza:
100%

Nem nevezi a franciákat emiatt senki sem tahónak, mert ők FRANCIÁK, és nem MAGYAROK. Ez talán nem olyan bonyolult, és még te is meg tudod érteni.

Ezerszer elmondtuk, nem fogtad fel, hogy miért alap, hogy mindenki ismeri a SAJÁT társadalmának szellemi értékeit. De, az ember kiemelkedett az állatvilágból, részben pont emiatt. Te úgy látszik, nem.

Én szoktam paraszt lenni, és leginkább az ilyenekkel, mint te, akik a nem létező eszük ellenére elképesztően arrogánsak.

A történelemből megszámlálhatatlan alkalommal tanult az ember.

Nem 500 éve alkalmazott dolgokat akarunk teljesen pontosan átültetni, soha senki nem is mondta ezt. Rengeteg minden változatlan maradt, és most is jelen van, és tanulhatunk a korábbi hibáinkból.

Itt azért meglátszódik, hogy milyen durván műveletlen vagy...

Na, pontosan ezért kell tanulni ilyeneket. Hogy az átlagember ne hozzád hasonló szinten legyen a történelmi összefüggések, akkori és modernkori összefüggések terén.

2021. márc. 18. 12:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!