Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit jelent a gyakorlatban az...

Mit jelent a gyakorlatban az egyetemek modellváltása?

Figyelt kérdés

Nyilván azt hangoztatják, hogy minket, hallgatókat minimálisan érint majd a váltás, de ezt nehezen tudom elhinni. Lehet-e hatása a pontszámokra (ezt annyira nem látom reálisnak hisz azt mindig a jelentkezők határozzák meg)

A tandíj összegére? Az oktatókra? Lehetséges, hogy lesz köztük olyan, aki emiatt elhagyja az egyetemet?

Egyébként most konkrétan a Debreceni Egyetem érdekel, ma kaptuk az emailt róla. Konkrét dolgok nem voltak benne, se az hogy mikortól hatályos, se az hogy pontosan ki lett akkor a fenntartó, ezeket honnan lehet megtudni?

2021. jan. 20. 20:36
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ezekre a dolgokra hatással lehet. Alapítványi fenntartásba kerülnek, annak kuratóriuma dönt érdemben. megszünhetnek szakok, lehetnek újak, stb.

A pécsi egyetem pont ma utasította el a modellváltást.

2021. jan. 20. 20:56
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Én is a Debreceni Egyetemre járok, nem igazán értem én sem, hogy ha nem változtat kb. semmin, akkor minek.
2021. jan. 20. 21:52
 3/16 A kérdező kommentje:
Most elolvastam még egyszer. Nem lett még hivatalos a váltás nálunk sem, csak felhatalmazták a HÖK szenátust hogy az előterjesztést elfogadják. Akkor gondolom a 21/22 őszi félévben lesz esedékes a váltás
2021. jan. 20. 22:19
 4/16 anonim ***** válasza:
52%
Addig biztosan ki fog derülni hogy mindez mit takar. Ha minden igaz leendő tanuló leszek ott.
2021. jan. 20. 22:22
 5/16 anonim ***** válasza:
1%

Ahová én járok, az az egyetem szeptemberben váltott modellt, és tök boldog mindenki, mert sokkal jobb lehetőségeink vannak, nem köt minket a kormány, kisebb egységként sokkal gyorsabban mozgunk/reagálunk.

Én nem tudom mi a baj vele, de gondolom az, hogy nehezebb az alapítványi fenntartás, mint az állami. De folyton a szabadságra hivatkoznak. Nekem ez fura...

2021. jan. 21. 08:51
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Már bocsi, de állami korotokban miben kötött titeket a kormány?

Én is beszéltem olyan egyetemistával, akik már hónapokkal ezelőtt "modellt váltottak". A következő a helyzet:

- Az önköltséges képzésforma ára az egekbe szökik.

- Megszűnnek az államilag támogatott helyek, helyette majd az alapítvány pénzén tanulhatsz, persze átvariált, és rohadt szigorú feltételek mellett, vagyis olyan átlagot szabnak meg átsorolási határnak, hogy ember legyen a talpán, aki azt teljesíti.

- Simán kihajítják azokat az oktatókat, akik nem értenek egyet ezzel az egésszel, vagy akár önként otthagyják. Én Debrecenbe járok, csak dicsérni tudom az oktatóimat, sajnálnám, ha bármelyikőjük is a távozás mellett döntene, vagy rákényszerülne arra.

- Az alapítványokba a kormány beülteti az embereit, és amit te az alapítványi egyetembe befizetsz, az így az ő zsebükbe folyik. Ráadásul ez kibúvót jelent a törvények alól is, mert akkor hoznak, és olyan szabályt, amikor és amilyet csak szeretnének.

- Ami pedig a legszomorúbb az egészben: MINKET NEM KÉRDEZETT MEG SENKI!!

2021. jan. 21. 11:46
 7/16 A kérdező kommentje:

6 Egyetértek sajnos.

Eddig is jó lehetőségek voltak az egyetemen, és szerintem gazdagabb volt az intézmény mint maga a város, szóval engem nem vigasztal hogy nem fog kötni a kormány.

2021. jan. 21. 13:14
 8/16 anonim ***** válasza:

6-os válaszoló. Szabad tudni, hogy melyik ez az egyetem?

Nálunk is tervben van a modellváltás ( egyházi ) ,de én is ezek miatt aggódom, amiket felsoroltál.

2021. jan. 21. 13:41
 9/16 anonim ***** válasza:
75%

6-os vagyok köszi a lepontozást.

Az Állatorvostudományi Egyetemről van szó.

Én tavaly felvételiztem, nem tudom milyen a másik forma, de kb semmiben nem látok változást a jelentkezést illetően, sőt ponthatár alatti, plusz helyeket akar nyitni az egyetem.

Az évnyitó nagyon örültek a modellváltásnak.

2021. jan. 21. 15:24
 10/16 anonim ***** válasza:
2021. jan. 21. 21:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!