Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miből gondolják sokan, hogy...

Miből gondolják sokan, hogy kisebb lesz az egyetemi ponthatár idén?

Figyelt kérdés
2020. júl. 21. 20:24
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
82%
Eddig is úgy volt, hogy csak a szakodon elfogadott tárgyakból lehet plusz pontot kapni emeltért, szóval nem nagyon változtattak semmit...és tudom, mert egyik ismerősöm így járt, hogy nem kapta meg a plusz ötvenet emeltért, mert nem ahhoz a szakhoz kellett.
2020. júl. 22. 09:26
 12/23 anonim ***** válasza:
16%

#11 Nem, régen megkaptad a plusz 50et akkor is ha nem a szakodhoz kapcsolódott. (Én mérnökinfóra anno megkaptam az angolért, pedig nem kritérium tárgy).

Gondolom az ismerősöd azért nem kapta meg, mert nem lett meg 45%.

2020. júl. 22. 09:31
 13/23 anonim ***** válasza:
56%

# Nem... én tavaly felvételiztem. Akkor úgy volt, ha mondjuk pszichológiára matek/irodalom/töri/nyelv kellett, és neked volt egy rajz emelted, akkor azért nem járt pont. Ha volt egy 50%-os matek emelted, de nem azzal számolták a pontjaidat,akkor azért sem kaptad meg a +50 pontot. Csakis azért a kettő tárgyért járt a pont,amivel számolták a pontokat.

Másik példa: orvosira (kötelező a két emelt), nem lehetett úgy bejutni, hogy csináltál egy biosz emeltet, egy rossz (mondjuk 45%-os)fizika emeltet, meg egy jó kémia közepet. Milyen jó is lett volna, ha jár a +100 pont a biosz és a fizika emeltért, de a rossz fizika emelt helyett a kémiát számították volna be...

2020. júl. 22. 10:33
 14/23 anonim ***** válasza:
56%
#12 60% lett neki. Nem azzal volt a baj. :)
2020. júl. 22. 10:43
 15/23 anonim ***** válasza:
9-es válasz miért lett lepontozva? Számoljatok utána...
2020. júl. 22. 12:10
 16/23 anonim ***** válasza:

Az enyém is lepontozásra került.

Várom ezeket az embereket holnapután, amikor az összes hír az lesz, hogy "a legtöbb szakra minden eddiginél egyszerűbb volt bejutni".

2020. júl. 22. 12:13
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Engem azért pontoztak le, mert azt mondtam, hogy nagyobb lesz szerintem a ponthatár :|. El kell fogadni, hogy nem egy kultúrált fórumon vagyunk, ahol ha valaki nem ért valamivel egyet, akkor érvel.
2020. júl. 22. 12:59
 18/23 anonim ***** válasza:

Eddig is tendencia volt. Évről évre kevesebben jelentkeztek egyetemre.

Ez igazából csak megtippelni lehet, hogy miért. Valamennyire benne van, hogy egyre jobban fogy a magyar, vagyis kevesebb fiatalból kevesebb jelentkezik.

Ez persze nem magyaráz ilyen mértékű visszaesést. A másik, ami közrejátszhat, hogy a kormány már nagyon az egyetemek ellen megy és a szakmákat tolja, amennyire lehet. Emiatt könnyen lehet, hogy sokan most nem egyetemmel, hanem szakmával vagy valamilyen okj-vel próbálkoznak.

Illetve szintén elképzelhető, hogy a politika és oktatási helyzet maitt egyre többen mennek külföldi egyetemre tanulni. Erről is volt jó pár hír az elmúlt évben. És a felmérések szerint a számuk növekszik.

Szóval én ezeket mondanám így együttesen, mint okok.

2020. júl. 23. 04:49
 19/23 anonim válasza:
100%
A helyetekben megnézném az emelt érettségik átlagát. A kémia pl. idén 51,8% lett, tavaly viszont 65 körül volt. Ugyan ez látható az összes többi emeltnél is. Vidéki egyetemeken biztosan csökkenni fog, a felkapottabbakom isten se tudja.
2020. júl. 23. 13:11
 20/23 anonim ***** válasza:

Összefoglalva:

1. Kevesebb jelentkező.

2. Gyengébb érettségik.

De ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni, mert a jelentkezők száma nem arányosan csökkent. A népszerű szakokon továbbra is túljelentkezés van.

Az érettségi átlagokra sem lehet mindent ráfogni. Például kémiából a gyengébb átlag nem jelenti azt, hogy orvosin csökkennek a ponthatárok.

Először is a részletes kimutatást kellene megnézni, mert az az 53%-os átlag kijöhet úgyis ha mindenki 50-65 %-ot írt meg úgyis, de ez valószínűtlen. Most is vannak kiemelkedő 80-90% feletti eredmények, meg kiemelkedő rosszak is. Valószínüleg sokaknak lett 70% körül, de azt nem tudni, hogy ez hogy befolyásolja a pontokat, mert lehet, hogy biosszal mg javítottak vagy jó hozott pontjaik vannak stb.

Másodsorban nem csak azok emelteznek kémiából, akik orvosira jelentkeznek Az ÁOK, GYTK, FOK, állatorvosi mellett mérnöki, illetve TTK szakokra is kellhet kémia. Lehet hogy azok, akik pont ÁOK-ra jeletkeztek, jó eredményeket értek el.

Harmadsorban az orvosi vonalán maradva figyelembe kell venni azokat is, akik fizikából emelteztek, továbba azokat, akik nem ebben a vizsgaidőszakban érettségiztek, hanem mondjuk októbeben.

Röviden: nem lehet semmilyem következtetést levonni a ponthatárok várható alakulásáról. Lesznek szakok, ahol csökken, lesznek olyanok, ahol stagnál és olyanok is lesznek, ahol meg nőni fog.

2020. júl. 23. 15:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!