Miből gondolják sokan, hogy kisebb lesz az egyetemi
ponthatár idén?
Minden évben vannak, akik meg tudják indokolni, miért fog pont akkor csökkenni :))) Általános jelenség minden ponthatárhúzás előtti hetekben.
2020. júl. 21. 20:28
Nem azt mondták, hogy idén jóval kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba? Mintha a korona kezdetén lett volna ilyen hír. Kevesebből meg könnyebb bekerülni. Gondolom.
2020. júl. 21. 20:40
3/23 A kérdező kommentje:
De miért jelentkeztek kevesebben? A vírus miatt biztos nem, hiszen február 15-ig kellett beadni a jelentkezéseket, akkor még Magyarországon nem volt vírus.
De kötelező lett az emelt, azt meg azért nem csinált mindenki.
2020. júl. 21. 20:49
5/23 A kérdező kommentje:
Az megmagyarázza a kisebb jelentkezést, viszont feltételezem, hogy azért még így is többen csináltak emeltet, mint eddig, azért pedig +50 pont jár.
Szia!
- Jóval kevesebben jelentkeztek szinte ugyanannyi helyre, tehát matematikailag egyértelmű, hogy összességében alacsonyabbak lesznek a pontszámok.
Persze, ettől még egy- egy szakon emelkedhet, ha a tendenciákkal ellentétben stagnált, vagy nőtt a jelentkezők száma.
- Ha jól tudom, megreformálták a pluszpontrendszert is, tavaly egyetlen emeltért is járt 50 többletpont, idén nem.
- Az érettségi eredmények az elmúlt évek átlagát hozzák.
2020. júl. 21. 21:00
Nem reformálták meg a többletpontokat. Ugyanúgy van, mint eddig. Én két emeltet csináltam, mindkettőért megkaptam a plusz ötven pontot. :)
2020. júl. 21. 21:03
Tényleg megreformálták mert ha nem a szakodhoz kapcsolódó emelted van, nem kapod meg a plusz pontot. Pl van egy emelt angolod, de programtervező informatikára jelentkeztél, akkor nem kapsz plusz 50 pontot, viszont a feltételt, hogy legyen emelted, kipipáltad.
2020. júl. 21. 22:13
Én azért gondolom, mert nincs szóbeli. Ha lett volna, akkor egy közepes teljesítménnyel is +10 pontot tudtam volna még szerezni.
2020. júl. 22. 07:39
"Jóval kevesebben jelentkeztek szinte ugyanannyi helyre, tehát matematikailag egyértelmű, hogy összességében alacsonyabbak lesznek a pontszámok."
Annyira nem egyértelmű. A felkapottabb helyek nem igazán érzékelik a kevesebb jelentkezőt, mert oda amúgyse jutottak be olyanok, akik nem emelteztek. A kisebb egyetemeken pedig sok helyen ígyis a minimum megkövetelt ponthatár volt (nem teltek be a helyek), ezért azok nincs ahogy csökkennyenek, pedig ők lesznek a kárvallotjai a kevesebb jelentkezőnek.
2020. júl. 22. 09:15
További kérdések: