Valaki segít ebben a fizika feladatban?
Kérem olyan írjon, aki végig le tudja vezetni.
Egy autó induláskor 5s alatt gyorsul fel 90km/h nagyságú sebességre, majd 1000m hosszú fkúton állt meg. A gyorsító és a lassító szakaszon a gyorsulása állandó nagyságú volt. Melyik szakaszon volt nagyobb a gyorsulása?
mittomén vágod ugye s=a/2 t^2 ahol ugye az a=(90km/h)/(5sec) = 5 m/s^2 szal ha ezt beirod akkor s= 5/2 * 5^2 = kb 60 m.
60m < 1000m és mivel effektíve szimmetrikus csak más meredekséggel a v t grafikon ezért a 60asnál volt nagyobb gyorsulás
vágod? most épp ebédszünet van két film között szal tudok válaszolni ha nemérted
A második szakaszra direktben is kiszámíthattunk volna a gyorsulást (hamár az elsőre megtettük)...
Nyilván az a =v/t és az s=a*t^2/2 formulák alkotta egyenletrendszerből az idő kiküszöbölésével a=v^2/2s adódik, helyettesítve pedig a=0.3125m/s^2 a numerikus érték.
Vagy simán energiamegmaradá
mgh = 1/2mv^2 ből kifejezve g=v^2/2h 😂
A #4 elvi hibás, hiszen függőleges irányú magasságváltozás nem feltétlen van. De ha már annyira az energiákat hajszoljuk, akkor a második szakaszra felírható hogy:
m*v^2/2 = mu*m*g*s. Ebből legfeljebb a súrlódási tényező állapítható meg.
?!
nekem g a gyorsulás, nem feltétlen a gravitációs...
pont ugyanaz jött ki nekem is mint neked szal nemértem mi a baj :)
Akkor jó, csak a jelölések félrevezetőek voltak.
(m*a)*s = m*v^2/2. Így egyértelműbb lett volna, de mindegy.
Nemértem miért ír mindenki F=ma -t
Nekem A=BC
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!