12. -es logaritmus egyenlet, nem értem?
2017. ápr. 15. 14:12
1/9 anonim válasza:
Logaritmikus azzonoságokat alkalmazva 4lg^3(x) - 3lg^2x - 1 = 0 alakra hozható, amit szorzattá lehet alakítani, a = lg x behelyettesítésel így néz ki: (a - 1)(4a^2 + a + 1) = 0
2/9 A kérdező kommentje:
Köszi.
2017. ápr. 15. 21:51
3/9 anonim válasza:
Még egy dolgot tudni kell (amikor nekem tanították, akkor elfejetették elmondani, hátha nálad is ez a helyzet): ha nincs megadva a logaritmus alapja mint ahogy a feladatban is, akkor azt természetes alapúnak kell venni: 3/2log(x)=3/2ln(X)
4/9 tatyesz válasza:
Szerintem az első elírta. Nekem ez jött ki:
4lg⁴(x) - 3lg²(x) - 1 = 0
Ezt y=lg²(x) helyettesítéssel könnyű megoldani.
5/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
Kedves Tatyesz!
Levezetnéd légyszi, hogy ezt hogy kaptad meg?
4lg⁴(x) - 3lg²(x) - 1 = 0
A segítséged előre is köszönöm. :)
2017. ápr. 16. 16:58
6/9 anonim válasza:
7/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen utolsó. :D
2017. ápr. 16. 20:13
8/9 anonim válasza:
Nincs mit.
Nem tudom, hogy ismered-e a Wolfram Alpha nevű oldalt. Ha nem, akkor ajánlom a használatát. Annyit (is) tud, hogy ha beírsz egy egyenletet, akkor megoldja helyetted. Levezetés nem lesz, de megoldás igen, így le tudod ellenőrizni magad, hogy jól oldottad-e meg a feladatot.
Az adott feladatra azt az eredményt írja, ami nekem is kijött: [link]
9/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen. :)
2017. ápr. 17. 10:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!