Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a megoldása ennek a matek...

Mi a megoldása ennek a matek feladatnak és miért?

Figyelt kérdés

Egy 15 főből álló társaság tagjai között 5 különböző könyvet sorsolnak ki.Hányféleképpen végződhet a sorsolás, ha

a,egy személy csak egy könyvet nyerhet?

b,egy személy több könyvet is nyerhet?

2010. ápr. 28. 17:55
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

a) ismétlés nélküli

b) ismétléses

n=15

k=5

kérdés: kombináció-e vagy variáció?

variáció mert számít a sorrend (mert különböző kisorsolást jelent ha egy személy más könyvet kap mint egy másik kisorsoláson, ugyanis kikötötték hogy 5db különböző könyv)

képlet a függvénytáblában

2010. ápr. 28. 18:05
 2/7 anonim ***** válasza:

a, 15*14*13*12*11=360360 mert 5 könyvet sorsolnak ki és az elsőt 15 ember közül kapja meg vki, a másodikat viszont már csak 14 ember között sorsolják, hiszen 1 ember már nyert egy könyvet tehát ő kiesik. és igy tovább.

b, 15^2 mert most több 1 ember több könyvet is nyerhet, tehát az első könyvet 15 ember közül sorsolják ki, és a 2. könyvet is 15 ember között sorsolják ki.

2010. ápr. 28. 18:15
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, csak állandóan belegabalyodok a kombinációba meg a variációba:-S Nem tudom megkülönböztetni egy feladatban hogy melyikről van szó.
2010. ápr. 28. 18:21
 4/7 anonim ***** válasza:
előző válaszoló vagyok. sry elrontottam az nem 15^2 hanem 15^5-en
2010. ápr. 28. 18:24
 5/7 anonim ***** válasza:
Egyetlen különbség a kettő között, hogy a kombinációnál nem számít hogy milyen sorrendben pakolod be az n db cucc közül a k db dobozba a cuccokat, variációnál pedig számít a sorrend is. Tehát variációból több van. Ha összehasonlítod a képleteiket, látod hogy ugyanaz, csak a kombináció képlete le van osztva még k!-ral, ennyivel kevesebb.
2010. ápr. 28. 18:36
 6/7 anonim ***** válasza:
Második válaszoló is jól írta, ugyanazt a megoldást kaptuk. Konkrétan ugyanaz az ismétlés nélküli (a) és ismétléses (b) variáció képlete, amire ő a kifejtéssel jutott. Szerintem az én módszerem gyorsabb, mert csak annyit kell tudnod eldönteni hogy számít-e a sorrend vagy sem (számít: var, nem számít: komb), az övé viszont szemléletesebb. Bármelyikkel is oldod meg, esetleg a másikkal tudod ellenőrizni.
2010. ápr. 28. 18:38
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek:-)Kicsit gondolkodnom kellene nekem is:-D
2010. ápr. 28. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!