Fizika feladat. Ha még nem szilvesztereznek a fizikusok: Mennyi a felszabadult mozgási energia? Mi a megoldás és miért?
A harmadik darab sebességének nagyságát az impulzus megmaradásból tudod számolni. Kezdetben az impulzus nulla, tehát a robbanás utáni p1, p2, p3 VEKTOROKRA
(Amúgy 5*gyök(2) m/s lesz.)
A felszabadult összes mozgási energia pedig
Na, ezt szerkesztés közben véletlen elküldtem. Bocsánat.
Szal a p1, p2, p3 VEKTOROKRA
(((Ha entert ütök, akkor mi a nyavalyáért küldi el egyből ez a nyomorék?!)))
0 = p1 + p2 + p3.
(Ugye a bal oldal az robbanás előtti összes lendület, a bal meg az az utáni.)
p1 és p2 egymásra merőleges tehát összegük nagyságát a Pitagorasz-tétellel lehet számolni, és ez éppen a p3 nagysága lesz, mert
p1 + p2 = –p3
az előbbi egyenlet alapján.
És akkor a végeredmény az 140 J lesz, ha jól számolom. (Szólj, ha ezt is részletezzem.)
(És még egyszer bocsánat a bénázásért, úgy néz ki, hogy a kurzor véletlen a [Válasz elküldése] gombon volt.)
Jap.
A p1, p2 és p3 most nem skalárok, hanem vektorok, tehát nem ilyen egyszerű összeadni őket, hanem például a parallelogramma szabályt kell alkalmazni.
p1 és p2 egyforma nagyságú, tehát a parallelogrammánk rombusz lesz (m és v nagysága is ugyanaz a kettőben).
Ezenkívül derékszöget zárnak be, ez azt jelenti, hogy a parallelogrammánk négyzet.
p1 és p2 összegének nagysága pedig a négyzet átlójának hossza lesz, ami az oldalának, azaz p1 vagy p2 (mindegy, mert egyenlők) hosszának gyök(2)-szerese például a Pitagorasz-tétel alapján. Tehát
|p3| = |p1 + p2| = gyök(2)*|p1|,
m*|v3| = gyök(2)*m*|v1|,
|v3| = gyök(2)*|v1| = 5*gyök(2) m/s.
A felszabaduló mozgási energia pedig a külön-külön vett mozgási energiák összege:
E = 1/2*m*v1^2 + 1/2*m*v2^2 + 1/2*m*v3^2 = 1/2*m*(v1^2 + v2^2 + v3^2) = (1,4 kg)/2*((5 m/s)^2 + (5 m/s)^2 + (5 gyök(2) m/s)^2) = 0,7*(25 + 25 + 25*2) kg*m^2/s^2 = 70 J.
És azért is bocsánat, hogy az előbb kifelejtettem az 1/2-et a mozgási energiából. Nem megy ez most nekem. Ezt a választ is kezeld fenntartásokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!