Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek lecke, segítene valaki?...

Matek lecke, segítene valaki? Lecke lent

Figyelt kérdés

Próbálkoztam vele sokat, de nem jöttem rá, hogyan is kéne megoldani..

"Számítsuk ki az egységnyi sugarú körbe írt szabályos hatszög és tízszög területét!"

Ezt hogy kell?

Háromszög területét tudom, hogy hogy; (kétoldal szorzata*sin közbezárt szög)/2, de tovább nem tudom, hogy mégis hogy kéne.. Nem megy ez a körösdi:S Előre is köszi!

2010. márc. 21. 08:48
 1/4 anonim ***** válasza:

Hatszög,)

Kiszámolod a középponti szöget, 360°/6=60°

Ebben az esetben 6 szabályos háromszöget kapunk.

Az egyik háromszögnek kell kiszámolni a területet, és végül ezt megszorozzuk 6-al, így megkapjuk a hatszög területét.

Egy magasságvonal behúzásával kettéosztjuk az egyik kis háromszöget.A szög feleződik, tehát lesz egy derékszögű háromszöged, ahol megvan 1 oldal és 1 szög, sima sin szögfüggvénnyel is kitudod számolni a háromszög magasságát, innentől kezdve akár a háromszög trigonometrikus területképletével akár a sima területképlettel kitudod számolni a háromszög területét.

Ugyanígy kell eljárni a tízszögnél is , csak ott 36 fokos középponti szöggel kell dolgozni.

2010. márc. 21. 10:26
 2/4 anonim ***** válasza:

Egységsugarú körbe írt hatszög esetén a hatszöget alkotó háromszögek körközponti szöge 60°. Mivel a 360° hat részre oszlik.

Egyenlő szárú háromszögről van szó, mivel a két oldala megegyezik (a kör egységsugara). Ekkor az alapon lévő szögek megegyeznek, vagyis: (180-60)/2=60°-osak.

Ebből látszik, hogy hatszög esetén az alkotó háromszögek nem csak egyenlő szárúak, hanem egyenlő oldalúak is. Így a hatszög oldala egységsugárnyi.

Az egységnyi oldalú (legyen ez r) szabályos háromszög magassága (Pitagorasz-tétellel egyszerűen igazolható) r*gyök3/2

Ebből egy háromszög területe kiszámolható.

alap * a hozzá tartozó magasság fele = r* r*gyök3/4

Ebből hat darab van: 6*r^2*gyök3/4 vagyis 3*gyök3*r^2 / 2

Ez a területe.

A kerület pedig hatszor a háromszög alapja, azaz 6r

2010. márc. 21. 10:31
 3/4 anonim ***** válasza:
Tízszög esetén az analógia változik, hiszen ott egyenlő szárú háromszögről beszélünk, amelynek a körközponti szöge 36° (ahogy már előttem is írták), így az alapon fekvő szögei 72°-osak. Itt talán érdemesebb trigonometriázni, hiszen a szögek és két oldala (a háromszög két szára = r) ismert.
2010. márc. 21. 10:39
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm:)
2010. márc. 21. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!